Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek i termostaty

ihmoteb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam pytanie odnośnie założenia termostatów. Więc tak mam piec 5 klasy defro sigma układ zamknięty. Brak zaworu 3 drożnego czy 4 drożnego. Do grzania powrotu mam pompę. Na części grzejników mam termostaty ale na 3 mi brakuje i myślę nad założeniem bo tamtej zimy było całą zimę zakręcanie i odkręcanie. I tak dochodzimy do pytania... Co się stanie jak wszędzie będzie ciepło w domu i wszystkie termostaty się zamkną? Czy piec się nie zagotuje? A może lepiej założyć zamiast tych 3 termostatów właśnie zawór 4 drożny? Tylko tu koszty większe...

Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

A może zamiast 3 załóż tylko dwa? Tak żeby ten trzeci zawsze odbierał ciepło z pieca.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Piec jak jest dobrze sterowany to się nie zagotuje, poza tym jak założyłeś go w układzie zamkniętym zgodnie z normą to masz na pewno wężownicę schładzającą, która zabezpieczy Cię przed taką sytuacją. Piec będzie mieć gorzej bo jak jedziesz na pidzie i odetniesz mu odbiór to może szaleć - bo palnik nie da rady pracować na tak małej mocy (tu temp. może rosnąć) - zależy kto co napisał. W dwustanie przejdzie Ci w podtrzymanie i tyle.

Jak masz zwykłą pompę i zablokujesz przepływ to ją szlag trafi. Jak grzejnik masz podpięty na pexie 16 i zostawisz jeden to może (a nie musi) hałasować bo dla pompy jedna rurka pex 16 to trochę mało. Możesz zrobić dodatkowy bypass z pexa czy tam jakiejś rurki.

Opublikowano

Najlepiej to zrobić bypass z zaworem nadmiarowo upustowym. Gdy wszystkie termostaty  się zamkną to woda popłynie w krótkim obiegu przez ten zawór.

Opublikowano

wita
dlatego z tych samych powodow zainwestowalem w pompe elektroniczna, dodatkowo 2 kaloryfery z 12 zawsze maja termostaty ustawione na 5

pozdrawiam

Najlepiej to zrobić bypass z zaworem nadmiarowo upustowym. Gdy wszystkie termostaty  się zamkną to woda popłynie w krótkim obiegu przez ten zawór.

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano
W dniu ‎18‎.‎09‎.‎2018 o 23:19, ihmoteb napisał:

Witam. 

Mam pytanie odnośnie założenia termostatów. Więc tak mam piec 5 klasy defro sigma układ zamknięty. Brak zaworu 3 drożnego czy 4 drożnego. Do grzania powrotu mam pompę. Na części grzejników mam termostaty ale na 3 mi brakuje i myślę nad założeniem bo tamtej zimy było całą zimę zakręcanie i odkręcanie. I tak dochodzimy do pytania... Co się stanie jak wszędzie będzie ciepło w domu i wszystkie termostaty się zamkną? Czy piec się nie zagotuje? A może lepiej założyć zamiast tych 3 termostatów właśnie zawór 4 drożny? Tylko tu koszty większe...

Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.

Po pierwsze to to , ze kociol ci sie nie zagotuje. No nie wiem co by musialo byc zeby to nastapilo. Obecnosc jakiegokolwiek mieszacza jest przy takim kotle pozadana. A co do termostatow. To wystarczy na jedym z grzejnikow np. w przedpokoju lub lazience go nie montowac. Zwykly kurek zostawic otwarty na jakims poziomie. Wtedy w przypadku pozamykania sie pozostalych termostatow , przeplyw bedzie zagwarantowany.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli wychodzi albo na jednym kaloryferze nie montować ale wtedy przy takiej październikowej pogodzie będzie w tym jednym pomieszczeniu gorąco...albo bawić się paleniem w te jesienne dni sterownikiem część dnia ustawiać go na tryb letni.... wyśle popołudniu zdjęcie jeszcze do oceny jak ta instalacja u mnie wygląda.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dlatego przymykasz taki zawor z wyczuciem i pasuje. Mam tak u siebie

Opublikowano

zawory termostatyczne na każdym grzejniku ,pompa sterowana elektronicznie i oczywiście bojler najlepiej dwu płaszczowy z zaworem na zasilaniu  do regulacji przepływu przez bojler ,posłuży to również do podniesienia temp. na powrocie kotła

Opublikowano

Tak to wygląda. Problem jest jeszcze taki że nawet jak włączę tryb letni to na jeden z pionów i tak idzie ciepło, kolesie będą chyba musieli założyć zawór zamknięcia na zasilaniu kaloryferów. Coś jeszcze jest nie tak?

tmp-cam-1778183334.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.