Junio86 Opublikowano 21 Marca 2018 #1 Opublikowano 21 Marca 2018 Witam, bardzo proszę o ocene instalacji w mojej kotłowni. Pompy na ścianie to od góry: C.W.U., Podłogówka- co2, Grzejniki-co1. nad bojlerem obiegówka. woda jeszcze nei spięta, gdyż hydrofor nie skończony.czujniki do co1 i co2 spięte na zasileniu za analogowym termometrem. obieg otwarty zrobiony na obiegu- niebieski PEX z zaworem.Grzejniki 4d z silownikiem, podłogówka 3d z siłownikiem. Dom to parterówka 125m2. 520mb podłogówki- 8 pętli na 1 rozdzielaczu i 6 grzejników Alu + drabinki łazienkowe na rozdzielaczu.
sambor Opublikowano 21 Marca 2018 #2 Opublikowano 21 Marca 2018 Trochę źle, brak ochrony powrotu na kocioł . Do naczynia przelewowego pewnie PEX Weź to może narysuj , to więcej kwiatków może znajdziemy.
odpowietrznik Opublikowano 22 Marca 2018 #3 Opublikowano 22 Marca 2018 W złym miejscu wpięta podłogówka O jakim Kvs został użyty zawór 3D do podłogówki? Nie stosuje się ocynku w instalacjach grzewczych
Junio86 Opublikowano 22 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 22 Marca 2018 Powrot robiony na srednicy 1 i 1/4 podobno tak gruba rura zapewnia grawitacyjny powrot o odpowiedniej temp. ogolnie mam problem z zimnym powrotem jak idzie cieplo na grzejniki to powrot jest wiecej niz 42 a jak nie to w granicach 30st. narysować tą ochrone? załącze grafike. Co to znaczy w zlym miejscu? podłączenie rur czy czujnika? KVS hmm jesli pisze na pudełku to jutro edytuje i napisze, kupiony był: zawór miesz. 3-Drog. 1 Afrizo.
Gość Digitrax Opublikowano 23 Marca 2018 #5 Opublikowano 23 Marca 2018 Bez różnicy jak to naszkicowałeś bo w obu przypadkach naczynie i tak byłoby źle podłączone. Musi to być rura metalowa o średnicy wewnętrznej minimum 25 mm. Masz kłopot z zimnym powrotem, ponieważ podłogówka jest wpięta przed zaworem 4D a nie za nim.
audilhr Opublikowano 23 Marca 2018 #6 Opublikowano 23 Marca 2018 Żeby robił cuda i dziwy to bez pompy kotłowej powrót będzie miał zimny i koniec.
lechumb Opublikowano 23 Marca 2018 #7 Opublikowano 23 Marca 2018 Zimny powrót-ten sam blad co u mnie, czyli brak pompy kotlowej i źle podłoga wpieta.
Junio86 Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #8 Opublikowano 25 Marca 2018 Panowie byłem w sobote przy piecu i jako że wygrzewam podłogówke zmiejszyłem z 35 na 30 temp i nadziwić się nei mogłem ze wkońcu powrót był OK. łudziłem się ze temp na kotle zadana 55 pewnie okazała się wystarczająca i problem sie rozwiązał. niestety... chyba nie. Zerknijcie prosze w plik jpg. OD czego taki nagły spadek powrotu?? czy to podloga czy to grzejniki o co tu kurcze chodzi...;(Zawór do 3D ma 10 m3/h KVS Czytałem troche o pompie dodatkowej zabezpieczającej powrót, ale być może jest jakaś inna możliwość poprawienia temp? hydraulicy mowią ze jak ruszą grzejniki i podłoga będzie nagrzana to bedzie ok... ale czy w to wierzyć? Co to znaczy zle wpieta podłogówka? wstawiłem dokładniejsze zdjęcie i opis, jesli nieczytelne i trzeba to skrobne schemacik? faktycznie ten PEX na awaryjnym z pieca powinien być zastąpiony stalowka no ale już tak chyba zostanie.był znajomy i obejrzał kotłownie to rzuciło mu się w oczy ze powrot z podłogówki powienien być wpiety do powrotu grzejników. Tyle opcji na sterowniku, zabezpieczenie powrotu, siłownik na zasileniu i dalej taka lipa?? masakra
sambor Opublikowano 25 Marca 2018 #9 Opublikowano 25 Marca 2018 Podłogówkę masz źle wpiętą - przed zaw 4-D, a powinna być za zaw 4-D Inaczej brak ochrony powrotu kotła. Z resztą o tym już było
odpowietrznik Opublikowano 25 Marca 2018 #10 Opublikowano 25 Marca 2018 Wpięcie podłogówki jak w załączniku.Zawór 3D dużo za duży
lechumb Opublikowano 26 Marca 2018 #11 Opublikowano 26 Marca 2018 Kolego junio86 ty nawet nie szukaj innego wyjscia niz kolega sambor i odpowietrznik proponują, bo oni wiedzą co piszą. Ja mialem identyczny problem jak u ciebie. Instalacja przerobiona tak jak narysowal odpowietrznik i problem zimnego powrotu i dodatkowo niepotrzebnie spalonego groszku poszedl w zapomnienie. Teraz zasilanie 65, powrót 62. Dodatkowo mam wstawiona pompe kotlowa. Po tym zabiegu instalacja jest bardzo stabilna.
odpowietrznik Opublikowano 26 Marca 2018 #12 Opublikowano 26 Marca 2018 Sor.mała poprawka do konstytucji) Pomyłka w schemacie
Junio86 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #13 Opublikowano 26 Marca 2018 Panowie dzieki za zainteresowanie i zaangazowanie. Ja jestem w tym temacie laikiem. Oczywiscie przekaze instrukcje instalatorom. Powiedzcie mi tylko co ze sterowaniem zaworami? Teras sterownik oddzielnie steruje c.o2 3D i grzejniki c.o1 4D. Po zmianie 3D bedzie zalezny od otwartego 3D? Czyli grzejniki zawsze w obiegu? Teraz na scianie w domu mam 2 auratony 2025. Jeden steruje przejnikami a jeden podlogowka.
buska3 Opublikowano 27 Marca 2018 #14 Opublikowano 27 Marca 2018 Zawory termostatyczne na grzejnikach do regulowania temperatury lub jak w #2 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/26262-pompa-kot%C5%82owa-do-ochrony-powrotu/ rysunek 1 do sterowania każdego układu CO.
Junio86 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #15 Opublikowano 30 Marca 2018 Panowie rozmawialem z instalatorem. Pokazalem mu wasze propozycje. Mowil ze nie moze tak byc bo nie bedzie sterowania. Mozliwe ze powrot od podlogowki gdyby go wpiac tak jak na Waszej poprawce troche by poprawil sytuacje bo teraz czujnik powrotu i tak jest wyzej niz wejscie powrotu podlogi. Na szybko powiedzial ze przemysli temat ale chyba bedzie trzeba zamontowac pompe na powrot. Czy taka pompa pracuje ciagle? Czy jakos steruje nia sterownik kotla. Mam chyba 2 dodatkowe pompy na sterowniku. Byl tez znajomy instalator i mowil ze jest za malo miejsca z tylu i dlatego slabo sie miesza i sa skoki i on troche by 4d przerobil i zamontowal jakis bypas z tylu i dodatkowo polaczyl zawor gdzie teraz mam wpiete wyrzut awaryjny ze spuszczaniem wody (lewa str kotla. Jeden pod drugim) by byl obieg. I mozliwe ze nie trzeba by dod. Pompy. Wiadomo ze tez bym wolal bez. Ale jesli trzeba to wybiore mniejsze zlo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.