Robot16 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 witam kiedy pali się tylko na cwu bojler mam podłączony na sztywno,moje pytanie kiedy piec przejdzie do pracy i poda 5...6 cykli eko.....i przejdzie w podtrzymanie,a grochu jest w retorcie dosyć dużo i rzazy się dosyć mocno czy to dobrze ze piec dalej stoi,może można to jakoś wykorzystać..... DZIEKI...
Przemyslaw85 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Możesz przetłumaczyć pytanie na nasze byśmy zrozumieli co autor ma na myśli?Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Robot16 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Przemysław kiedy w czasie pracy usypie się grochu w retorcie i dojdzie temp. do zadanej w ciągu 4 minut to przechodzi piec w podtrzymanie i piec stoi powiedzmy 1 godzinę czyli ten usypany kopczyk i żarzący się eko.. w retorcie idzie na marne,jest to niewykorzystane ........a jak wy macie ustawienia paląc tylko na cwu.
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Pytasz ale sam nie wiesz o co chodzi. To ze kociol dochodzi do zadanej w cztery minuty, to albo mala histereza albo duza ustawiona moc. Grzanie CWU to zawsze konkretna strata. A co chcialbys zrobic z tym kopczykiem zarowym? Jezeli masz ruszt awaryjny to moze polaczyc to z grilowaniem? A generalnie piszac cos warto uzywac duzych liter, kropek i przecinkow w odpowiednich miejscach.
Robot16 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Visitor zapytam inaczej gdy pali się tylko na cwu czy zmieniacie nastawy ,i to tyle.......
Gość Visitor1230 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Na samo CWU warto moim skromnym zdaniem ustawic kociol na maksymalnie niska sensowna moc. Lepiej dla kotla, komina, portfela itd. jest jezeli kociol popracuje troche dluzej na mniejszej mocy niz chwile na maksymalnej. Edit: Przyklad z mojego podworka. Kociol mialem 15 kW. Boiler zaledwie 80 L. Udalo mie sie zejsc z moca do tego stopnia ze jak mi zona wode ciepla pospuszczala to kociol pracowal 2-2,5 godz zeby dogrzac ja do 50 stopni. Spalajac przy tym 2,5 kg wegla na dobe srednio. wliczajac w to oczywiscie podtrzymanie 24 g/ dobe. Edit 2: Utrzymujac oczywiscie przy tym kociol w poprawnej czystosci. Druga wazna rzecz to to, ze nigdy nie mialem temperatury zadanej ustawionej ponizej 70 stopni.
Robot16 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Visitor dziekuje,oto mi chodziło,czyli najlepiej żeby tak ustawić czasy podawania i pauzy żeby kocioł chodził cały czas,czy dobrze cię zrozumiałem....
Gość Visitor1230 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #8 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 To dobry kierunek. Dla samego CWU tak sie nie da. Dla ogrzewania budy zima juz tak. Choc palenie w kotle to podstawa i tego w pierwszej kolejnosci trzeba sie nauczyc. Druga wazna sprawa to dystrubucja. Skopana instalacjua pozre efekty prawidlowego palenia. Obnizenia nocne temperatur to nastepny czynnik generujacy straty. Wylaczanie pompki obiegowej przez sterowniki w przypadku dogrzania pomieszczen to nastepny absurd i destabilizacja odbioru i prac kotla, brak zaworu np 4 d ( najlepiej z pogodowka ) i zwiazane z tym prowadzenie kotla na 45 stopni. O braku ocieplenia rur w kotlowni to juz nawet nie wspominam. Bledne oszczedzanie prowadzi tylko do uszczuplenia portfela. Wracajac do samego CWU. Temperature boilera nalezy ustawic nie za wysoko. Oczywiscie zeleznie od potrzeby tez. Im wyzsza jego temp. tym wieksza strata energii w czasie. Boiler nagrzany do 50 stopni bedzie zachowywal sie bardziej ekonomicznie niz nagrzany do 70.
Robot16 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 VISITOR1230 niestety przetestowane,ustawiłem dmuchawę na mniejsze obroty do tego ustawiłem odpowiednio czas podawania i przerwę tak żeby dłużej piec pracował do zadanej, czyli na małej mocy,ale przez dwa dni testu o wiele więcej mi spalił,co o tym sadzisz.......
Gość Visitor1230 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #11 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Napisz co i jak ustawiles. I jak wyglada palenisko. Warto by uzupelnic profil, co ogrzewam, jaka instalacja, jaka pojemnosc CWU, kociol, rodzaj palnika, sterowanie itd. Przyczyn moze byc kilka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.