Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła w układzie zamkniętym

MacieyWr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty argumentując duże oszczędności na paliwie. Do ogrzania ok 210m2 (powierzchnia całkowita)

Początkowo byłem nakręcony na kocioł Zębiec Topaz 16kW, ale takiego układu nie da się w nim zrobić.

Teraz zastanawiamy się z żoną nad:

Ogniwo Eko Plus M 26kW (nie wiem czy nie za duża moc)

Defro Komfort Eko Lux 20kW

Defro Sigma E 16kW

Ogniwo poleca nam sprzedawca, ale na wszystkich filmach na yt, OEPM wydaje się być jakiś strasznie głośny.... Czy naprawdę jest taka różnica w porównaniu do Defro ? Sypialnie mamy nad kotłownią...

Coś polecicie ?

Opublikowano
24 minuty temu, MacieyWr napisał:

Witam wszystkich !

Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty argumentując duże oszczędności na paliwie.

Totalna bzdura, nie słuchaj go.

Paliwa pójdzie tyle samo zarówno w układzie otwartym jak i zamkniętym.

Jak dom nowy wg obecnych norm robiony to wystarczy ci kocioł 16kW 

Opublikowano

Ja też stoję przed wyborem typu instalacji. U mnie defro komfort eko lux i w całości ogrzewanie podłogowe + 3 grzejniki. Może ktoś wypowie się na temat tych dwóch systemów i wyższości jednego nad drugim. Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty z powodu tego że nie będzie się zapowietrzała podłogówka i jest podobno bardziej trwały. Mnie jest wszystko jedno ale jakoś podświadomie obawiam się układu zamkniętego. 

Opublikowano

Układ zamknięty to zawsze bomba w domu - jeśli zrobiona wg normy to dobrze zabezpieczona ale zawsze bomba...

Co do kotła - jak szukasz czegoś cichego to szukaj z palnikami które nie wypychają opału w górę na fajce tylko prosto do przodu - np. sztoker+ 18kW czy skam PV - powinny być trochę cichsze.

Jeśli to nowe budownictwo - weź pellet a nie grzeb się z węglem...

Opublikowano
2 godziny temu, JacekFF napisał:

...Hydraulik namawia mnie na układ zamknięty z powodu tego że nie będzie się zapowietrzała podłogówka...... 

Witam kolego. Ja też Tobie poradzę... zmień hydraulika.

12 sezonów grzewczych u mnie podłogówka 120metrów na parterze, układ otwarty z buforem 3200litrów i zbiornikiem wyrównawczym 150litrów i nie miałem czegoś takiego jak zapowietrzenie podłogówki....

Opublikowano

To wychodzi na to, że chyba hydraulikowi jest łatwiej założyć w układzie zamkniętym, bo nie musi wiercić na poddasze, żeby założyć tam naczynie wzbiorcze ?

Chociaż z drugiej strony, na stronie http://termomodernizacja.pl/podlaczyc-kociol-c-o-paliwo-stale-ukladzie-zamknietym/ też piszą, że "Kocioł, który jest połączony z układem zamkniętym, z pewnością uzyska lepszą sprawność (...)"

Opublikowano

Witam.

MacieyWr. Pozwoliłem sobie przeczytać artykuł ...takie pitu pirdu dzikie węże i reklama .... a na dole podpis FERRO.

Producent między innymi zbiorniczków wyrównawczych.

A swoją drogą sprawność pieca rośnie w układzie zamkniętym?!?! Jeszcze zapomnieli dopisać że węgla przybywa w zasobniku.

Ciekawe ile jeszcze takich wydumek zmieści internet :-))))

Pozdrawiam palących

Opublikowano

Hydraulik mi tłumaczył, że przy zamkniętym, dłużej krąży gorąca woda, przez co nie trzeba jej tak grzać jak w otwartym... 

Rozumiem, że w otwartym, musiałbym mieć naczynie wzbiorcze nad ostatnim grzejnikiem ? Czyli musiałbym robić osobną nitkę zasilającą do tego naczynia, czy mógłbym podpiąć się pod gorącą wodę od ostatniego grzejnika ? 

Opublikowano

U mnie problemu z montażem zbiornika wyrównawczego nie ma. W stropie mam otwór przez który idą rury do rozdzielacza na piętrze. Wystarczy wykuć trochę wylewki i gotowe. 

Czyli lepszym rozwiązaniem jest układ otwarty? No i chyba tańszym bo nie muszę kupować zaworów bezpieczeństwa które tanie nie są. No i np Defro informuje że gdy kocioł jest w układzie zamkniętym wymagany jest odbiór instalacji przez UDT co też kosztuje. 

Opublikowano

No ja mam całe poddasze zabudowane i w zasadzie to nad grzejnikiem w łazience musiałbym chyba te rury na dach wyprowadzić... :/

Opublikowano

To teraz pytanie który. Defro ponoć można, ale są osobne wersje do zamkniętego, do których trzeba dopłacać ok 2000zł. Tutaj ktoś też pisze, że taka instalacja w DEFRO będzie musiała być odebrana przez UDT. W Ogniwo też ? 

Pytanie teraz o moc. Jak ma być układ zamknięty, to z mocą chyba też nie można przesadzić ? Dom ma 10 lat, ściany ceramika 25cm, styropian 10cm. Ciepłowłaściwe pokazuje 14kW, ale na stronie Ogniwo pokazuje, że ledwo co wystarczy 20kW - do 210m2 (my mamy 215m2 pow. całkowitej - 9m2 kotłownia). A tu jeszcze CWU trzeba grzać...

Opublikowano
21 minut temu, MacieyWr napisał:

To teraz pytanie który. Defro ponoć można, ale są osobne wersje do zamkniętego, do których trzeba dopłacać ok 2000zł. Tutaj ktoś też pisze, że taka instalacja w DEFRO będzie musiała być odebrana przez UDT. W Ogniwo też ? 

...

Zgloszenie do udt robi / powinien producent na etapie konstrukcji/produkcji wyrobu. Kotly tych mocy nie podlegaja okresowej kontroli u uzytkownika. Cena rosnie gdyz przy produkcji takiego kotla powinna byc dotrzymana wlasciwa technologia a nastepnie papierologia.

Skup sie na wlasciwym podlaczeniu i zabezpieczeniu instalacji.

Opublikowano

Nie wiem czy do defro trzeba coś dopłacić czy nie. Podobno jest potrzebny jakiś zawór i podłączenie do sieci wodociągowej. Defro komfort eko lux jest przystosowany do układu zamkniętego. Natomiast w DTR kotła wyraźnie jest napisane że instalacja w układzie zamkniętym wymaga odbioru przez UDT. 

Co do mocy kotła to też bym się nie sugerował tym co piszą producenci. Ja mam 150m2 użytkowej i 25 ogrzewanego garażu + bojler 200L. Kupiłem 15kw. Na ciepło właściwe wyszło mi 13kw. Trochę dziwne że tobie wyszło 14kw przy tylko 40m2 więcej a ocieplenie raczej też masz gorsze bo 10 lat temu nie zwracano na to aż tak uwagę. 

Na stronie do której odsyła ciepło właściwe znalazłem inf że kotły 5 klasy powinno się dobierać z lekkim zapasem gdyż nie są tak wydajne jak niższych klas. Nie wiem ile w tym prawdy. 

Na tej stronie o tym pisze: http://czysteogrzewanie.pl

Opublikowano

U mnie padnie wybór chyba na Ogniwo. Różnica w cenie to ok 1000zł w porównaniu do Defro Komfort Eko Lux. Widzicie między nimi jakieś znaczące różnice ?

Opublikowano

Jak myślisz o  ogniwie to najpierw przeczytaj ten temat  - ale cały, najlepsze kwiatki są w środku.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20059-kocioł-ogniwo-eko-plus-m-26-opinie-użytkowanie-za-i-przeciw/

I tu moje pytanie - pomyśl dlaczego no starszych modeli ogniwa jest kilka w mojej okolicy a tego "nowego" to nie widziałem ani nie stawiałem w kotłowni.

Opublikowano

A tu gdzie ja  mieszkam "stawiaja" ich sporo, możesz miedzy innymi u mnie zobaczyc.

W Twojej okolicy wiekszy rabat instalatorom daja inne firmy?

Takie male OT:Jak był kiedys w moim  miescie diler Suzuki tez jezdzilo ich sporo , ja juz w 2008 "musiałem" kupowac model Suzuki  50 km ode mnie ,w Kraku.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Jak myślisz o  ogniwie to najpierw przeczytaj ten temat  - ale cały, najlepsze kwiatki są w środku.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20059-kocioł-ogniwo-eko-plus-m-26-opinie-użytkowanie-za-i-przeciw/

I tu moje pytanie - pomyśl dlaczego no starszych modeli ogniwa jest kilka w mojej okolicy a tego "nowego" to nie widziałem ani nie stawiałem w kotłowni.

Chodzi Ci o duże spalanie i ciężkie ustawienia sterownika ?

Opublikowano

Spalanie jest takie jakie jest, to ponoć kocioł kl 5 więc sprawność ma ( powinien mieć) dużą.

Sterownik popularny, więc nie ma problemu.

Nie wiem czy przeczytałeś całość tego tematu?

Tam w pewnym momencie jeden z konstruktorów wyjaśnia że to naprawdę jest 16kW sztucznie podciągnięta do 26kW.

Dla twojego domu wystarczy, ale ja poszukałbym innego.

Opublikowano

Hmm.. A po co oni podciągali do 26kW ? Pewnie coś w stylu obecnego badania emisji spalin NDEC vs now WLTP ? Tj. jedno na hamowni laboratoryjne, a drugie w warunkach rzeczywistych ? Czy się mylę ?

A co konkretnie byś polecił? Problem w tym, że lokali instalatorzy zwykle mówią "a nie myślał Pan o kotle firmy "krzak" ? mam duże rabaty na niego w tutejszej hurtowni". I w zasadzie nie potrafią wytłumaczyć dlaczego taki kocioł a nie inny. Wchodząc na stronę producenta, od razu widać dlaczego ten kocioł jest tańszy o 2-3tyś od tych które wymieniane są na forach...

Opublikowano

Kocioł warto kupić samemu - wtedy wiesz co kupujesz i a co potrzebujesz dowiesz się z netu -dobrze poczytać na forach np na tym, z sensownym sterownikiem , jak sam się np z producentem złapiesz to nawet dobry rabat można wyciągnąć.

Czy układ pracy otwarty czy zamknięty to już twoja prawa, ale układ zamknięty wykonany prawidłowo jest droższy w wykonaniu.

a w eksploatacji są takie same.

A co do tego omawianego kotła O, to takie podchody były aby osiągnąć sprawność wymaganą w klasie 5.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Czy układ pracy otwarty czy zamknięty to już twoja prawa, ale układ zamknięty wykonany prawidłowo jest droższy w wykonaniu.

a w eksploatacji są takie same.

Ty jako doswiadczony instalator taka gafe palnoles.

Przeciez nie w kazdej instalacji wyjdzie drozej ani nie w kazdej beda eksploatowane tak samo...

Opublikowano

Ale gdzie palnołem gafę?

Przecież do układu zamkniętego trzeba dodatkowo" naczynie przeponowe -od 150 wzwyż + grupa bezpieczeństwa - min 50. zawór schładzający z całą dodatkową armaturą ( filtr, ZZ, reduktor ciśnienia + instalację )  - ponad 500, a kocioł często jest droższy niż do układu otwartego. = ponad 700 + ew cena kotła.

do układu otwartego mamy rurę 1" + zbiornik przelewowy - razem  250-350zł.

A o koszcie eksploatacji dla danego budynku decyduje jego zapotrzebowanie na ciepło a nie rodzaj instalacji  - zamknięta czy otwarta.

Opublikowano

Ale dla przykladu sa instalacje hybrydowe czyli wegiel + gaz lub pompa ciepla, buforowe, itd. Po co wkladac kociol w uklad otwarty jesli nastepnie i tak trzeba to zamknac. Nie wszedzie koszt instalacji otwartej to "tylko" zbiornik i rurka. Ten koszt to rowniez samo umieszczenie tego zbiornika w najwyzszym punkcie np. na strychu nieogrzewanym trzy kondygnacyjnego budynku.

Kazdy przypadek trzeba policzyc osobno. Nie ma jednej sprawdzonej metody dla wszystkich i wszystkiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.