Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór mocy kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. W nowym domu będę instalował kocioł na ekogroszek. Wiem że wielu z was jest przeciwnikami takiego rozwiązania ale jak na razie nie mam dostępu do gazu. Może za parę lat uda się go podłączyć. Dom posiada 145m2 pow ogrzewanej w całości ogrzewanie podłogowe, do tego 22m2 garaż w którym będzie grzejnik. Ściany są z BK i ocieplone styropianem grafitowym 15cm 0,031, Na podłodze jest 15cm styropianu grafitowego 0,031. Na dachu planuje wełnę w sumie 35cm. Okna są 3 szybowe. Do tego będzie ogrzewana woda - bojler 200L.

Na stronie cieplowlasciwe.pl wychodzi że potrzebuję kocioł 6,5kw + 4kw na ogrzewanie CWU. Czyli w sumie 11kw. I teraz się zastanawiam czy taki kocioł będzie odpowiednim wyborem. Na różnych forach czytam że spokojnie kocioł poniżej 10kw wystarczy. Instalator twierdzi że ok 15kw powinien być co wydaje mi się lekką przesadą. 

I teraz mam dylemat. Zastanawiam się nad kotłem defro komfort eko 9 lub 12kw ale bardziej ten większy gdyż nawet z wyliczeń będę potrzebował prawie 12kw. Zależy mi także nad kotłem który ma czopuch do góry i może działać w układzie zamkniętym.

Opublikowano

Nawet ten 9KW będzie za duży.

ja mam podobny metraż i słabsze parametry docieplenia i powiem ci ze mój kocioł 12 kw tej zimy pracował na max 70% swojej mocy.  Zbiornik na wodę mam 300 L

Opublikowano

Z wyliczeń wychodzi mi że potrzebuję ok 10kw. Na stronie cieplowlasciwe do której wielu z użytkowników odsyła innych by obliczyli zapotrzebowanie budynku znalazłem informację że kotły 5 klasy należy dobierać z ok 20% zapasem. Dla przykładu gdy wyjdzie nam wynik 10kw należy dobrać kocioł 14kw.
Hydraulik znów mówi że nowe kotły mają spory zakres modulacji. Np ten defro pracuje z mocą od 3 do 12kw. Gdy kupię 12kw to nie jest tak że będzie on palił więcej bo będzie pracował np na 12kw gdy zapotrzebowanie będzie na 6kw. Będzie spalał tyle ile będzie potrzebował i z jaką mocą będzie pracował.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli z wyliczeń wychodzi ci że potrzebujesz 10kW to znaczy że przy -20*C na dworze , musisz dostarczyć tyle ciepła aby w domu była temperatura+ 20*C. 

Twój kocioł przez cały sezon grzewczy będzie pracował z mocą około  4-5 kW. 

Przy temp. minus 20 stopni na zewnątrz twój kocioł zacznie pracować dopiero z mocą 10kW żeby temperatura się utrzymywała  w zakresie +20*C w domu.

Czyli w naszym klimacie maksymalnie od 2 tygodni do miesiąca czasu. Utrzymują się takie temperatury na zew.

Twój dom to termos : ) Chciałbym mieć takie ocieplenie.

Już pół roku czytam o kotłach i też jeszcze nie kupiłem , ale wybrałem dla siebie kocioł  o mocy max 12kW.

Ogrzewane  mieszkanie to 117 m2  w domu starym poniemieckim, bez ocieplenia zew. na 2 piętrze .Nade mną strych nieocieplony. wiatr hula aż nie miło. Wykonałem termomodernizację częściowo / wymienione wszystkie  okna na dwuszybowe i wełna mineralna pod sufit 20cm ,nie we wszystkich pomieszczeniach jeszcze. Do tej pory starczał stary kociołek 11kW. Ma ze 20 lat. I nie jest 5 klasy spalania. 

Odpowiedz sobie sam.

Taki oto  maluszek a zasuwał jak ferrari 

WP_20180523_20_52_02_Pro.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.