sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2018 #51 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 22 minuty temu, Tsport napisał: ale z miedzi nie będę robił. Nie mam doświadczenia i sprzętu chociaż słyszałem, że podejścia do kotła fajnie się robi z miedzi, oszczędza się miejsce i estetycznie to wygląda. Podejścia do kotła powinny być w metalu a nie w plastiku, czyli albo miedź albo stal.
Tsport Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor #52 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Z czego to wynika? Czy jest jakiś przepis, zapis w instrukcji montażu?
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2018 #53 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Poszukaj w necie lub nawet na tym forum było kilka razy.
Tsport Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor #54 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Tak czytałem gdzieś, że chodzi o temperatury ale przy ogrzewaniu podłogowym gdzie zasilanie jest na poziomie 35-45 stopni szansa na przegrzanie instalacji istnieje? Widziałem kotłownie gdzie od kotła za zaworami, filtrami szedł pex lub PP. Działają już kilka, kilkanaście lat i jest ok.
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2018 #55 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ja tylko przedstawiłem ci jak powinno się wykonać inst w kotłowni, a ty robisz jak chcesz. Dla mnie to możesz nawet i bambusa te rury zrobić - wytrzymają też kilka lat.
Tsport Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor #56 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Bambus, hmmmm nie pomyślałem ale musiałoby to zajefajnie wyglądać taki "new pipe design". Jak parę lat wytrzymają to czemu nie. :) Sambor co Ty taki elektryczny jesteś??? Po prostu zapytałem z czego to wynika, czy jest jakiś przepis, jakaś norma budowlana, zapis w instrukcji montażu kotła, czy tak wynika z praktyki instalatorów. Po prostu chciałbym wiedzieć czy przy zasilaniu "niskotemperaturowym" tez to jest konieczne.
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2018 #57 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Na takie pytanie to trzeba poszukać inf na kursach ZDZ albo w odpowiedniej szkole zawodowej, tu dostaniesz tylko suche fakty - tak/nie.
Tsport Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor #58 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Kolego Sambor jesteś bardzo doświadczonym forumowiczem, zapewne posiadasz szeroką wiedzę instalatorską, praktykę i doświadczenie. Rozumiem, że takie "lamerskie" pytania mogą Cię frustrować i nudzić, rozumiem, że nie chcesz tracić na nie czasu i energii. Może ktoś jednak zechce się podzielić swoją wiedzą. Tak mi się wydaje, że po to właśnie istnieją fora internetowe. Sambor dziękuję Ci za aktywność w moim temacie i liczę na więcej. Będę wdzięczny jeżeli ktoś będzie w stanie poświęcić chwilę i odpowiedzieć na moje pytanie: Z czego wynika konieczność stosowania stali lub miedzi na podejściu do kotła, czy jest jakiś przepis, jakaś norma budowlana, zapis w instrukcji montażu kotła, czy tak wynika z praktyki instalatorów? Czy przy zasilaniu "niskotemperaturowym" też to jest konieczne?
Tsport Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor #59 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Witajcie ponownie, trafiłem na sąsiednim forum na gościa, który zadał podobnie "lamerskie" pytanie odnośnie podejścia do kotła w PP, Oto odpowiedzi jakie uzyskał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?52747-Plastikowe-rury-przy-kotle Moja interpretacja jest taka: Stal lub Miedź powinna być ze względu na: - możliwość wystąpienia awarii kotła lub instalacji (ograniczony przepływ) i krótkotrwałego "zagotowania" kotła do czasu zadziałania czujnika - ze względu na dużą rozszerzalność cieplną PP istnieje ryzyko rozszczelnienia przy dużej ilości zmian kierunków jaka ma miejsce przy kotle Czy takie informacje "przekazują na kursach ZDZ albo w odpowiedniej szkole zawodowej"? Czy gdzieś mijam się z prawdą i coś jeszcze pominąłem? ;-)
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2018 #60 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Tsport napisał: Czy takie informacje "przekazują na kursach ZDZ albo w odpowiedniej szkole zawodowej"? Czy gdzieś mijam się z prawdą i coś jeszcze pominąłem? Nie, nic nie pominęłeś, napisałeś prawidłowo, a te inf często właśnie podają na kursach w ZDZ lub innych o podstawowym profilu kształcenia, Ponadto wystarczy poczytać inf tech producenta na temat wykonania instalacji z ich produktów. Jeden z producentów podaje w swoim katalogu następujące uwagi:W przypadku gdy kocioł jest wyposażony w termostat odcinający o wysokich wartościach granicznych, urządzenie zapewniające pracę pompy po wygaszeniu kotła, a także podłączenia poza obudową kotła 350 mm od źródła ciepła – możliwe jest wykonanie bezpośrednich przyłączy przy pomocy elementów systemu Hep2O / PEX. Zazwyczaj takie kotły mają miedziane wymienniki ciepła i są kotłami niskotemperaturowymi. W przypadku kotłów nieposiadających wyposażenia pozwalającego na wykonanie bezpośredniego przyłącza należy zainstalować miedzianą rurkę o długości co najmniej 1 m pomiędzy kotłem a pierwszym elementem systemu Hep2O / PEX W instalacjach zamkniętych, gdzie zawór bezpieczeństwa nie znajduje się w obudowie kotła, rura pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a kotłem powinna być wykonana z metalu. Przyłącza kotła należy wykonać zgodnie z obowiązującymi wymogami. W przypadku instalacji rur z tworzywa sztucznego za kotłem lub buforem zalecamy – z powodu ochrony – przy przegrzaniu systemu zainstalować za kotłem lub buforem odcinek z metalowych rur o długości 1,5–2,0 m.
Tsport Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor #61 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Co do zasilania rozdzielacza - projektant wskazał CU28 lub PEX 32. Położyłem już pex`a Hertza. Dzięki wszystkim za porady.
Tsport Opublikowano 5 Września 2018 Autor #62 Opublikowano 5 Września 2018 Całe ogrzewanie udało się ładnie rozłożyć, w piątek wchodzą wylewki. Obecnie mam "nabite ciśnienie" na 2,5 bara. Uszczelniłem zawory spustowe i wymieniłem jeden odpowietrznik, bo puszczał i wydaje się być ok. Jak przygotować instalację pod wylewkę z mixokreta? Zostawić podwyższone ciśnienie powietrza, jeżeli tak to na jakiej wartości czy zalać pętle wodą i też podnieść ciśnienie kompresorem.
teres Opublikowano 5 Września 2018 #63 Opublikowano 5 Września 2018 Zostaw ciśnienie między 2 a 3 bary i tyle. Powietrze albo woda - nie ma znaczenia, choć woda pewniejsza robota.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.