Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czas Na Zmiany 4D?

dormario

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poście 48 była propozycja z 2 pompami, zaw 3-D i sprzęgłem.

Tam albo  jest coś za dużo albo za mało elementów.

Przecież jak damy grzanie CW wprost z kotła na osobnej pompie, a z drugiej pompy na powrocie damy przez 3-D powrót kotła to wypada sprzęgło - grzejniki mają termostaty i  po co więcej kombinować?

Mamy ochronę powrotu, przepływ przez kocioł i grzejniki oraz reg temp CWU czujnikiem w bojlerze.

Nic więcej nie potrzeba.

Opublikowano

Sugeruję się schematem środkowym. Z postu który był wcześniej. Mój schemat w uproszczeniu zamieszczam pod spodem.

Sterownik który to obsłuży to SKZP-02 czujnik zasilania podmienię z czujnikiem CWU. Zakres otwarcia w nim mam od 0-100%.

Na kotle mogę ustawić np. 60 st i taka temp. będzie szła na kaloryfery, tam termostaty sobie będą dopuszczać ciepło jak będzie potrzeba. Mieszacz zamknie się z chwilą kiedy na bojlerze osiągnę 50 st a będzie otwierał się  jak będzie potrzeba dogrzać CWU.

post-16917-0-88121700-1523129292_thumb.png

post-16917-0-82980600-1523129697_thumb.png

Opublikowano

W poście 48 była propozycja z 2 pompami, zaw 3-D i sprzęgłem.

Tam albo  jest coś za dużo albo za mało elementów.

Przecież jak damy grzanie CW wprost z kotła na osobnej pompie, a z drugiej pompy na powrocie damy przez 3-D powrót kotła to wypada sprzęgło - grzejniki mają termostaty i  po co więcej kombinować?

Mamy ochronę powrotu, przepływ przez kocioł i grzejniki oraz reg temp CWU czujnikiem w bojlerze.

Nic więcej nie potrzeba.

Powiem tak. Też nad tym myślałem. Tylko jak się otwierają termostaty to zalewa mi kocioł dużą ilością zimnej wody sterownik wskakuje na 100% mocy i jak się rozbuja to w międzyczasie termostay się zamykają i kocioł się odstawia bo nie ma odbioru. Liczę że sprzęgło będzie takim bezpieczniikiem przed zalewaniem zimną wodą kotła.

Opublikowano

W proponowanym przez ciebie układzie pompa i zaw 3-D pracują w funkcji rozdzielania np 30% na bojler, 70% na grzejniki, lub inaczej ale bez zmiany temp wody w obiegu.

A układ proponowany ze sprzęgłem też nic nie zmieni,

Natomiast montaż zaw 3-D w funkcji utrzymania stałej temp powrotu będzie jak najbardziej na miejscu, tym bardziej że twój sterownik obsługuje zaw 3-D z siłownikiem.

Wystarczy odpowiedni montaż , ustawienie potrzebnej temp powrotu i będzie OK.

PS

grzejniki na raz wszystkie nigdy się nie otworzą, zawsze część jest zamknięta.

Opublikowano

Tylko że w opcji ze sprzęgłem niepotrzebny jest 3D z siłowkiem dla pilnowania temp. cwu.Równie dobrze może tam być zawór termostatyczny z głowicą z kapilarą w bojlerze albo siłownikiem termoelektryczny zasilanym z gniazda pompy cwu. Opcja zdecydowanie tańsza. Tak jak wspomniał Sambor, sprzęgło i 3D to dwa grzyby w barszcz.

Moim zdaniem to albo opcja z dwiema pompami oraz 3D ale bez sprzęgła, albo jednopompowa z 3D i rozdzieleniem do powrotu przez bojler. Tu wskazane, aby sterownik umożliwiał ustawienie minimalnego i maksymalnego otwarcia zaworu 3D. Jeśli takiej opcji nie ma, to można połączyć za 3D zasilania c.o. oraz cwu cienką rurką z zaworem regulacyjnym.Ale to ostateczność.

PS: w momencie kiedy pisałem ten post, pojawił się wcześniejszy wpis Sambora :)

Opublikowano

Jak ma sterownik do ładowania i kontroli temp bojlera to żadne kapilary nie są potrzebne.

W takim układzie najlepszy byłby 3D -TZM - wtedy temp powrotu jest zawsze stała i tego obecnego 3D nie potrzeba .

Natomiast należy pamiętać, że żaden układ oprócz bufora nie zabezpieczy kotła przed poborem większej mocy - jak potrzeba to inst CO będzie i tak brała tyle ile potrzebuje i tu ważna jest elastyczność sterownika - na PID-y czy FL-e tu nie można liczyć.

Opublikowano

Mam obecnie zawór 3D z siłownikiem (fachowiec zamontował mi go w funkcji mieszacza) i chcę go wykorzystać. Tak jak pisałem sterownik może sterować  nim w pełnym zakresie. Może zamknąć całkowicie przepływ na bojler ( na CO będzie szło 100%) a jak będzie potrzeba to uchyli go (podzieli przepływ) aby dogrzać. Maksymalny przepływ przez instalację mam na poziomie 1,1 m3/h, a sprzęgło 2,3 m3/h więc będzie zapas na nagłe zrzuty zimnej wody. Wydaje mi się że moje rozwiązanie będzie się sprawdzać.

Myślałem wcześniej żeby zrobić tak jak pisze Sambor czyli dać 3D jako rozdzielacz do ochrony powrotu ale jakoś obawiałem się (po lekturach wpisów na forach)że w chwili mocnego zapotrzebowania na temperaturę sterownik będzie bardziej dbał o powrót a na CO może iść za mało ciepłej wody.

Na sprzęgłlo zdecydowałem się po obejrzeniu filmiku Klaudiusza gdzie zachwalał takie rozwiązanie porównując je do zaworu 4D.

Sprzęgło już kupiłem, to nie jest jakiś wielki wydatek. `Zapłaciłem 260 zł.

Opublikowano

Ja proponowałem zaw 3-D w funkcji mieszania a nie rozdzielania.

Ty chcesz zrobić rozdzielanie, ale to się nie sprawdzi.

Rób , sam się przekonasz jak to będzie.

PS

Przepływ zapewnia pompa lub pompy a nie samo sprzęgło.

Przy przepływie 1,1m3/h i różnicy temp między zasilaniem a powrotem 10C kocioł oddaje moc ok 13kW - to bardzo dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.