Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dobór kotła na eko-goszek

rafiacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno Kupiłem rozpoczętą budowę(stan surowy zamknięty). Czytam wasze forum od dłuższego czasu i proszę o poradę. Domek Położony na wsi. Parter wraz z garażem (w bryle) poddasze nad częścią mieszkalną użytkowe nad garażem kotłownią i spiżarką strych nieużytkowy ze względu na niższy dach. Powierzchnia do ogrzania około 160m2. Cały dom wybudowany z superexu 24cm +5cm styropianu +12cm superex fundament ocieplony 5cm styropianu. pod posadzką 11cm styropianu na dachu blacha, deski, papa. Między krokwiami 30cm wełny i na jędrkach koleje 30cm wełny. Okna plastikowe dwuszybowe wentylacja grawitacyjna bez rekuperacji.
Link do ciepło właściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3z23
Gaz odpada bo nie ma go w tej miejscowości. Na pompy ciepła mnie nie stać. Komin już był wybudowany więc padło na ekogroszek.
zastanawiam się nad piecem sas solid 14kw tylko nie wiem czy nie będzie za mały. Chcę piątą klasę aby nie musieć wymieniać go w 2024(ustawa antysmogowa w Wielkopolsce) o ile tyle ten piec  przeżyje :-) Proszę o poradę wraz z konkretnymi propozycjami pieca. Fajnie jakby kocioł miał retortę obrotową żeby nie musieć mieszkać w kotłowni tak jak w sławnym przypadku z tego forum (ogniwo epm wiem że tam złożyło się na to kilka czynników ale jednak)

Opublikowano

Na Twoim miejscu nie wchodziłbym w ekogroszek, który z kazdym rokiem traci na jakości i drożeje,tylko pomyślał o kotle pelletowym z palnikiem obrotowym Revo lub Kipi. Serwis i producenta masz praktycznie pod nosem. Dobrej jakości pellet można wyhaczyć  za 600-700 zł

Opublikowano

Pellet za 600-700 ?? Poproszę namiary będę sprzedawał w hurcie. Nigdzie ostatnio nie widziałem poniżej 850 zł

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Reklamy nikomu robił nie będę. Wystarczy się wysilić, dobrze poszukać, zagadać z producentem i robić zapas na cały sezon w maju lub czerwcu

Opublikowano

no w naszej okolicy też około 850zł i dlatego zdecydowałem że ekogroszek. Proszę o konkretne modele kotłów na ekogroszek bo mam mętlik w głowie. Obsługa czarnego złota mnie nie przeraża obecnie mieszkam w domu w który mam piec miałowy także kotłownia nie jest mi straszna jak będę do niej zaglądał raz góra dwa razy w tyg to będzie dla mnie super. Brałem pod uwagę ogniwo heiztechnik, sas. Sas jako jedyny ma retortę obrotową tylko czy nie będzie za mały? a może jakiegoś innego producenta polecicie

Opublikowano

25 kw , 300 m2 do grzania , cwu 200 litrów, ściana 3 warstwowa parter + piętro . Spalanie na wodę 3-4.5 kg . Zima średnio od 18-27 zależy jakie temperatury. Piec chodził wcześniej na innym palniki tj. EkoEnergia 35 kw Ale ja wymieniłem na mniejszy .

Opublikowano

a co sądzicie o tym sasie wystarczy do opisywanego przeze mnie domu czy coś mocniejszego musi być?? bo wiadomo jak to z tą mocą w 5 klasie

Opublikowano

może ktoś jeszcze doradzi?? czy lepiej sas czy witkowski czy może jezcze coś innego. W witkowskim widzę że nie ma możliwości obsługi trzech pomp i dwóch zaworów:(. i czy na pewno 14kw starczy czy lepiej celować w coś około 17kw?

Opublikowano

Na temat mocy i producenta nie doradzę (Twoja decyzja + wyliczenia z cieplowlasciwie) ale 14-stka SAS-a ogrzewa u mnie budynek jak w profilu. Mocy mu nigdy nie brakło.

Opublikowano

Przemyśl jeszcze raz propozycję pelletu. Czyściej, mniej popiołu, kotły bardziej elastyczne do aktualnych potrzeb, Koszt paliwa finalnie porównywalny.

Sam osobiście mam Sasa na ekogroch, w którym palę w większości Pelletem i gdybym mógł cofnąć czas, to byłby to kocioł pelletowy.

Opublikowano

5klasa ten sas? a długo masz go jak się sprawuje jakieś problemy z nim są? jak wygląda komin kondensat się zbiera przy dobrym jakościowo paliwie? i ile mniej więcej spala Ci ekogrochu na sezon i jakiego?? mam komin murowany fakt solidnie bo w zaprawie kilka wierteł spaliłem:) i trochę się peletu obawiam a nie chciałbym komina frezować

Opublikowano

Nie wiem kogo pytasz, ale @robinet i ja mamy ten sam model SAS Solid z tym że u mnie jest 14-stka. 

Opublikowano

W moim przypadku palnik był za duży, niby zima było dobrze Ale w okresie przejściowym tj. Wrzesień- październik, marzec - kwiecień były problemy z dopalanien i z odbiorem ciepła, po zmniejszeniu palnika na 25 wszystkie te problemy znikły i zima mniej nawet zaczął mnie palić. Wypowiedzieć mogę się na temat Witkowskiego , ogólnie jestem zadowolony, nie wiem jak cenowo te dwa piece wypadają?

Opublikowano

Z SAS-a jestem zadowolony. Pewnie są lepsze kotły ale i parę gorszych by się znalazło ;) 

Z kominem dobrze rozeznaj zagadnienie bo spaliny niskie. Ja mam systemowy więc póki co się nie przejmuje, obym się kiedyś nie zdziwił ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, rafiacz napisał:

Witam,

Niedawno Kupiłem rozpoczętą budowę(stan surowy zamknięty).  Parter wraz z garażem (w bryle) poddasze nad częścią mieszkalną użytkowe nad garażem kotłownią i spiżarką strych nieużytkowy ze względu na niższy dach. Powierzchnia do ogrzania około 160m2. Cały dom wybudowany z superexu 24cm +5cm styropianu +12cm superex fundament ocieplony 5cm styropianu. pod posadzką 11cm styropianu na dachu blacha, deski, papa. Między krokwiami 30cm wełny i na jędrkach koleje 30cm wełny. Okna plastikowe dwuszybowe wentylacja grawitacyjna bez rekuperacji.
Link do ciepło właściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3z23

Ktoś sprzedał źle wybudowany dom, pozbył się kłopotu,  teraz nie wiadomo czym takie coś ogrzewać, węgiel jest drogi  a do pompy ciepła trzeba sporo rozbierać i  ponosić koszty przeróbek.

Może zastanów się nad kotłem opalanym drewnem i buforem, rozpalisz raz na 2 dni,  albo podajnikowiec na zrębki, kupisz rębak, krzaczorów pewno tam dookoła pełno.   . 

Opublikowano

Coś mało wyszło tych kW, wg mnie to bez CW min 13-15 kW będzie

5cm styro to jakby go tam nie było, garaż w bryle  - beczka bez dna - przerób go na salon lub salę TV a samochód pod wiatę lub postaw garaż wolnostojący.

Opublikowano

E, Animus nie przesądzaj i nie dołuj kolegi, różne sytuacje się zdarzają i trzeba sprzedać. Tutaj ściany i fundamenty zawsze można docieplić w przyszłości, czy okna kiedyś wymienić, 11cm w podłodze to źle nie ma a może jeszcze się da dołożyć?. 

Z tym dachem ważne czy jest tam wentylacja miedzy deskami a wełną? 

Sorry za OT.

A żeby było w temacie, dla dobrze dobranego kotła, dobrze zrobionej instalacji jeszcze opłaca się grzać ekogrochem (chociaż coraz mniej i nie wiadomo jak długo) a na coś trzeba się zdecydować.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli kocil na ekogroszek to po pierwsze nie kupuj kotla z podajnikiem tlokowym. Przy malym odbiorze wiasna czy jesienia zawalisz kociol i komin sadza.  Najlepiej z podajnikiem w pelni zeliwnym i z obrotowa korona ( np ardeo). Zbiornik do kotla powinien byc z tworzywa. Wtedy nie zgnije. Nic nie piszesz o kominie- Piecioklasowiec ze wzgledu na niska temperature spalin sprawi, ze komin rozleci sie najpozniej po dziesieciu latach. No chyba, ze jest jakis systemowy, ceramiczny. Nie kupuj wynalazkow typu ruszt wodny. O zagladaniu do kotla  dwa razy na tydzien zapomnij. Jak trafi sie spiekajacy wegiel, zamieszkasz w kotlowni. A na poczatku przygody z podajnikowcem to tak czy siak. A wszelkie wynalazki typu PID nie z kazdym weglem zadzialaja. Wprawny palacz dobrze spali kazdy wegiel na dwustanie. Ale wedlug mnie tylko na przewymiarowanym kotle.

Sas Solid o ktorym piszesz ma podajnik pierwszej ´generacji. Zwykla fajka ze stalowym slimakiem. Taki palnik spali tylko wegiel dobrej jakosci i niezbyt kaloryczny. Jak bedziesz sypal mokry wegiel slimak sie ukreci a zanim to zrobi bedzie mielil wegiel. Stalowy zbiornik wytrzyma piec lat, bo pojawia sie dziury na wylot. Palilem w  kotle tego typu 11 sezonow to moge co nieco powiedziec. Przy wykorzystanej mocy 14 kW kociol bedzie wciagal czarne drogie zloto , ze wir sie w zbiormiku mnoze pojawiac. Przy nieumiejetnych nastawach i skopanej instalacji to jeszcze dwa ryzy szybciej. 

Na moja niewielka powierzchnie do ogrzania na poczatku przygody z kotlem spalalem 25 kg na dobe. Po kilkuletniej nauce i dzieki tez temu forum zszedlem w dol o 50 %. Po dociepleniu chalupy ostatnie zimy jechalem na poltorej tony i odpowiednio 9 kg na dobe. Po jedenastu sezonach kociol nadaje sie na szrot. 

Pozegnalem sie z weglem na rzecz pelletu bez wiekszego zalu z mojej strony.

Opublikowano

Jeśli nic się w międzyczasie nie zmieniło to model 14kW ma obrotówkę Pancerpola 17kW która na dobrym paliwie pojedzie wyżej i jest w stanie spalić trochę gorszy opał, model kotła 19kW ma (miał) dokładnie ten sam palnik 17kW. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Widocznie nieaktualna instrukcja na stronie. A do zalozyciela tematu. Jezeli juz ma byc na wegiel, to ciekawie wyglada kociol RBR z palnikiem batory. Palnik co prawda nieobrotowy, ale wyglada solidnie. Wystarczy zajrzec na strone Suspensera eu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.