wojgp Opublikowano 24 Marca 2018 #1 Opublikowano 24 Marca 2018 Witam Posiadam ogrzewanie podłogowe na powierzchni 7-10 m2 z zaworem RTL. Niestety wiele razy w ciągu dnia, średnio raz na godzinę zawór stuka - częstotliwość zależna jest od stopnia otwarcia zaworu i maleje z czasem aż do całkowitego ustania po kilku minutach. Gdy ustawie pokrętło zaworu RTL na max, to nigdy nie stuka, ale w pomieszczeniu jest wtedy sauna , natomiast stuka w pozycjach pośrednich. Rozwiązaniem jest chwilowe drobne ruszenie pokrętłem albo odkręcenie na max zaworu termostatycznego grzejnika. Niestety nie wiem czy zawór jest zamontowany na zasilaniu czy na powrocie. Czy da się to jakoś sprawdzić ? Otwarcie odpowietrzenia przy zaworze RTL nie wpłynęło w żaden sposób na ten denerwujący efekt :-/ Bardzo proszę o radę jak rozwiązać problem.
wojgp Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 25 Marca 2018 Jak to mogę sprawdzić ? Widzę na zaworze strzałkę z kierunkiem przepływu, ale instalator 2 rury dał w niebieskiej otulinie, więc nic z tego nie wiadomo :(
pastor Opublikowano 25 Marca 2018 #4 Opublikowano 25 Marca 2018 Ni strzałka ma być tak jak płynie woda
wojgp Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 25 Marca 2018 Domyślam się , że nie na odwrót, ale nie ma za bardzo jak sprawdzić która rurka to zasilenie a która odpływ :(
PioBin Opublikowano 25 Marca 2018 #7 Opublikowano 25 Marca 2018 Domyślam się , że nie na odwrót, ale nie ma za bardzo jak sprawdzić która rurka to zasilenie a która odpływ :( Np. zakrec tego rtl lub inny zawor na tym obiegu, poczekaj az rurki sie wychlodza (obie rurki -zasilanie i powrot) nastepnie odkrec na max. Jedna z rurek bedzie ciepla a druga zimna dopoki woda do niej nie doplynie. Ta pierwsza cieplejsza to zasilanie.
nalest Opublikowano 25 Marca 2018 #8 Opublikowano 25 Marca 2018 Obserwuje temat ponieważ ja mam identyczne objawy na zaworach termostatycznych grzejnikowych. Grzejniki z dolnym podłączeniem. Czyli jaka przyczyna jest waszym zdaniem ?
kiminero Opublikowano 25 Marca 2018 #9 Opublikowano 25 Marca 2018 Sprawdź, czy prawidłowo podłączono grzejniki. Dla grzejników dolnozasilanych powrót zawsze jest od zewnątrz (zasilanie bliżej środka grzejnika). Sprawdzisz to zamykając grzejnik aż się wystudzi. Potem go otwórz i złap za rurki pod grzejnikiem, by wyczuć, która rozgrzewa się pierwsza.
pastor Opublikowano 25 Marca 2018 #10 Opublikowano 25 Marca 2018 Daj zdjęcie tego rtl. Na czyn polega problem gdzie jest powrót. Nie rozumiem
kiminero Opublikowano 25 Marca 2018 #11 Opublikowano 25 Marca 2018 Na czyn polega problem gdzie jest powrót. Nie rozumiem Masz dwie identyczne rurki obok siebie i na jednej zamontowany RTL. Podaj kierunki przepływu nie dotykając rurek bez zakładania nieomylności instalatora.
pastor Opublikowano 25 Marca 2018 #12 Opublikowano 25 Marca 2018 Ale gdzie jest kocioł wiemy? I jest w tym samym pomieszczeniu? Kolega udał o niebieskiej otulinie. Aż tak się mylił instalator?
kiminero Opublikowano 25 Marca 2018 #13 Opublikowano 25 Marca 2018 Udał o niebieskiej otulinie? No to jak on wredny taki, to może udaje z tym stukaniem?
nalest Opublikowano 25 Marca 2018 #15 Opublikowano 25 Marca 2018 Sprawdź, czy prawidłowo podłączono grzejniki. Dla grzejników dolnozasilanych powrót zawsze jest od zewnątrz (zasilanie bliżej środka grzejnika). Sprawdzisz to zamykając grzejnik aż się wystudzi. Potem go otwórz i złap za rurki pod grzejnikiem, by wyczuć, która rozgrzewa się pierwsza. Grzejniki na 100% prawidłowo bo sam robiłem wszystkie instalacje w domu, montaże i podłączenia. Ale tego zjawiska stukania termostatu się nie spodziewałem. U mnie stukają jak się piec rozgrzewa. Jak już hula to jest ok. No i też jak stuka to wystarczy lekko podnieść temp. na zaworze a w zasadzie to go dosłownie o mm pchnąć.
gmaj22 Opublikowano 28 Marca 2018 #16 Opublikowano 28 Marca 2018 Zmienić nastawę wstępną na zaworze stosownie do wielkości grzejnika i/lub zwiększyć bieg pompy. PS: odpowiedż dotyczy zaworów grzejnikowych, nie RTLa.
nalest Opublikowano 28 Marca 2018 #17 Opublikowano 28 Marca 2018 Pompa od grzejników jest na auto adapt Grundfos, grzejniki sa przez rozdzielacz a nastawy wstępne sa na max
wojgp Opublikowano 29 Marca 2018 Autor #18 Opublikowano 29 Marca 2018 Nie no super. Zakładam posta związanego z zaworem RTL, a użytkownik nalest podpina się ze swoim problemem kompletnie nie związanym z ogrzewaniem podłogowym.
nalest Opublikowano 29 Marca 2018 #19 Opublikowano 29 Marca 2018 Sorry. Już spadam. Chodziło o podobny problem ze stukaniem zaworów termostatycznych. Ale skoro czujesz się urażony to przepraszam i życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.