Skocz do zawartości
IGNOROWANY

4d A Temp Małego Obiegu??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w tym roku w lato chce zainstalowac zawór 4d esbe do tego chce siłownik i sterownik ESTYMA.

Moje pytanie dotyczy temp w małym obiegu co jak ustawie sobie zawór w pozycji zamknietej ( bede grzał tylko bojler) a ze mam piec 20 kW a bojler 80L z podwójna wezownica z firmy Galmet co z temp czy w tak małym obiegu nie zagotuje sie natychmiastowo woda??

Co zrobic by wtedy mozna było załadowac piec na full drewnem ustawic miarkownik na 70 i jak najdłuzej cieszyc sie ciepła woda??

Zastanawiam sie tez ( mam duze grzejniki na 25m2 mam 600x1800) czy w okresach przejsciowych 7stopni na zew mozna by ustawic temp bardzo niska na grzejniki np palic w piecu na 60 a na grzejniki dac 35?? Co wtedy z temp czy gdzies nie zagotuje sie woda??

Co ze stałopalnoscia jesli teraz piec mi trzymie przy ustawionej temp 60 na weglu 8-10 godz co jak np ustawie 70 na piecu i dam 40-45 na grzejniki czy stałopalnosc wzrosnie??

A co ze zuzyciem opału czy przy zastosowaniu 4d i estymy sa oszczednosci na opale??

Z gory wielkie dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

znaczy tak jedna sprawa jest oczywista mianowicie taki zasobniczek ma węzownice o mocy ok 4-6kW a kociołek troche wiekszy wiec bedziesz musiał naprawde uwazac z dokładaniem do kociołka i z tym miarkownikiem

co do stałopalnosci i zaworu 4d i drugie czy mniej spalisz jak na grzejniki dasz35st to takie masło maślane do ogrzania potrzebujesz okresloną ilosc energi wiec jesli dzis masz na grzejnikach 60 i wdomu gorąco to jak dasz 35 to bedziesz miał duzo zimniej a wiec zuzyjesz duzo mniej energi ,sam zawór jako element nie podnosi stałopalnosci jedynie zabezpiecza kocioł i ogranicza zasilacie CO jesli chodzi o temp

wiec jesli chcesz utrzymas temp w pomieszczeniach temp stała to zastosuj głowice na grzejnikach jesli nie masz mozliwosci to pozostaje zawór 4d lub 3d