Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w doborze typu kotła.

Kazimierz1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w doborze kotła. Zastanawiam się nad następującymi modelami:

1. Galmet Genesis KPP 16 KW

2. Galmet Genesis + KPP 15 KW

3. EG Pellet Mini 16 KW

4. Sas Bio Solid 14 KW

5. Pereko KSP Pellet 20 KW

Opublikowano

a do czego Ci ten kociołek potrzebny???

bo jak chcesz na nim kufle od piwa ustawiać to bierz taki co ci się najbardziej podoba

a jak ma grzać chałupę to trzeba wiedzieć najpierw jakie sa jej potrzeby. wnioskujac z mocy jakie podajesz to jest to albo bardzo stary nieocieplony dom o powierzchni w okolicy 150m2 albo nowy o powierzchni 300m2- tylko wtedy po kiego grzyba pchać się z paliwem stałym ???

Opublikowano

Zapotrzebowanie domu oraz na CWU wynosi według www.cieplowlasciwe.pl  całe 16 KW przy -18 stopniach na zewnątrz. W mojej lokalizacji brak dostępu do instalacji gazu ziemnego, jestem zdecydowany na kocioł pelletowy 5. klasy. Jak zauważyliście we wszystkich wymienionych wyżej kotłach oprócz Sas Bio Solid są zamontowane palniki Pellas Revo i z takim palnikiem chcę nabyć kocioł. Nie mogę się zdecydować co do marki producenta i dlatego zwracam się o ewentualną pomoc/komentarz ewentualnych użytkowników tych urządzeń.

Opublikowano

Te kotły to głównie palniki a skoro są takie same to powinna decydować cena zestawu . Myślę że powinieneś poczytać trochę o spalaniu peletu i ewentualnych wymaganiach i zachowaniu palników przy różnym wsadzie ( rodzaju peletu ) . Może ten temat cię zainteresuje a na pewno podpowie na co zwracać uwagę w eksploatacji kotła z palnikiem peletowym . Sam wybór kotła to w gruncie rzeczy rzecz drugorzędna . Najważniejsze jest serce układu a nim jest palnik . 

Przyjemnej lektury .

Opublikowano
54 minuty temu, mac65 napisał:

. Sam wybór kotła to w gruncie rzeczy rzecz drugorzędna . Najważniejsze jest serce układu a nim jest palnik . 

Przy pellecie ważną sprawą jest sterownik kotła, jest on czasem ważniejszy niż palnik i wymiennik kotła.

Opublikowano

No oczywiście  tak ale te zazwyczaj chodza w parze . 

Fajnie to teraz działa od razu info na dzwoneczku . 

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Moją uwagę dodatkowo zwrócił kocioł Viadrus A2C z palnikiem Pellas Revo i modulowaną mocą do 20 KW. Co myślicie o takim zestawie? Z doświadczenia wiem, że żywotność tej konstrukcji wynosi nawet ponad 30 lat.

Opublikowano

Godne uwagi są włoskie konstrukcje.Np. Edilkamin Laguna lub Termika. Za 10500 zł dostaniesz Termike Ediklamina 15 kw wraz z zestawem pompowym.

W kotłach które podałeś za opcje dodatkowe trzeba dopłacać. Np.za palnik z obrotową komorą spalania czy dotykowy sterownik trzeba dopłacić około 1500zł.

Opublikowano

Dzięki za wszelkie informacje. Jednak jeżeli byłaby możliwość to proszę o opinie w sprawie kupna kotła Viadrus A2C i A0C. Może ktoś z Was użytkuje te kotły, w tej konfiguracji i jest w stanie coś o nich napisać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.