Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik Cwu Przekłamuje Temperaturę

talgo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aby nie pchać się od razu w koszty proponuję tak:pewnie masz pompę co,jeżeli taka sama odkręć sam korpus i przełóż do cwu.Będziesz wiedział czy to wina pompy.A przy okazji sprawdź czy wirnik pompy cwu nie ma luzów poprzecznych.Jaką temp. utrzymujesz na kotle?Aby wymienić kondensator trzeba poprostu wyciągnąć przewody i w te same miejsca wstawić nowy

Opublikowano

A nie masz tam jakiegoś obejścia pompy CWU, np zaw różnicowy który puszcza i woda się obraca w krótkim obiegu? Albo jakiś zawór odcinający bojlera za bardzo przymknięty albo co? :D

Opublikowano

nie różnicówki nie ma

obserwuje teraz kilka dni i faktycznie chyba jednak przychylam się też że to już pompa

kilka lat już za sobą mają pracy co prawda po wymianie kondensatora jak pisałem pracuje żwawiej

i dochodzi do temperatury 55 stopni jednak chwilę jej to zajmuje

Ale widzę że tu pomoże tylko hydraulik za 500 zł. i pompa za 450 zł.

sarkazm zbędny :D

Tak więc pozostając przy pompie/pompach które zdecydowałem się wymienić

aktualnie do CO mam LFP 25POr40C

a CWU    omnigena  OMI-25-40/180

polecacie jakieś konkretne czy pozostać przy modelach które posiadam

Opublikowano

Nie kupuj żółtka typu omnigena,wolałbym używaną wilo czy grundfos

ok czyli omnigena odpada a te leszczyńskie LFP jak wypadają w świetle trwałości przy CO, CWU

Opublikowano

Masz jakąś rewizję w bojlerze? Jeśli tak to spuść wodę i zajrzyj do środka. Jaka jest kondycja wnętrza.

Anodę to wymieniałeś kiedykolwiek w tym bojlerze?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli jak piszesz - temp CWU leci ma pysk i słabo się podnosi - znaczy czujnik CWU jest OK tylko słaby odbiór ciepła z wężownicy, o ile wszystko odpowietrzone i nic nie zakłóca pracy pompki CWU.

Jak @Przemysław85 pisze, a ja pisałem gdzieś wyżej podejrzany jeszcze bojler (zakamieniona wężownica).

Dla pewności spróbuj w ciągu dnia (jak ciepło) wyłączyć CO (zakręć wszystkie zawory jeśli są) i puść tylko pompkę CWU czy jest to samo, jeśli tak to wszystko jasne - bojler.

Swoją drogą czy da się odkamienić bojler czy raczej wymiana?

Opublikowano

Jeśli wymiana pompy nie pomogła to prawdopodobnie wężownica obrośnięta kamieniem z zewnątrz i stąd kiepski odbiór ciepła.Może tak być jeśli woda z sieci czy hydroforu jest twarda.

Opublikowano

Masz jakąś rewizję w bojlerze? Jeśli tak to spuść wodę i zajrzyj do środka. Jaka jest kondycja wnętrza.

Anodę to wymieniałeś kiedykolwiek w tym bojlerze?

rewizji nie mam

ty mnie mów anoda ja pierwsze słyszę że coś takiego tam istnieje :lol:

pewnie macie racje bojler już swoje lata ma pociągnę jeszcze pewnie z nim do lata

i będzie trzeba się rozglądnąć za nowym

tak więc przy okazji polecacie jakieś konkretne firmy

Opublikowano

teraz mam jakiś z wężownicą 150L z firmy Irmet poziomy

ale firma w internecie  występuje tylko jako zapis że to jakiś zakład produkcyjny

pytanie brać z wężownicą bo widziałem teraz że są jeszcze jakieś dwupłaszczowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.