Skocz do zawartości
IGNOROWANY

domek 84m jaki kocioł gazowy.

hubi78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

proszę o poradę jaki kocioł gazowy wybrać do takiego domku,projekt z64.84 metry mieszkalnej.

wybudowany z porotherm25+12 grafitu

kona trzy szybowe

w posadzce styropian 8cm.

na stropie 10 styropianu+wylewka

połacie dachu wełna 15cm+jakieś tam wykończenie,pewnie płyta osb,albo podobne coś.

wentylacja grawitacyjna

w salonie piecyk koza na zimowe wieczorki

ogrzewanie całość podłogówka.

piecyk chciałbym dwu funkcyjny, bo nie przewiduje bojlera na cwu.domek będzie zamieszkiwany jako urlopowy 2-3 miesiące w roku maksymalnie.proszę o porady jaki piecyk jaka moc.

planowo miał byś tam pellet ale nie będzie i zdecydowałem sie na gaz z butli,bo puki co podłączenia z sieci nie ma.pellet i wszelakie inne paliwa stałe odpadł z powodu moich nieobecności na miejscu co za tym idzie braku możliwości kontroli .

Opublikowano

Przy kotle dwufunkcyjnym moc grzewcza CO to temat drugorzędny . Istotny jest dobór mocy do grzania przepływowego CWU a ta zazwyczaj mieści się w przedziale 20 -24 kW w zależności od ilości punktów poboru CWU . Moc grzewczą na CO ustawia serwisant przy pierwszym uruchomieniu kotła . Jedyne na co warto zwrócić uwagę przy rozwiązaniu na jakie się zdecydowałeś to możliwość współpracy kotła CO z programatorem pokojowym lub pogodowym bo z tego co piszesz wnioskuję że układ ma sam pilnować temperatury w budynku podczas nieobecności domowników .

W przypadku LPG istotne stają się również inne szczegóły na które zazwyczaj nie mamy wpływu . Jednym z nich jest możliwość dojazdu cysterny , jakość drogi , jej nośność w zgodzie z istniejącymi lokalnie ograniczeniami . Warto się zorientować w temacie dróg lokalnych i ich nośności bo LPG raczej w bańkach nie będziesz dowoził . 

Opublikowano

dziękuje za rady.domek choć nie zamieszkiwany będzie miał nadzór w postaci moich teściów czy rodziców.nie ukrywam,że chciałbym zdjąć z nich tę odpowiedzialność do minimum.Kwestje dojazdu i wszelakich innych spraw sprawdził dla mnie mój kierownik budowy .co mnie zastanawia w kotłach dwu funkcyjnych to kompromis pomiędzy co. a cwu.bo mój mały domek w mrozy rzędu -15-20 będzie miał maksymalne zapotrzebowanie na ciepło 6-7kw.A przy uruchomieniu prysznica to wiadomo,że moc będzie miał pełną i im mocniejszy tym lepszy jeśli chodzi o prysznic.Natomiast do grzania co. znowuż chciałbym,żeby kocioł miał możliwość jak najniższej modulacji i trudno mi to wszystko pogodzić.Jeśli się pogubiłem to proszę o sprostowanie.No i cena tez było by fajnie jak by nie kosztował powyżej 5.000 Ale do naprawdę dobrego sprzenta byłbym skłonny coś dołożyć. proszę spójrzcie Panowie na ten kociołek i powiedzcie mi czy to sensowny kierunek? 

https://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-gold-plus/63

mam na myśli kociołek o mocy 20kw.tylko czy te 9 litrów wody na minute wystarczy na solidny prysznic?

Opublikowano

@hubi78 musisz mieć świadomość, że komfort użytkowania 2 funkcyjnego kotła przy większej liczbie użytkowników i dwóch, trzech, czterech punktach poboru wody jest raczej mocno średni. Ważnym aspektem jest również odległość kotła od punktów poboru wody.

Opublikowano

@Tsport uwaga cenna ale jak zapewnić sterylność zasobnika w domku używanym 2-3 miesiące w roku?

Opublikowano

Panowie czy dwu funkcyjny kociołek kondensacyjny który ma moc max 25kw ale palnik potrafi modółowac do najnizszej mocy 2.8-3 kw to będzie o wiele za dużo do takiego domu jak w opisie? mam dwa typy jeden to

-trmet ecocondens gold plus 20 lub 25 kw obydwa startują z taj samej mocy minimalnej czyli 2.8kw

albo taki

-junkers cerapur compact 3-24kw

który i czy patrzeć w tym kierunku,bo jakoś nic nie mogę znaleźć sensownego.

pozdr.Hubert

ps.mieszkam w mieszkaniu z dwu funkcyjnym kotłem ,znam wady takiego systemu,ale domek który wybudowałem jest mały ma jedynie dwa miejsca poboru ciepłej wody,łazienka i kuchnia bo nie liczę umywalki w małej kotłowni.kotłownia jest dość blisko kuchni i łazienki.

Opublikowano

Kotły z zasobnikiem montuje sie najczesciej w domach gdzie wydzielone jest osobne pomieszczenie lub jest kotłownia.

Jesli wszystkie zródła poboru wody masz kolo siebie to nad czym sie tu zastanawiac.

Kociol 2 funkcyjny i po sprawie.

Jaki obecnie uzywasz?czy jestes zadowolony?

Jesli tak,znasz serwisanta,wybierz porządny model i do dzieła

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.