Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kominek z PW - temp.spalin

Ejno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy poradźcie czy pomiar temperatury spalin w kominku z PW ma jakieś praktyczne zastosowanie, poza zaspokojeniem ciekawości. Moim skromnym zdaniem nie ma ale proszę o Wasze opinie. Pzdr. W.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Moim zdaniem ma. Jeżeli temperatura spalin jest wysoka to dobrze dla komina ( ceglanego) . Jednocześnie strata kominowa jest  wysoka. Takie info może  tez zaważyć na zastosowaniu lub nie miarkownika ciagu w przypadku zbyt dużego ciagu. Ten prawie zawsze występuje w wietrzne pogody. Reasumując ma praktyczne zastosowanie. Bo po pierwsze wiadomo co sie dzieje w kominie. Po drugie można ustabilizować stratę co ma realne przełożenie na portfel.

Opublikowano

Visitor zgadzam się z Tobą ale jak realnie mam wpływać na temperaturę spalin? Szybrem? Bo miarkownika ciągu do kominka nie widziałem.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Miałem na myśli nie miarkownik a regulator ciagu kominowego. Montowany w wyczystce albo na rurze pomiędzy czopuchem a kominem. Redukuje " wysysanie" ciepła z kotła. A temperatura spalin zawsze będzie zależna od stosunku paliwa do powietrza. 

Opublikowano

Ok ale czy RCK wpływa na intensywność procesu spalania? Czy jego działanie może doprowadzić do czegoś w rodzaju kiszenia opału? Bo akurat jestem zwolennikiem palenia na maxa, czyli najefektywniejszego spalania a w mojej instalacji i tak cała energia idzie przez bufor.

Gość Visitor1230
Opublikowano

RCK ma za zadanie optymalizacje ciagu. W czasie wichury wiatr nie wyciągnie z kotła więcej niż normalnie. A kiszenie opału wystąpi rylko jak załadujesz kominek na maxa i zamkniesz mu dopływ powietrza

Opublikowano

Czy działanie RCK jest w jakiś sposób kontrolowane przez jakieś sterowniki itp., czy działa on na zasadzie mechaniki? Pytam bo jestem w trakcie zabudowywania wkładu i są to ostatnie chwile na jakieś montaże itp.

A okolica, w której jest dom jest rzeczywiście cholernie wietrzna, do tego stopnia, że podmuchy wiatru są "widoczne i słyszalne" podczas palenia.

Opublikowano

RCK działa mechanicznie .

Opublikowano

Ok, dziękuję za rzeczowe informacje i na koniec poproszę o jeszcze jedną - czy warto? czy wierzyć w gadki o oszczędnościach o których mówią producenci i handlarze RCK? 

pzdr W.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Warto. Jak wspomnialem RCK stabilizuje ciag w kominie. W przypadku wietrznej pogody i braku RCK temperatura spalin rosnie a tym samym strata kominowa.

Opublikowano

Teraz naprawdę ostatnie pytanie-czy RCK może być montowany razem ze strażakiem? Czy jedno albo drugie?

Opublikowano

Należy pamiętać że RCK musi być zamontowany w tym samym pomieszczeniu co kocioł/ kominek/ piec

Rck jest częściowym przeciwieństwem strażaka ogranicza ciąg a strażak go raczej wzmacnia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.