konopka Opublikowano 25 Marca 2018 #26 Opublikowano 25 Marca 2018 Aby nie pchać się od razu w koszty proponuję tak:pewnie masz pompę co,jeżeli taka sama odkręć sam korpus i przełóż do cwu.Będziesz wiedział czy to wina pompy.A przy okazji sprawdź czy wirnik pompy cwu nie ma luzów poprzecznych.Jaką temp. utrzymujesz na kotle?Aby wymienić kondensator trzeba poprostu wyciągnąć przewody i w te same miejsca wstawić nowy
krisgie Opublikowano 25 Marca 2018 #27 Opublikowano 25 Marca 2018 A nie masz tam jakiegoś obejścia pompy CWU, np zaw różnicowy który puszcza i woda się obraca w krótkim obiegu? Albo jakiś zawór odcinający bojlera za bardzo przymknięty albo co? :D
konopka Opublikowano 25 Marca 2018 #28 Opublikowano 25 Marca 2018 Jeżeli jest różnicówka może tak być
talgo Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #29 Opublikowano 27 Marca 2018 nie różnicówki nie ma obserwuje teraz kilka dni i faktycznie chyba jednak przychylam się też że to już pompa kilka lat już za sobą mają pracy co prawda po wymianie kondensatora jak pisałem pracuje żwawiej i dochodzi do temperatury 55 stopni jednak chwilę jej to zajmuje Ale widzę że tu pomoże tylko hydraulik za 500 zł. i pompa za 450 zł. sarkazm zbędny :D Tak więc pozostając przy pompie/pompach które zdecydowałem się wymienić aktualnie do CO mam LFP 25POr40C a CWU omnigena OMI-25-40/180 polecacie jakieś konkretne czy pozostać przy modelach które posiadam
konopka Opublikowano 27 Marca 2018 #30 Opublikowano 27 Marca 2018 Nie kupuj żółtka typu omnigena,wolałbym używaną wilo czy grundfos
talgo Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #31 Opublikowano 27 Marca 2018 Nie kupuj żółtka typu omnigena,wolałbym używaną wilo czy grundfos ok czyli omnigena odpada a te leszczyńskie LFP jak wypadają w świetle trwałości przy CO, CWU
konopka Opublikowano 27 Marca 2018 #32 Opublikowano 27 Marca 2018 ok czyli omnigena odpada a te leszczyńskie LFP jak wypadają w świetle trwałości przy CO, CWU Ok
talgo Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #33 Opublikowano 27 Marca 2018 ok pytam bo o ile LFP czy grundfosa jeszcze kojarze z rynku to wilo jest juz dla mnie zupełnie nieznane
konopka Opublikowano 27 Marca 2018 #34 Opublikowano 27 Marca 2018 LFP to w zasadzie Grundfos,Wilo też niemieckie
talgo Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor #35 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Niestety poległem zamontowałem nową pompę i dalej bez poprawy dalej ciężko dobija CWU do temperatury a na pysk spada szybko
Przemyslaw85 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 #36 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Masz jakąś rewizję w bojlerze? Jeśli tak to spuść wodę i zajrzyj do środka. Jaka jest kondycja wnętrza. Anodę to wymieniałeś kiedykolwiek w tym bojlerze? Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 3 Kwietnia 2018 #37 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Jeśli jak piszesz - temp CWU leci ma pysk i słabo się podnosi - znaczy czujnik CWU jest OK tylko słaby odbiór ciepła z wężownicy, o ile wszystko odpowietrzone i nic nie zakłóca pracy pompki CWU. Jak @Przemysław85 pisze, a ja pisałem gdzieś wyżej podejrzany jeszcze bojler (zakamieniona wężownica). Dla pewności spróbuj w ciągu dnia (jak ciepło) wyłączyć CO (zakręć wszystkie zawory jeśli są) i puść tylko pompkę CWU czy jest to samo, jeśli tak to wszystko jasne - bojler. Swoją drogą czy da się odkamienić bojler czy raczej wymiana?
konopka Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #38 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Jeśli wymiana pompy nie pomogła to prawdopodobnie wężownica obrośnięta kamieniem z zewnątrz i stąd kiepski odbiór ciepła.Może tak być jeśli woda z sieci czy hydroforu jest twarda.
talgo Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor #39 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Masz jakąś rewizję w bojlerze? Jeśli tak to spuść wodę i zajrzyj do środka. Jaka jest kondycja wnętrza. Anodę to wymieniałeś kiedykolwiek w tym bojlerze? rewizji nie mam ty mnie mów anoda ja pierwsze słyszę że coś takiego tam istnieje :lol: pewnie macie racje bojler już swoje lata ma pociągnę jeszcze pewnie z nim do lata i będzie trzeba się rozglądnąć za nowym tak więc przy okazji polecacie jakieś konkretne firmy
konopka Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #40 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Anody może nie być, jaki to bojler?Rozglądnij się za używanym nierdzewnym viessmannem,będziesz miał spokój
talgo Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor #41 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 teraz mam jakiś z wężownicą 150L z firmy Irmet poziomy ale firma w internecie występuje tylko jako zapis że to jakiś zakład produkcyjny pytanie brać z wężownicą bo widziałem teraz że są jeszcze jakieś dwupłaszczowe
konopka Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #42 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Brałbym płaszczowy,chyba że wężownicy będzie parę metrów to też może być.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.