Czarekurb Opublikowano 5 Lipca 2018 #1 Opublikowano 5 Lipca 2018 Dziś hydraulik zrobił mi podłączenie nowego pieca, na razie nie jest zamontowany pojemnik na eko. Układ jest zamknięty, bo zbiornik przy układzie otwartym był na piętrze w łazience i nie było to estetyczne dla kobiet. Teraz pytanie czy zawór różnicowy nie powinien być za zaworem 4D ? Hydraulik twierdzi że tak jak zrobił czyli zwrotny łączy wyjście pieca do miejsca za zaworem 4D ze względów bezpieczeństwa. Czy w takiej konfiguracji jeśli jest jest tylko zawór kulowy na powrocie z grzejników a go brak na zasilaniu grzejników, grawitacyjnie nie będą grzane grzejniki jak w lecie będę palił tylko na ciepłą wodę ? Hydraulik będzie za parę dni i chciałbym wiedzieć czy zasadne są moje obawy. Z góry dziękuje za porady.
odpowietrznik Opublikowano 5 Lipca 2018 #2 Opublikowano 5 Lipca 2018 Zawór różnicowy zbędny.Zawór bezpieczeństwa powinien być na zasilaniu (na wyjściu z kotła np.na trójniku) Układ może zasysać powietrze przez ten automatyczny odpowietrznik w widocznej na zdjęciu grupie bezpieczeństwa(nie zostawiaj na stałe odkręconego kapturka w tym odpowietrzniku )Ciekawe czy zadziała grawitacja w obiegu kotłowym bo rura powrotu do kotła została przewężona(ta Cu),powinna być śrdenicy jak zaw.4D.Kocioł ma wbudowaną wężownicę schładzającą?
Czarekurb Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Lipca 2018 Nie wiem nic takiego, to Agrovit lux z firmy Witkowski, podejrzewam że nie ma takiej wężownicy bo nic takiego nie wyczytałem, w sumie jest zawór bezpieczeństwa to powinno być w miarę bezpiecznie. Nie jestem znawcą tematu ale chciałbym poznać opinie innych którzy mają doświadczenie. Sprawdzę w przyszłym tygodniu czy paląc na ciepłą wodę będą ciepłe grzejniki, oczywiście mam też panel pokojowy który będzie alarmował gdy temperatura na kotle będzie za wysoka.
sambor Opublikowano 5 Lipca 2018 #4 Opublikowano 5 Lipca 2018 Rysunek by się przydał lub opisanie rur gdzie która idzie - tam pewnie są inne kwiatki
odpowietrznik Opublikowano 5 Lipca 2018 #5 Opublikowano 5 Lipca 2018 Jak nie ma urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła w postaci wężownicy schładzającej lub zaworu schładzającego typu DBV to instalacja w układzie zamkniętym jest niezgodna z przepisami i zdrowym rozsądkiem.I nie używa się ocynku w instalacjach grzewczych
sambor Opublikowano 5 Lipca 2018 #6 Opublikowano 5 Lipca 2018 6 minut temu, Czarekurb napisał: w sumie jest zawór bezpieczeństwa to powinno być w miarę bezpiecznie. Nie jestem znawcą tematu ale chciałbym poznać opinie innych którzy mają doświadczenie. Masz odpowiedź kolegi że wężownica musi być lub inne urządzenie odbierające ciepło w razie przegrzania. Zaw bezpieczeństwa tego nie zapewnia, ale ty jako laik wiesz o tym że wystarczy. Tam najprawdopodobniej nie będzie działał prawidłowo zaw 4-D - za małe średnice rur w obiegu kotłowym, Jaka moc kotła?
Czarekurb Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor #7 Opublikowano 5 Lipca 2018 Moc kotła 25 kw, Zawór 6/4, taką też chciałem średnicę na obiegu kotłowym i mniej więcej taka jest ,o wężownicy poczytałem i chyba ją zastosuje jako dodatkowe zabezpieczenie. Hydraulik chciał założyć na obiegu kotłowym 1" ale gdzieś wyczytałem że zawrór 4D i obieg kotłowy powinien być taki jak zasilanie z pieca więc się uparłem i jest zawór 4D jak i obieg kotłowy 6/4. chociaż hydraulik nie był z tego zadowolony, musiał instalować większą średnicę niż miał w samochodzie.
odpowietrznik Opublikowano 5 Lipca 2018 #8 Opublikowano 5 Lipca 2018 Jak średnica w obiegu kotłowym jest mniej więcej jak średnica zaworu 4D? Przecież powrót do kotła jest zrobiony rurą Cu 28 (chyba) trochę jej brakuje do 6/4"
Czarekurb Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor #9 Opublikowano 5 Lipca 2018 Chciałem żeby tak było, przed chwilą zmierzyłem średnicę zewnętrzną, jest 35 mm.
sambor Opublikowano 5 Lipca 2018 #10 Opublikowano 5 Lipca 2018 Cu 35 to odpowiednik 5/4" powinna być rura Cu42 i zaw 6/4" - wtedy może będzie działać prawidłowo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.