Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe bez projektu - czy duże ryzyko?

Tsport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Tsport napisał:

ale z miedzi nie będę robił. Nie mam doświadczenia i sprzętu chociaż słyszałem, że podejścia do kotła fajnie się robi z miedzi, oszczędza się miejsce i estetycznie to wygląda. 

Podejścia do kotła powinny być w metalu a nie w plastiku, czyli albo miedź albo stal.

Opublikowano

Tak czytałem gdzieś, że chodzi o temperatury ale przy ogrzewaniu podłogowym gdzie zasilanie jest na poziomie 35-45 stopni szansa na przegrzanie instalacji istnieje? Widziałem kotłownie gdzie od kotła za zaworami, filtrami szedł pex lub PP. Działają już kilka, kilkanaście lat i jest ok. 

Opublikowano

Ja tylko przedstawiłem ci jak powinno się wykonać inst w kotłowni, a ty robisz jak chcesz.

Dla mnie to możesz nawet i bambusa te rury zrobić - wytrzymają też kilka lat.

Opublikowano

Bambus, hmmmm nie pomyślałem ale musiałoby to zajefajnie wyglądać taki "new pipe design". Jak parę lat wytrzymają to czemu nie. :)

Sambor co Ty taki elektryczny jesteś??? Po prostu zapytałem z czego to wynika, czy jest jakiś przepis, jakaś norma budowlana, zapis w instrukcji montażu kotła, czy tak wynika z praktyki instalatorów. Po prostu chciałbym wiedzieć czy przy zasilaniu "niskotemperaturowym" tez to jest konieczne. 

Opublikowano

Kolego Sambor jesteś bardzo doświadczonym forumowiczem, zapewne posiadasz szeroką wiedzę instalatorską, praktykę i doświadczenie. Rozumiem, że takie "lamerskie" pytania mogą Cię frustrować i nudzić, rozumiem, że nie chcesz tracić na nie czasu i energii. Może ktoś jednak zechce się podzielić swoją wiedzą. Tak mi się wydaje, że po to właśnie istnieją fora internetowe. 
Sambor dziękuję Ci za aktywność w moim temacie i liczę na więcej. 

Będę wdzięczny jeżeli ktoś będzie w stanie poświęcić chwilę i odpowiedzieć na moje pytanie:

Z czego wynika konieczność stosowania stali lub miedzi na podejściu do kotła, czy jest jakiś przepis, jakaś norma budowlana, zapis w instrukcji montażu kotła, czy tak wynika z praktyki instalatorów? Czy przy zasilaniu "niskotemperaturowym" też to jest konieczne?

Opublikowano

Witajcie ponownie, trafiłem na sąsiednim forum na gościa, który zadał podobnie "lamerskie" pytanie odnośnie podejścia do kotła w PP,

Oto odpowiedzi jakie uzyskał:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?52747-Plastikowe-rury-przy-kotle

Moja interpretacja jest taka:

Stal lub Miedź powinna być ze względu na:

- możliwość wystąpienia awarii kotła lub instalacji (ograniczony przepływ) i krótkotrwałego "zagotowania" kotła do czasu zadziałania czujnika 

- ze względu na dużą rozszerzalność cieplną PP istnieje ryzyko rozszczelnienia przy dużej ilości zmian kierunków jaka ma miejsce przy kotle 

Czy takie informacje "przekazują na kursach ZDZ albo w odpowiedniej szkole zawodowej"?  Czy gdzieś mijam się z prawdą i coś jeszcze pominąłem?

;-)

Opublikowano
Godzinę temu, Tsport napisał:

Czy takie informacje "przekazują na kursach ZDZ albo w odpowiedniej szkole zawodowej"?  Czy gdzieś mijam się z prawdą i coś jeszcze pominąłem?

Nie, nic nie pominęłeś, napisałeś prawidłowo, a te inf często właśnie podają na kursach w ZDZ lub innych o podstawowym profilu kształcenia,

Ponadto wystarczy poczytać inf tech producenta na temat wykonania instalacji z ich produktów.

Jeden z producentów podaje w swoim katalogu następujące uwagi:W przypadku gdy kocioł jest wyposażony w termostat odcinający o wysokich wartościach granicznych, urządzenie zapewniające pracę pompy po wygaszeniu kotła, a także podłączenia poza obudową kotła 350 mm od źródła ciepła – możliwe jest wykonanie bezpośrednich przyłączy przy pomocy elementów systemu Hep2O / PEX. Zazwyczaj takie kotły mają miedziane wymienniki ciepła i są kotłami niskotemperaturowymi. W przypadku kotłów nieposiadających wyposażenia pozwalającego na wykonanie bezpośredniego przyłącza należy zainstalować miedzianą rurkę o długości co najmniej 1 m pomiędzy kotłem a pierwszym elementem systemu Hep2O / PEX

W instalacjach zamkniętych, gdzie zawór bezpieczeństwa nie znajduje się w obudowie kotła, rura pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a kotłem powinna być wykonana z metalu. Przyłącza kotła należy wykonać zgodnie z obowiązującymi wymogami.

W przypadku instalacji rur z tworzywa sztucznego za kotłem lub buforem zalecamy – z powodu ochrony – przy przegrzaniu systemu zainstalować za kotłem lub buforem odcinek z metalowych rur o długości 1,5–2,0 m.

Opublikowano

Całe ogrzewanie udało się ładnie rozłożyć, w piątek wchodzą wylewki. Obecnie mam "nabite ciśnienie" na 2,5 bara. Uszczelniłem zawory spustowe i wymieniłem jeden odpowietrznik, bo puszczał i wydaje się być ok. Jak przygotować instalację pod wylewkę z mixokreta? Zostawić podwyższone ciśnienie powietrza, jeżeli tak to na jakiej wartości czy zalać pętle wodą i też podnieść ciśnienie kompresorem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.