Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Termostatem Na Rozdzielaczu.

adziu82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak skopana podłoga, czyli za mało rury położono, to może tyle potrzeba, ale to już niezdrowe dla zdrowia jest, bo prawdopodobnie przekraczasz bezpieczną dla człowieka temp powierzchni podłogi. Próbowałeś grzać na 35?

Opublikowano

Max 45C a na stałe to 30+35C

Kurcze, to jutro zmieniam. Dzięki Panowie, ale powtórzę się, czytałem, że na podłogę max 55 st.

Na stałe ? Masz na myśli, że cały czas powinno iść tak?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak skopana podłoga, czyli za mało rury położono, to może tyle potrzeba, ale to już niezdrowe dla zdrowia jest, bo prawdopodobnie przekraczasz bezpieczną dla człowieka temp powierzchni podłogi. Próbowałeś grzać na 35?

Nie. Na początku, to miałem zawór bez regulacji. I kazałem zmienić mu.

Dał taki. Kupę kasy wziął za niego, wyru..ał mnie bez mydła, bo ponad 550 zł zapłaciłem. Ale z wymiana. To może ok.

Jak pale na 50 st plus/minus to w sypialni wolniej ciepło się robi. Ale sypialnia to sypialnia.

Mam też w salonie, w czterech ścianach ogrzewanie. I w sumie powiem Wam, że czuć ciepło jak bucha ze ściany.

Zmienię na pewno i to jutro na te 45 st.

Jeszcze dodam - jak mierze termometrem temperature przy rozdzielaczu, to mam na wejściu 50 st a na powrocie we wszystkich (tak ustawiłem 36-38 ) tylko do sypialni i garderoby mam 33 st.

Ale teraz jedno pytanie jeszcze, bo jak ustawie temperature na 45 st czy nawet na 35 st jak piszecie, to przecież na grzejniku w garażu będzie za mało i też w jednej łazience.

Opublikowano

A czy jakiś kabel nie musi iść od tego zaworu na zewnątrz, aby jakiś czujnik mierzył tam temperature i zarządzał tym zaworem?

Opublikowano

I pewnie jeszcze na stronę wschodu albo północy. Bo idą mrozy duże stamtąd.

Gdzieś wyczytałem

Dziękuję za rady.

Na 4 ( około 48 st ) w tym zaworze ustawił monter. Trochę podkręciłem, bo żona płakała, że grzejnik w łazience nie za ciepły.

Czemu on nie jest jakoś podłączony inaczej, tak samo ten w garażu, żeby mógł mieć większą temperaturę.

Opublikowano

Czyli dobrze piszę? Że grzejniki powinny być inaczej podłączone ? Na piecu mam na 60 st i tyle na grzejniki byłoby ok, tak?

Opublikowano

Wątpię. Jeżeli jest już na rozdzielacz wyprowadzony wąż od grzejnika, to jak?

Dzięki za rady. Na lato będę myślał nad zmniejszeniem ciśnienia.

Mam nadzieję, że pomoże z tym wyzwalaniem zaworu na naczyniu.

Bo jeżeli to na dłuższą metę jest złe, to trzeba to poprawić.

Jakie siłowniki proponujesz aby przy braku prądu to pracowało dalej?

Chodzi mi o cenę przede wszystkim, tak mniej więcej żeby wykalkulować.

Oraz, pisałeś, że trzeba kable pozmieniać. Czy to wiąże się z ciągnięciem nowych ( odpada przez najbliższe 6-8 lat, to malowania ).

Czy te same kable można użyć, tylko coś pozamieniać itp.

I jeszcze jedno, pisałeś, że jak podłoga ma mało węża, to może taka temperatura potrzebna jest jaką mam.

Mierzyłem w tym roku jeszcze ile ma sama podłoga, i łazienka ( jeżeli dobrze pamięta ) chyba 33 st. A panele 26-28 st.

Jest ok? Czy za dużo.

Opublikowano

Ja mam na panelach od 22 do 23,5 st. To daje w powietrzu Ok 22,5 st. W podłogę idzie Ok 30. Tak pokazuje termometr. W pobliżu rozdzielacza masz gniazdko które moze być z zasilane z ups? Masz jakaś instalacje pod ups?

Opublikowano

A co do ciśnienia - może to głupi pomysł, ale tylko tak na sprawdzenie - czy mógłbym trochę przykręcić główny zawór, czy to by nie pomogło trochę ?

Opublikowano

Wiem, że to nie dotyczy głównego tematu posta, ale jak już będziesz wymieniał te siłowniki na NO, to zamontuj je na dolnej belce, zaś na górnej daj rotametry do regulacji przepływu. To ustabilizuje instalację.

Opublikowano

Skoro hydraulik był magik i zasilanie dał w niebieskich "peszlach" albo odwrotnie podłączył, to całkiem możliwe.

Opublikowano

Góra to jest na pewno zasilanie, mierzyłem temperaturę i jest 50 st plus/minus 2 st.

Dziś ustawiłem na 48 st max.

Powrót ma 36-38 st a grzejnik w garażu i łazience ma 46 st powrót.

Opublikowano

Ten czarny zbiornik, to jak określił cztery lata temu - mieszalnik.

Jest tam woda z pieca, praktycznie taka sama temperatura. Czyli 60 st, bo tyle mam na piecu ustawione.

Opublikowano

Jakie dwa, w sumie są cztery

Mówisz - że miał niepotrzebne i się pozbył?

Dwie fotki masz, zerknij jak to jest zasilane.

Jedna pompka niby pcha wodę z pieca do tego czarnego cuda, druga pompka pcha wodę na podłogówke.

Trzecia pompka pcha wodę do bojlera i ostatnia to cyrkulacja.

Też mnie to czarne cudo zdenerwowało, bo miałem zlew w kotłowni. Ale musiałem zlikwidować, bo bym nie miał jak drzewa trzymać na kilka dni, abym co chwilę do szopki nie musial chodzić

post-78622-1522176248,4399_thumb.jpgpost-78622-1522176254,4449_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.