DamianusD Opublikowano 31 Marca 2018 #1 Opublikowano 31 Marca 2018 Witam Mam takie pytanie.W nowo wybudowanym domu są doprowadzone kanały wentylacyjne do każdego pomieszczenia. Czyli są kominy murowane z bloczków wentyalacyjnych,kanały mają przekrój 12cm x 16cm.Wentylacja zwykła,grawitacyjna.Co sądzicie o wstawieniu wewnątrz tych kanałów rur o średnicy 75mm.Przez całą wysokość tych kominów.Rury te będą czerpać świeże powietrze z zewnątrz.Umieszczone pośrodku tych kanłów wentylacyjnych. Czyli to zużyte powietrze, ciągiem grawitacjnym,będzie ogrzewać świeże powietrze doprowadzane tymi rurami. Oczywiście zrobię syfon i odprowadzenie skroplin na dole tych rur.Można też wstawićdodatkowy wentylator ,który będzie wspomagał odprowadzenie zużytego powietrza. Co sądzicie o takim pomyśle?
Gość berthold61 Opublikowano 31 Marca 2018 #2 Opublikowano 31 Marca 2018 To raczej nie zadziała , aby ciepłe powietrze się unosiło misi być ciepłe a jak wstawisz do środka te rury z zimnym powietrzem to grawitacja stopnie prawdopodobnie ale niech fachmani to potwierdzą
DamianusD Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 31 Marca 2018 berthold61 Zgadza się,też myślałem o tym.Ale gdyby dodał tam jeszcze wentylator,on wymusi obieg. No właśnie,nic nie mogłem znaleźć na ten temat,dlatego pytam na forum. Szkoda pracy i pieniędzy marnować gdyby miało to nie zadziałać.A z kolei nie mam żadnej czerpni świeżego powietrza i wszystko jest już wykończone.Szkoda znowu robić "syf w domu".Działałałoby to na zasadzie wyrzutu spalin z pieca kondensacyjnego.
mac65 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Grawitacja tu nie zadziała w wystarczającym stopniu i trzeba by się wspomagać wentylatorem wyciągowym lub nadmuchowym w zależności jak by to miało być rozwiązane . Wlot powietrza musiał by być w innym pomieszczeniu lub innym kącie pomieszczenia aby wymusić przepływ i nie tworzyć zastoin z wilgocią . Sama rura to za mało , musiała by mieć rodzaj radiatora w środku i na zewnątrz a jednocześnie dać się czyścić . Dla samego powietrza pobieranego przydał by się również jakiś filtr dla zachowania czystości samego układy jak i zdrowia domowników . Pył i wilgoć to bardzo szybko pleśń i zarodniki w powietrzu ( przykład nieczyszczone klimatyzatory czy klima w aucie ) i zapach starych skarpet w domu mimo działającej wentylacji . Jak masz gdzie ( np. . na strychu ) to zainstaluj rekuperator jak trzeba a do cyrkulacji wykorzystaj kanały wentylacyjne jeśli masz ich tak dużo .Jedne jako nawiewne ( sypialnia ,pokój) inne wywiewne ( kuchnia ,łazienka ) Zdrówka życzę .
DamianusD Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam,dzięki za podpowiedz.Tak zrobię że cześć kanałów wykorzystam jako nawiewy a część jako wyciągowe. Tylko teraz na sówa się pytanie czy w tych nawiewnych ze świeżym powietrzem nie będzie sięskraplaćwoda? Wiem że rekuperator troche podgrzeje to świeże powietrze,ale czy różnica temperatur obudowy kanału wentylacyjnego(w tym wypadku komina murowanego) a powietrza napływającego , nie będzie za duża ? i czynie będzie się skraplała woda i przez to komin nie będzie mokry?
PioBin Opublikowano 3 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Nie wykropli się - to nie działa w tą stronę. PS. Chyba, że latem przy dużej temperaturze na zewnątrz i dużej wilgotności powietrza. Będziesz wtedy tego używał?
Przemyslaw85 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Może się skropić przy samej kratce w szczególności jak powietrze które będzie wciągnę do domu będzie miało ujemną temperaturę. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
DamianusD Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Nie,w lecie nie będę używał, w lecie okna sobie pootwieram ;-) Myślę że ten dolot do rekuperatora ze świeżym powietrzem trzeba będzie ocieplić.Ewentualnie kupić taką rurę spiro z wełną. A do kanału wentylacyjnego będzie wpadać powietrze około 10/15 stopni na plusie,czyli nie powinno skraplać się.
mac65 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Jeżeli zastosujesz rekuperator to powietrze do mieszkania będzie już podgrzane więc o skraplaniu w kanałach nawiewu nie ma już raczej mowy. Najistotniejszy będzie tu odpowiednio dobrany przepływ powietrza tak aby dało się przy tym spać . Sterowanie warto wyposażyć w układ wymuszonego startu w zależności od wilgotności powietrza . Tu masz trochę teorii żebyś nie błądził po omacku . http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/artykuly/252-wydanie-11-2015/3700-recyrkulacja-powietrza-w-klimatyzacji-i-wentylacji-pomieszczen.html Pozdrawiam
DamianusD Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Jeżeli zastosujesz rekuperator to powietrze do mieszkania będzie już podgrzane więc o skraplaniu w kanałach nawiewu nie ma już raczej mowy. Najistotniejszy będzie tu odpowiednio dobrany przepływ powietrza tak aby dało się przy tym spać . Sterowanie warto wyposażyć w układ wymuszonego startu w zależności od wilgotności powietrza . Tu masz trochę teorii żebyś nie błądził po omacku . http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/artykuly/252-wydanie-11-2015/3700-recyrkulacja-powietrza-w-klimatyzacji-i-wentylacji-pomieszczen.html Pozdrawiam okej,dzięki bardzo za podpowiedż .pozdrawiam
Gość jacek61 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam Mam takie pytanie.W nowo wybudowanym domu są doprowadzone kanały wentylacyjne do każdego pomieszczenia. Czyli są kominy murowane z bloczków wentyalacyjnych,kanały mają przekrój 12cm x 16cm.Wentylacja zwykła,grawitacyjna.Co sądzicie o wstawieniu wewnątrz tych kanałów rur o średnicy 75mm.Przez całą wysokość tych kominów.Rury te będą czerpać świeże powietrze z zewnątrz.Umieszczone pośrodku tych kanłów wentylacyjnych. Czyli to zużyte powietrze, ciągiem grawitacjnym,będzie ogrzewać świeże powietrze doprowadzane tymi rurami. Oczywiście zrobię syfon i odprowadzenie skroplin na dole tych rur.Można też wstawićdodatkowy wentylator ,który będzie wspomagał odprowadzenie zużytego powietrza. Co sądzicie o takim pomyśle? Witam Opisze przypadek który zdarzył się u mojej koleżanki która mieszka na ostatnim piętrze w niewysokim bloku a pod jej mieszkaniem jest pralnia z dwoma kanałami wentylacyjnymi. Jak było na tym forum wielokrotnie mówione, jak są dwa kanały wentylacyjne ( czy kominowe) to jeden z nich wyrzuca powietrze a drugi zasysa oczywiście pod warunkiem że nie ma czerpni powietrza w wentylowanym pomieszczeniu. Z tego powodu jak przyszły mrozy to na ścianie mieszkania gdzie przebiega kanał wentylacyjny pojawiły się mokre plamy od kondensacji wilgoci. Jakby nie było to w tym kanale jest np -20 stopni a przegroda to tylko jedna cegła czy pustak wentylacyjny + cegła bez ocieplenia. Co prawda kolega chce włożyć rurę do kanału wentylacyjnego, jak to będzie działało to dla mnie niewiadoma..
PioBin Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 W ten sposób co opisałeś czyli po zewnętrznej stronie kanału moze się zdarzyć (bardzo prawdopodobne).
DamianusD Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 witam Myślę że na pewno będzie się skraplać po zewnętrznej stronie tej rury. Będzie ta sama sytuacja co w kotłach kondensacyjnych.Faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie wstawić na strychu rekuperator i część kanałów wykorzystać do wywiewania zużytego powietrza a część do nadmuchiwania świeżego. Powietrze świeże będzie już wstępnie podgrzane przez rekuperator więc nie mam mowy tu o wytrącaniu się rosy. Strych mam mały,tylko w szczycie dachu.Aczkolwiek rekuperator powinien się zmieścić :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.