menel Opublikowano 23 Maja 2018 #1 Opublikowano 23 Maja 2018 Jak w temacie. Dom 100m2 ( parter 6 grzejnikow+ pietro 3 grzejniki) instalacja na rurach stalowych 1/2'. Grzejniki zeliwne( za rok do zmiany) Kociol Malina 15kw na pellet. C.W.U bojler 140l. Jako ochrone powrotu chce zastosowac sprzeglo hydrauliczne zpompa na powrocie. Nastepnie ze sprzegla wyjscie na bojler + pompa i wyjscie na grzejniki z zaworem 3d. Teraz moje pytanie: Jakiej mocy zastosowac pompy? Czy pompa obiegu kotlowego musi byc mocniejsza od reszty? Czy na bojler moge dac obojetnie co?
teres Opublikowano 23 Maja 2018 #2 Opublikowano 23 Maja 2018 Daj /40 lub /4 (w zależności od nazwy). Nie. Daj /40 lub /4. Nie chcesz dać 3 drogowego za sprzęgłem?
menel Opublikowano 23 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 23 Maja 2018 Sprzeglo bedzie mialo 3 zasilania i 3 powroty . 1 obieg grzejniki z zaworem 3d do regulacji temp. 2 obieg bezposrednio do bojlera 3 bezposrednio do wymiennika plytowego do podgrzewania wody w basenie . Mysle ze do bojlera nie trzeba zaworu 3d.( moge sie mylic i prosze o sprostowanie. Wszystko sterowane sterownikiem skpz.
sambor Opublikowano 23 Maja 2018 #4 Opublikowano 23 Maja 2018 Kocioł na pellet lubi pracę w stałej temp - samo sprżęgło tego nie zapewni, więc warto dać na powrocie zaw ochrony powrotu kotła 55-60C. Pompa na CW - 25/40 - nawet bez elektroniki - będzie pracowała wg potrzeb grzania CW.
menel Opublikowano 23 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Maja 2018 A waszym zdaniem. Jaka jest najlepsza ochrona powrotu? No i tak sobie mysle. Czy to sprzeglo w mojej instalacji to nie jest przerost formy nad trescia?
sambor Opublikowano 23 Maja 2018 #6 Opublikowano 23 Maja 2018 To zrób bez sprzęgła, a później przerabiaj. Przerostem formy nad treścią jest tworzenie kilku podobnych tematów o tym samym!
dormario Opublikowano 23 Maja 2018 #7 Opublikowano 23 Maja 2018 7 godzin temu, menel napisał: Jak w temacie. Dom 100m2 ( parter 6 grzejnikow+ pietro 3 grzejniki) instalacja na rurach stalowych 1/2'. Grzejniki zeliwne( za rok do zmiany) Kociol Malina 15kw na pellet. C.W.U bojler 140l. Jako ochrone powrotu chce zastosowac sprzeglo hydrauliczne zpompa na powrocie. Nastepnie ze sprzegla wyjscie na bojler + pompa i wyjscie na grzejniki z zaworem 3d. Teraz moje pytanie: Jakiej mocy zastosowac pompy? Czy pompa obiegu kotlowego musi byc mocniejsza od reszty? Czy na bojler moge dac obojetnie co? Ja mam przerobioną instalacja tak jak Ty i hula. Wszystkie trzy pompy mam elektroniczne. Ta na powrocie za sprzęgłem pracuje na 5 W i generuje przepływ 1,4 m3/h. Temperatura na powrocie jest 4 st niższa niż temp kotła. Piec pięknie moduluje. Polecam takie rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.