Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe od zera! POMOCY!!

ewela92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! 

Czytając od jakiegoś czasu to forum stwierdziłam, że jest tutaj wielu ludzi którzy mają pojęcie o systemie ogrzewania i mam nadzieję, że mi pomożecie. 

Chciałabym się Was poradzić w związku z wodnym ogrzewaniem podłogowym w połączeniu z kotłem gazowym które chcemy wraz z mężem wykonać samodzielnie oczywiście do momentu aż stwierdzimy, że jednak fachowiec będzie potrzebny. W związku, że mieszkamy w Niemczech usługa montażu ogrzewania równa się wybudowaniu domu w stanie surowym dlatego chcemy spróbować sami choć nie mamy o tym żadnego pojęcia. Oczywiście zanim wylejemy posadzki anhydrytowe wezwiemy hydraulika aby to sprawdził aż tak pewni siebie nie jesteśmy. Może kilka informacji o domu... wybudowany w 1970 roku bez ocieplenia na pełnym podpiwniczeniu. Okna będą wymieniane na nowe,  poddasze oraz dach będą ocieplane oraz będziemy montować wentylację z rekuperacją ale w sumie to taką wewnątrzścienną czyli w sumie to żadna rekuperacja (HRU-WALL 150-60) nie będziemy wszystkiego pruć aby zrobić właściwą rekuperację a ze względu na to iż w budynku w sumie są 2 kratki wentylacyjne lepsze to niż nic, chcemy dać dwie na dół i dwie do góry poza tym w łazience i toalecie wentylacja wywiewna :-) Dom ma dwie kondygnacje... bo piwnica się nie liczy prawda? Parter i piętro razem 120m2. Na dole 60m2 - korytarz 10 / skrytka 3 / toaleta 5 / kuchnia 15 / salon 27. Piętro także 60m2 - sypialnia 17 / sypialnia 17 / garderoba 10 / łazienka 6 / korytarz 10 budynek będzie w przyszłości tak za rok lub dwa lata docieplany z zewnątrz na razie chcemy skupić się na środku. Ogrzewanie ma być na całości domu ale w piwnicy dobrze byłoby aby znalazł się jeden grzejnik w sumie to on już tam jest, no a z łazienką to sama nie wiem dawać czy nie dawać... Wszystkie posadzki będą wyłożone terakotą. 

Materiały które chcemy użyć do ogrzewania: 

• Viessmann Vitodens 222-F 26,0 kW z zasobnikiem 130 lub 100 nie sprawdzaliśmy twardości wody w budynku więc albo z wężownicą albo warstwowo, miejsca na tę "lodówkę" mamy w piwnicy wystarczająco, wiem, że wielu z Was krytykuje Viessmanna ale myślę, że w Niemczech serwis działa troszkę lepiej choć faktami potwierdzić nie mogę ;-) Oczywiście kocioł będziemy sprowadzać z Polski a to, że jest on już gotowy tzn. z zasobnikiem jest dla nas dużym uproszczeniem za wiele nie ma do roboty przy podłączaniu. 
  • Rura wielowarstwowa KAN PE-RT/Al/PE-RT 16x2,0 
  • KNAUF Therm EXPERT FLOOR HEATING EPS 200 λ 33 3cm płyty systemowe (będzie nam prościej niż na klipsy)
  • Ocieplenie styropianem 5cm i folia polietynelowa
  •  Rozdzielacz KAN 5-obiegowy na profilu 1'' do ogrzewania podłogowego z pompą elektroniczną WILO i przepływomierzami 7705E no i właśnie mam dylemat czy dawać dwa rozdzielacze na parter i piętro czy jeden 10 obiegowy na parterze. Chciałabym podłączyć to niego sterownik Tech-8 wraz z tymi wszystkimi modułami regulatorami siłownikami i tak dalej i gdyby były dwa rozdzielacze to rozumiem, że musiałyby być dwa sterowniki i wszystko podwójnie. Oczywiście jeżeli miałoby to być lepsze rozwiązanie to nie widzę problemu budżet na ogrzewanie mamy spory ;-) 

No i w sumie to nie wiem co jeszcze będzie niezbędne... wiem, że pętle nie mogą być dłuższe niż 120mb oraz, że powinny być w podobnych długościach wszystkie. A z tym kaloryferem w piwnicy to już w ogóle czarna magia... nie mamy projektu na ogrzewanie być może będzie on niezbędny, zobaczymy. 

Przepraszam, że tak się rozpisałam mam nadzieję, że nie skrytykujecie mnie za branie się za coś o czym nie mamy pojęcia. 

My Polacy zawsze wszystko próbujemy zrobić sami.. :D

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

To wszystko nie jest takie proste bo należy zwrócić uwagę na mnóstwo elementów które decydują o poprawnym wykonaniu instalacji(m.in.system powietrzno-spalinowy czy przez ścianę czy przez komin,odprowadzenie kondensatu,średnice rur do rozdzielaczy,dylatacje itd...)Już zaczynacie popełniać pierwsze błędy)Wymieniony rozdzielacz nie nadaje się do kotła kondensacyjnego(załącznik) Być może poszłoby bezpośrednio z kotła bo domek nie jest duży ale to wymaga obliczeń(czy pompa kotłowa wydoli)wtedy tylko rozdzielacze z rotametrami po jednym na każdą kondygnację.Pojedyncze grzejniki zawsze stanowią problem gdy cały dom w podłogówce wtedy nie opłaca się robić dodatkowego obiegu grzejnikowego(wysokotemperaturowego) bo to znacznie podwyższa koszty.Wykonałem kilka projektów i jeszcze mi się nie zdarzyło aby sama podłogówka  była w   stanie dogrzać łazienkę,zawsze jest deficyt i to spory, dlatego też trzeba zainstalować w niej dodatkowy grzejnik z grzałką.Gdyby jednak grzejniki były konieczne(łazienka,piwnica) a koszty nie grały roli to wtedy +sprzęgło,dwie pompy,zawór miesz.3D,moduł mieszacza (w Wolfie tzw.MM),zawory,filtry pewnie dodatkowo jakieś 3tyś zł

Polecam kocioł Wolfa też niemiecki produkt więc nie będzie problemu z serwisem.

Długości pętli do 100m(z komunikacją)nie ma takiego budynku aby wszystkie pętle były  podobnej długości to jest niemożliwe) jedynie w danym pomieszczeniu jeżeli występuje więcej niż jedna pętla powinny być podobnej długości ale i tak należy wykonać projekt OP poprzedzony projektem OZC który określi straty ciepła dla poszczególnych pomieszczeń bo od tego zależy rozstaw rur.Nie jestem zwolennikiem sterowania przy pomocy siłowników na rozdzielaczach.Oczywiście jeżeli chodzi o wylewkę anhydrytową to już nie zrobicie tego we własnym zakresie to już musi firma

Kan.jpg

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. 

Im dłużej czytam o ogrzewaniu podłogowy tym coraz bardziej wydaje mi się ono skomplikowane.

No to jaki ten rozdzielacz mnie chodziło o to aby był skompletowany gotowy do podłączenia ale chyba się nie da...? 

Co do systemu powietrzno-spalinowego to przez komin wkład obecnie jest ale dla pieca olejowego ale z wymianą problemu nie będzie.

Średnice rur do rozdzielaczy nie mam pojęcia ale jeżeli zlecę wykonanie projektu na ogrzewanie to czy tam będzie wszystko opisane? Tzn. gdzie jakie rury gdzie pompa gdzie rozdzielacze no i jak tym wszystkim sterować? Osobiście bardzo zależy mi na sterowaniu wszystkim z poziomu sterownika, panelu kontrolnego itp.

Z obiegiem wysokotemperaturowym dla grzejników nie byłoby problemu te 3tys zł gdyby faktycznie łazienka miała być niedogrzana warto wydać.

Dylatacja wydaje się chyba z tego wszystkiego najprostsza. Nie pisałam szybciej ale mąż wykonuje usługi ogólnobudowlane więc coś tam ogrania... posadzki anhydrytowe będzie też sam z kolegą wylewał. Miał już z tym doświadczenie więc jest ok. 

Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zlecić komuś wykonanie projektu przez Internet ? Na allegro widziałam, że takowe ogłoszenia są.

Pisałam, że dom jest nieocieplony ale będziemy go powoli docieplać najpierw dach okna a później ocieplenie na zewnątrz więc z tym obliczaniem strat ciepła to raczej nie ma sensu bo ono będzie się zmieniać wraz z wykonywaniem robót.

Właśnie przeglądałam kotły Wolf i dostępność na ceneo czy allegro jest bardzo ograniczona prawie żadna na ich stronie wolfpolska.pl znalazłam kilka i w sumie w podobnych cenach jak Viessmann. Który konkretnie byś polecał i dlaczego uważasz, że Wolf może być lepszy niż Viessmann?

Dzięki za pomoc ;)

Opublikowano

OP nie jest znów tak bardzo skomplikowane,nie ma się co zniechęcać)wystarczy przestrzegać kilku zasad i będzie OK 

Z projektem OZC w twojej sytuacji rzeczywiście mógłby być problem bo roboty będą wykonywane od d..strony;) 

Do projektu wymagane są współczynniki przenikania ciepła materiałów użytych do konstrukcji przegród budowlanych a to będzie robione sukcesywnie więc w tej sytuacji projekt OZC wydaje się nie mieć większego sensu.Sam unikam projektowania istniejących budynków bo często nie wiadomo co "siedzi"w ścianach;)

Może w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem aby nie robić "na pałę" byłoby posłużyć się uproszczonym programem SDG np.firmy Purmo.Tak jak już pisałem jest szansa że całość "poszłaby" bezpośrednio z kotła czyli bez dodatkowych pomp itp.

zawsze gdyby nie poszło możesz później dołożyć potrzebne elementy bo to tylko przeróbka w obrębie kotłowni

ale już na podstawie wyników z SDG dużo można wywnioskować.

Co do sterowania to montujesz czujnik pogodowy na północnej ścianie budynku i od niego prowadzisz kabelek dwużyłowy powiedzmy 2x0,5mm do kotła tym samym całość będzie sterowana pogodowo w oparciu o krzywe grzewcze.

Co do Vissmana sama zauważyłaś że "wielu z was krytykuje tą markę" Przyznam się że nie montowałem kotła tej firmy,Wolfa owszem.Spytaj kol.Sambora jaki kocioł by polecił)

Są pewne zasady stosowania dylatacji.Nie ulega wątpliwości że musi być tzw.dylatacja obwodowa i w każdym progu drzwi ponadto w pomieszczeniach o nieregularnych kształtach jakieś L-ki Z-ki itp, a także w pomieszczeniach "kiszkach" gdzie stosunek boków krótszego do dłuższego jest większy od 1:2 Przez dylatację może przechodzić tylko komunikacja do pętli ,w miejscu przejścia musisz dać powiedzmy 40cm odcinki otuliny lub peszla.Nie układa się rur pod wannami,brodzikami ,szafkami kuchennymi (niektórzy puszczają jedną rurkę niby aby wyeliminować ewentualną wilgoć)musisz przewidzieć elementy stałej zabudowy typu szafy bo tam też nie daje się rur.

Co do łazienki dla jednego grzejnika nie ma sensu rozbudowywać instalacji tylko zasilić drabinkę grzałką elektryczną.

Jeżeli chodzi o wylewkę anhydrytową nie ujmując fachowości twojego męża ale moim zdaniem powinna się tym zająć firma 

która przywozi gruszkę na budowę i robi to w parę godzin i nie chodzi tu o szybkość robót ale o jednorodną konsystencję wylewki która zawiera odpowiedni skład Tu też sugeruje kontakt z kol.Samborem on nadzorował wylanie tysiący m2 w tej technologii

Co do modelu kotła Wolfa jeżeli ma być to "lodówka" to centrala CGS-2L(z zasobnikiem  warstwowym) a jeżeli obawiasz się o twardość wody to z wężownicą CGS-2R Chyba też będziesz musiała dokupić moduł obsługowy BM-2 przynajmniej tak jest w przypadku kotłów wiszących.Sugerowana moc 20kW.Twardość wody można sobie sprawdzić samemu kupując prosty test twardości wody za 20-30zł

Opublikowano

Chciałeś chyba napisać OP wydaje się mało skomplikowane niestety  wcale tak nie jest ;-)

No właśnie wszystko od dupy strony... do końca sierpnia musimy się wprowadzić a jesteśmy na etapie zrywania posadzek, koszmar w dodatku nie wiem który kocioł wybrać. Powiem szczerze, że z tym Wolfem to mnie zaskoczyłeś nie mogę nigdzie znaleźć tych kotłów jeżeli jakieś są to tylko kilka wiszących i w Niemczech szukam i także nic konkretnego. 

Poleciłbyś któryś kocioł od Buderus?? Te piece są unas bardzo popularne i nie ma problemu z dostępnością. 

Program SDG to dla mnie abstrakcja... nie damy radę sami. Musimy udać się do kogoś kto nam zrobi projekt. Teraz pytanie czy zlecając wykonanie projektu online nie wtopimy? Na allegro są ogłoszenia ale później wiarygodność tych projektów to już inna sprawa. Jeżeli nie zlecę wykonania tego online to muszę jechać exta do Polski i szukać kogoś rzetelnego a na to potrzeba czasu, którego oczywiście brak.

Ktoś konkretnie musi mi powiedzieć co kupić aby skompletować wszystko, widzisz te rozdzielacze to wielka pomyłka i już byłaby wtopa. Tyle ile potrafimy zrobimy sami a do podłączenia pieca itp. będziemy wzywać fachowca. Czy jak zrobimy projekt to doradzą mi jakie rozdzielacze sterowniki itd...??? Już najchętniej zamawiałabym wszystko, na razie mamy wąż płyty systemowe więc zrobimy wszystko tylko zostanie nam podłączenie do rozdzielaczy i piec (jeszcze nie wiem co z grzejnikami dawać czy nie) ale skoro miałby to być ok 3 tys więcej aby były one podłączone pod piec to wydaje mi się, że warto. 

Mój mąż wykonywał już te posadzki. U nas za taką gruszkę wołają ok 5tys euro... więc odpada. On tego też nie będzie mieszadłem robił ma maszynę która na bieżąco to miesza i wylewa. Da radę ;-D

Z dylatacją sobie poradzimy. Nawet na YouTube można dokładnie zobaczyć jak powinna ona wyglądać peszle czerwone i niebieskie już mam. Taśmę dylatacyjną również. 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że mimo mojego braku pojęcia próbujesz nam pomóc. 

Opublikowano
5 godzin temu, ewela92 napisał:

Chciałeś chyba napisać OP wydaje się mało skomplikowane niestety  wcale tak nie jest ;-)

Policzenie i wykonanie OP wcale nie jest proste, oczywiście tak aby wszystko działało i nie potrzebowało żadnych protez. 

Przy inst grzejnikowej bez problemu zmienisz grzejnik lub dostawisz żeberka a przy OP jest małe pole manewru.

Mogę spróbować coś ci pomóc ale na priv.

pozdr.

Opublikowano

Bardzo miło z waszej strony! Dziękuję!  

Odpowietrznik zrobię zdjęcia rzutów i spróbuje w paint nakreślić co gdzie ma być tzn. łazienka kuchnia itp. Dzięki !! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.