PiotrekS1979 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Heja.Załatwiłem sobie troszkę zrębek i lipa zrywa zawleczke na ślimaku.Za mokra czy co?Da się palić samą zrębką?
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Jak grube masz te zrebki? Wrzuć tu zdjęcie. Kiedyś na YT widziałem gościa co sam zrobił sobie podajnik do zrebek. I miał on mniejszy ślimak niż rury podajnika ok 2cm luzu dookoła. Typowy ślimak do groszku luz ma niewielki. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
PiotrekS1979 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 No właśnie tak też mi się zdaje,że ślimak powinien być z luzem.Zrębki mam dość drobne ale nie całkiem suche.Pozostaje mieszać z ekogroszkiem.
Gość jacek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Stosowano też rury kwadratowe do zrębki. Tutaj taki przykład tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12076-podajnik-slimakowy/ można coś poszukać więcej w zasobach tego forum. Głównie chodzi o to, że jak podejdzie między ślimak a rurę zrębka to działa jak klin.
Gość Oldek Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 No właśnie tak też mi się zdaje,że ślimak powinien być z luzem.Zrębki mam dość drobne ale nie całkiem suche.Pozostaje mieszać z ekogroszkiem. Jeśli zrywa zawleczkę z samymi zrębkami, będzie ją zrywało także jeśli zrębki zmieszasz z grochem. Tak tylko sobie myślę oczywiście. U mnie po zmianie miałowca na podajnik zostało mi 3 t. miału do spalenia. Nie było problemu z miałem na ekoenergii, ale miał był kupiony na składzie gdzie handlowano także drewnem i w miale było sporo kawałków drewna które zrywały mi zawleczkę. Miałem sporo "zjedzonych" nerwów zanim przepuściłem ten miał przez komin.
konopka Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Węgiel ma to do siebie że daje się pokruszyć przez ślimak,drewno niestety nie.Próbowałem u siebie orzech II,było trochę chrobotu ale szło
Gość berthold61 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 A zwykły groszek da się przepuścić przez podajnik ? pytam bo mam niezałożony jeszcze podajnikowiec i każde info cenne bo najtańszy jest groszek ze wszystkich węgli z tego co obserwuję , ślimak metalowy nie żeliwny.
marcus312 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Trzeba pamiętać że palenie mokrym opałem spowoduje szybką korozje układu podajnikowego :D
konopka Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 A zwykły groszek da się przepuścić przez podajnik ? pytam bo mam niezałożony jeszcze podajnikowiec i każde info cenne bo najtańszy jest groszek ze wszystkich węgli z tego co obserwuję , ślimak metalowy nie żeliwny. Pójdzie bez problemu,niewiele większe uziarnienie
Gość berthold61 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No to by mnie cieszyło i to bardzo bo przewoźnik wozi prosto z kopalni 300zł transport ok 35km a na kopalni po 550zł tona .
Gość Oldek Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Nie kupuj na dzień dobry zapasu na cały sezon. Jak podłączysz kocioł, kup worek i przetestuj. Podajnik może podoła, ale też możesz nie zasnąć, bo będzie głośno od kruszonego węgla. A na hałasy kruszonego węgla podobno olej dodany do grochu pomaga, nie sprawdzałem.
marcus312 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No to by mnie cieszyło i to bardzo bo przewoźnik wozi prosto z kopalni 300zł transport ok 35km a na kopalni po 550zł tona . Z jakiej to kopalni chcesz brać bo jakoś nie znalazłem takich cen po 550 zł tona żeby się nadawało do palenia w podajniku :D
konopka Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No to by mnie cieszyło i to bardzo bo przewoźnik wozi prosto z kopalni 300zł transport ok 35km a na kopalni po 550zł tona . z jakiej kopalni w takiej cenie? Nie kupuj na dzień dobry zapasu na cały sezon. Jak podłączysz kocioł, kup worek i przetestuj. Podajnik może podoła, ale też możesz nie zasnąć, bo będzie głośno od kruszonego węgla. A na hałasy kruszonego węgla podobno olej dodany do grochu pomaga, nie sprawdzałem. Na groszku nic się nie dzieje,czasem pojedynczy zgrzyt.Jak testowałem orzech II to było głośno
Gość berthold61 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No były jeszcze dwa miesiące temu a teraz już jest trochę drożej ale np Marcel 640 ale on chyba za bardzo spiekliwy i nie mam pojęcia czy się nadaje . Rydułtowy 590 ale to wybitnie koksujący i piekielnie mocny węgiel tak że też nie mam pojęcia czy się nadaje , Sośnica 640 zł , to kopalnie w promieniu ok 35-50km odemnie .
marcus312 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #15 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Z żadnej z tych wymienionych kopalni węgiel nie nadaje się na podajnik retortowy :D
krisgie Opublikowano 15 Kwietnia 2018 #16 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No były jeszcze dwa miesiące temu a teraz już jest trochę drożej ale np Marcel 640 ale on chyba za bardzo spiekliwy i nie mam pojęcia czy się nadaje . Rydułtowy 590 ale to wybitnie koksujący i piekielnie mocny węgiel tak że też nie mam pojęcia czy się nadaje , Sośnica 640 zł , to kopalnie w promieniu ok 35-50km odemnie . http://gornictwo.wnp.pl/notowania/ceny_wegla_pgg/ Jak @marcus312 pisze, nie ryzykował bym bo szybko zniechęcisz się do podajnika :D Na Twoim miejscu szukałbym (na lato i okresy przejściowe) czegoś typu Piast, Ziemowit, Sobieski, Janina lub Rusek a na ostrą zimę np Piekary. Przy stałej retorcie to raczej typ węgla 31.2 chyba że lubisz siedzieć w kotłowni i machać pogrzebaczem :D
Gość berthold61 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Czyli węgiel do retorty taki jaki do DS-a musi być i już nie inaczej , ok wezmę sobie to do serca
konopka Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zwracaj uwagę na spiekalność,by była możliwie niska przy dobrej kaloryczności,np.Wesoła
piterr123 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #19 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Wesoła niska spiekalnoscia? Miałem brać geoszek z wesołej ale ostatnio zaktualizowali na stronie pgg i wesoła ma obecnie od 22-30 Ri a to już bardzo dużo no i chyba zrezygnuje Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #20 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Spokojnie można palić,używałem.Nie miałem na myśli spiekalności na poziomie Piasta,tylko stosunkowo niskiej przy wysokiej kaloryczności.Zresztą może być tak,że kupiony teraz groszek będzie się różnił od kupionego jesienią,różne pokłady i różnice mogą być
Nikczemny Opublikowano 30 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Palę drugi dzień zrebka Dębowa sucha bardzo drobna pali się bez problemów. Jak problem po dwuch dniach czasem się zawiesza zawleczki nie zrywa może wrzucę jakieś filmiki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.