dodo02 Opublikowano 27 Września 2018 #1 Opublikowano 27 Września 2018 Cześć i czołem! W sklepach internetowych widzę moduł internetowy Econet300 do sterowników Pluma, ale ich ceny mają naprawdę duży rozstrzał w zależności do pieca którego producenta jest on oferowany. I tak np.: Econet300 dla Lazar/kipi - 560-600 zł Econet dla Kostrzewa - 800 zł(!) Czy może być tak, że w zależności od producenta ekonet300 jest inaczej programowany? Domyślam się że same sterowniki na piecach są dostosowane do konkretnych modeli konkretnych producentów, ale co z dodatkami? Zastanawiam się nad piecem Kostrzewa EEI Pellets 16 kW, ale potrzebuje dodatkowo sterownika internetowego i modułu na dwa obiegi oraz bufor. Jak mam za każdy płacić podwójnie to chyba na podziękuję Kostrzewie.
Dragster Opublikowano 27 Września 2018 #2 Opublikowano 27 Września 2018 ecoNET musisz kupić konkretnego producenta. Inaczej nie będzie działać. Moduł B możesz kupić jakikolwiek byle był przeznaczony do serii sterowników.
dodo02 Opublikowano 27 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2018 Dzięki za informację chociaż to niezła lipa i zdzierstwo... no ale nie będę dalej komentował ;-)
almemento Opublikowano 28 Września 2018 #4 Opublikowano 28 Września 2018 Witam, ja zakupiłem moduł ecoNET gdzieś z olx. kosztował mnie niecałe 300zł. sterownik to R.Control, palnik PellasX. kocioł Defro z przerobionym palnikiem na pellet. wszystko bez problemu działa :) sam ecoNET ma w sobie tylko transmisję na zasadzie API, którą odczytuje z sterownika i po prostu wyswietla na stronie.
Dragster Opublikowano 29 Września 2018 #5 Opublikowano 29 Września 2018 No to miałeś szczęście :) Wielu się przejechało na tańszych ecoNETach. ecoNETy są profilowane pod konkretnych producentów.
almemento Opublikowano 2 Października 2018 #6 Opublikowano 2 Października 2018 o to nawet o tym nie wiedziałem. dobrze, że działa :)
grzesiek27t Opublikowano 21 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Hmm z tego co mi mówił serwisant to sterowniki pellasx współpracują tylko z net control pellasx:( Econet300 to moduł internetowy dedykowany do urządzeń z brendem plum. Więc albo masz sterownik ecoster892 lub r control z błędem softowym na twoją korzyść. Ja szukałem modułu do swojego pellasx z sterownikiem s control, niestety netcontrol zaczyna się od 590 zł:(. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Gonzo19 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Econet300 to nic innego jak zwykły router TPLink MR3020 za 80-100zł z odpowiednim firmwarem. Problemem jest ten firmware, a konkretniej brak sterownika USB w routerze do interfejsu RS485/USB. Prawdopodobnie jest też tam serwer www obsługujący konkretny soft sterownika ecomax danego producenta kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.