Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Econet300 czy każdy do każdego producenta pieca?

dodo02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem!

W sklepach internetowych widzę moduł internetowy Econet300 do sterowników Pluma, ale ich ceny mają naprawdę duży rozstrzał w zależności do pieca którego producenta jest on oferowany.

I tak np.:

Econet300 dla Lazar/kipi - 560-600 zł

Econet dla Kostrzewa - 800 zł(!)

Czy może być tak, że w zależności od producenta ekonet300 jest inaczej programowany?

Domyślam się że same sterowniki na piecach są dostosowane do konkretnych modeli konkretnych producentów, ale co z dodatkami?

Zastanawiam się nad piecem Kostrzewa EEI Pellets 16 kW, ale potrzebuje dodatkowo sterownika internetowego i modułu na dwa obiegi oraz bufor. Jak mam za każdy płacić podwójnie to chyba na podziękuję Kostrzewie.

Opublikowano

ecoNET musisz kupić konkretnego producenta. Inaczej nie będzie działać. Moduł B możesz kupić jakikolwiek byle był przeznaczony do serii sterowników. 

Opublikowano

Dzięki za informację chociaż to niezła lipa i zdzierstwo... no ale nie będę dalej komentował ;-)

Opublikowano

Witam,

ja zakupiłem moduł ecoNET gdzieś z olx. kosztował mnie niecałe 300zł.

sterownik to R.Control, palnik PellasX. kocioł Defro z przerobionym palnikiem na pellet.

wszystko bez problemu działa :)

sam ecoNET ma w sobie tylko transmisję na zasadzie API, którą odczytuje z sterownika i po prostu wyswietla na stronie.

Opublikowano

No to miałeś szczęście :) Wielu się przejechało na tańszych ecoNETach. ecoNETy są profilowane pod konkretnych producentów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hmm z tego co mi mówił serwisant to sterowniki pellasx współpracują tylko z net control pellasx:( Econet300 to moduł internetowy dedykowany do urządzeń z brendem plum. Więc albo masz sterownik ecoster892 lub r control z błędem softowym na twoją korzyść. Ja szukałem modułu do swojego pellasx z sterownikiem s control, niestety netcontrol zaczyna się od 590 zł:(.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Econet300 to nic innego jak zwykły router TPLink MR3020 za 80-100zł z odpowiednim firmwarem. Problemem jest ten firmware, a konkretniej brak sterownika USB w routerze do interfejsu RS485/USB. Prawdopodobnie jest też tam serwer www obsługujący konkretny soft sterownika ecomax danego producenta kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.