Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana rurek co i kaloryferów

Kamilzuch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jeszcze raz .

Kupiłem stary dom w Szkocji i teraz przydałoby się wymienić rurki instalacji wraz z kaloryferami poniewaz takowa ma już swoje lata  dodam ze jest to ogrzewanie gazowe na piecu dwofunkcyjnym , chciałbym to zrobić we własnym zakresie na rurkach plastikowych tak zwanych pushfit 15 mm czy jest to możliwe czy raczej wyższa szkoła jazdy . 

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Opublikowano

To skręcana instalacja, jak potrafisz równo obciąć taką rurę i masz czym zakręcić złączkę to bez problemu.

Oczywiście to system tylko do wody a nie do gazu!

Oczywiście rurka musi wytrzymywać temp pracy instalacji CO - czyli do 70-80C

W necie są filmy instruktażowe.

Opublikowano

Dojście do wszystkich rur jest bez problemowe sprawdziłem są pod podłoga gdzie można wejść , czy jest jakiś specjalny klucz do dokręcania i cięcia nóż ?

filmiki napewno dziś jeszcze zobaczę .

Opublikowano

Do cięcia raczej specjalne nożyce a klucz to każdy hydrauliczny podejdzie

Natomiast warto pomyśleć o stopniowaniu średnic - przy samym kotle większa średnica

Opublikowano

Czyli tak jak jest teraz od termy idzie 22mm a kolejne to15mm .

wlasnie jestem w budowlanym ( ulubionym sklepie) i widzę coś takiego (3x zdj) moje narzędzia i materiały a teraz pytanie jakie jest ciśnienie wody bo z informacji na rurce wychodzi na to ze nie może być większe niż 3BAR 92c lub 4BAR i 82c tak podaje producent .

F6617645-0AD4-4F15-AA82-2E3DD0FE10FC.jpeg

7F7E5A11-620A-40F2-AF1E-3D664DAAC75E.jpeg

19FE6011-1772-4EDA-8390-7494626E3132.jpeg

Opublikowano

Czyli tak jak jest teraz od termy idzie 22mm a kolejne to15mm .

wlasnie jestem w budowlanym ( ulubionym sklepie) i widzę coś takiego (3x zdj) moje narzędzia i materiały a teraz pytanie jakie jest ciśnienie wody bo z informacji na rurce wychodzi na to ze nie może być większe niż 3BAR 92c lub 4BAR i 82c tak podaje producent .

Opublikowano

Oj u mnie w domu chodzi 20-letni a może i więcej?)Junkers ZR 24-3K z zaworem 3bar i przez te wszystkie lata zero awarii (wstyd się przyznać zero konserwacji;) )jednym słowem niedozaje...chania;)i obym tylko nie powiedział tego w złej godzinie)

ale ty "przewaliłeś"więcej kotłów więc pewnie w niektórych są i 2,5barowe ZB )

Opublikowano

Zawsze idzie dodatkowa zewnętrzna grupa bezpieczeństwa, więc to nie ma takiego znaczenia, te rury pewnie nigdy nie dostaną takich temperatur przy których groźne są te ciśnienia

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi są bardzo cenne jezeli jeszcze by się coś komuś cennego przypominało to proszę napisać a ja już wiem jak spędzę urlop za 3 tygodnie czyli pod podłoga ;-) 

Dziekuje i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I ostatnie pytanko a mianowicie stopniowanie srednicy rurki wiec planuje od junkersa 22mm potem rozgalezienie na pokoje na 15mm czy taka opcja  wystarczy? I czy musi buck tak samo na powrocie czyli od kaloryferow 15mm potem 22mm za do piecyka spowrotem

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem system ale teraz po zakręceniu cieplej wody na termie słychać bablowanie wody ( coś jak by termę trzebabylo odpowietrzyć ) a system ogrzewania nie chce się załączyć . Proszę o pomoc 

Opublikowano

Na zachodzie terma to wiszący kocioł przeważnie dwufunkcyjny.

Należy odpowietrzyć tą termę , powinien być  pod obudową zaworek do odpowietrzania.

Instrukcja i czytać.

Opublikowano

Na stronie bodaj 7 tej instrukcji jest lokalizacja odpowietrznika, automatycznego z resztą.

Może się zaciął lub przytkał wylot powietrza.

Z resztą w tej inst jest po kolei jak odpowietrzyć całą instalację i kocioł 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.