rebarbar Opublikowano 6 Września 2018 #1 Opublikowano 6 Września 2018 Na wstępnie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post. Witam Szanowne Grono. Mój piec to defro optima komfort 10 kw. Mam w nim zamontowaną dmuchawę oraz sterownik zero-jedynkowy. Chciałbym założyć jeszcze miarkownik ciągu mechaniczny. I moje pytanie brzmi czy mogę mieć równocześnie zamontowane oba patenty ? Oczywiście nie będą używane oba na raz. Gdy będzie chodził miarkownik będę odłączał dmuchawę a gdy będzie chodzić dmuchawa to będę ściągał łańcuszek z miarkownika. Czy ktoś ma takie rozwiązanie w swoim piecu ? I jaki miarkownik polecacie do tego pieca ? Z góry dziękuję za pomocne podpowiedzi
Gość witek1234 Opublikowano 6 Września 2018 #2 Opublikowano 6 Września 2018 Miarkownik honeywell lub regulus albo afriso jeśli mnie pamięć nie myli. Jeśli wentylator nie jest zamontowany w dolnych drzwiach popielnikowych to możesz palić jak piszesz ale ja bym dodatkowo zaslepial wylot żeby nie ciągnęło lewego PP.
rebarbar Opublikowano 6 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Września 2018 Jak odłącze łańcuszek od miarkownika to klapka od pp opadnie do samego końca chyba to wystarczy. A na dmuchawie jest przysłona ktorą można całkowicie przysłonić i chyba to też wystarczy. Mam tak jak piszesz wentylator na górze pieca zamontowany.
ur8an Opublikowano 6 Września 2018 #4 Opublikowano 6 Września 2018 @rebarbar Hej. Mam dokładnie taki sam piec w ktorym mam założony miarkownik Honeywell oraz dmuchawe RV14 ze sterownikiem dwustanowym. Jeżeli korzystam z miarkownika to sterownik przełączam w tryb ręczny (steruje tylko pompą) a dmuchawa nie pracuje. Jeżeli pracuje na dmuchawie wtedy miarkownik skręcam na minimum i klapka się domyka. Jednak w 100% szczelna nie jest.
rebarbar Opublikowano 6 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Września 2018 I jak na miarkownik Co się sprawuje ? Na dmuchawie trochę szybko paliwo się wypala. Cały zasyp 8 h. Ile M2 ogrzewasz tym piecem ? Ja 110 plus zbiornik na wodę 140 litrów. Chałupę mam jeszcze nie ocieplona pewnie dlatego taka krótka stałopalnosc jest.
Dioob Opublikowano 6 Września 2018 #6 Opublikowano 6 Września 2018 Gdybyś był zainteresowany honewellem to pisz na priv mam taki do sprzedania .
ur8an Opublikowano 7 Września 2018 #7 Opublikowano 7 Września 2018 @rebarbar Hej, Miarkownik spisuje się bardzo dobrze, wcześniej w innym kotle miałem jakiś najtańszy "no-name" i w porównaniu wypada genialnie. Pracuje płynnie, nie przycina się. Nie powiem Ci z głowy z jaką dokładnością utrzymuje temperaturę bo po prostu nie pamiętam. Ogrzewam około 90m2 + bojler 100L. Dla mnie oba rozwiązania mają zalety, dlatego własnie wybrałem taki piec. Mniejsze sorytmenty typu "eko-miały" ciągne sobie na dmuchawie, grubsze węgle czy drewno na miarkowniku. Jestem dopiero po pierwszym sezonie z tym piecem więc ciężko mi coś powiedzieć, z tego co kojarze to rozpalony zasyp od góry wytrzymał koło 8-9 godzin, co wypada marnie w porownaniu z poprzednim piecem, gdzie miałem 13-14 godzin spokoju. Myśle, że po tym sezonie będę wiedział więcej.
rebarbar Opublikowano 9 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 9 Września 2018 Wczoraj założyłem Regulusa Rt4. Teraz trzeba poczekać na sezon grzewczy :) Oby prędko nie przyszedł. W trakcie podgrzewania wody miarkownik bardzo fajnie trzymał temperaturę i płynnie otwierał i zamykał klapkę. To chyba będzie lepszy wynalazek od dmuchawy :)
Gość witek1234 Opublikowano 9 Września 2018 #9 Opublikowano 9 Września 2018 Czy lepszy to pokaże nadchodzący sezon. Bywa tak że u innych lepiej sprawdza się sterownik elektroniczny z funkcją PID albo nawet zwykły elektroniczny Unister czy Kepas.Każdy ma inną instalację, kocioł czy docieplenie domu. Jeżeli ktoś ma chęci i trochę daru bożego to każdy dostępny sprzęt doreguluje i usprawni pod swoje potrzeby. U mnie najlepiej się sprawdza ST 81 Z pid.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.