baggick Opublikowano 16 Września 2018 #1 Opublikowano 16 Września 2018 Proszę o poradę jak powinna działać dmuchawa wpa 120 ponieważ w mojej instalacji chyba coś jest nie tak a wszystkie mądre głowy które instaliwaly mój mieć nie zwracały uwagi na pewne objawy. Mianowicie na sterowaniu ręcznym dmuchawa po włączeniu i ustawieniu na 20 % mocy wogule nie startuje. Dopiero jak podkrece na sterowniku do 40 % zaczyna się bardzo powoli kręcić. Następnie jak zwiększe do 85% lub więcej to dopiero dmuchawa według mnie pracuje na prawidłowych obrotach (tzn. dmucha bardzo mocno). I teraz najciekawsze jak zmniejszam moc z tych 85% do 40% to dmuchawa pompuje zdecydowanie mocniej niż wcześniej przy tych samych 40%. Nastepnie jak zmniejsze do 20% to dmuchawa zbyt wiele nie zwalnia i nadal dmucha. Moje pytanie dlaczego dmuchawa pracuje z innymi obrotami przy tej samej mocy zadanej na sterowniku.
dormario Opublikowano 16 Września 2018 #2 Opublikowano 16 Września 2018 Wymień kondensator na mocniejszy i będzie dobrze. Ja w WPA 07 miałem podobnie oryginalny kondensator zastąpiłem 3x mocniejszym i jest ok.
baggick Opublikowano 17 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 17 Września 2018 Producent tych dmuchaw podaje, że w WPA 07 powinien być kondensator 0,68 μF a w mojej WPA 120 2μF. Czy jeżeli dam 6μF to nie będzie za dużo? W twoim przypadku zastosowanie 3x większej pojemności nie było tak dużym skokiem bo zaledwie o 1 μF.
dormario Opublikowano 17 Września 2018 #4 Opublikowano 17 Września 2018 Dałem wpa 07 właśnie kondensator 2mF, na oryginalnym bardzo długo się rozkręcała a teraz jest ok.
krisgie Opublikowano 17 Września 2018 #5 Opublikowano 17 Września 2018 A ta dmuchawa z tematu to komplet ze sterem/kotłem czy na szybko dokupiona? Jeśli to komplet zalecany przez producenta sterownika to sprawdź czy nie ma jakiej aktualizacji softu dla lepszego wysterowania dmuchawy.
baggick Opublikowano 18 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 18 Września 2018 Jest to komplet od producenta. Wymieniłem kondensator na taki sam jaki był wcześniej (2μF) i dmuchawa zaczęła normalnie pracować. Proszę jedynie o informację czy kondensator powinien być podłączony zgodnie z jakąś biegunowoscia. Obydwa kabelki miał jednakowego koloru i nie było żadnych oznaczeń na korpusie. Stary kondensator miał jeden kabelek czarny a drugi brązowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.