Gość Opublikowano 16 Marca 2018 #26 Opublikowano 16 Marca 2018 Możesz zastanowić się jeszcze nad: https://499.com.pl/biawar-pellux-compact-z-zasobnikim-200l-p-1532.html http://minertu.eu/kategoria,118/rbreco-bio
Animus Opublikowano 16 Marca 2018 #27 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgadza się natomiast, że nie mam dostępu do gazu ziemnego. Dlatego drodzy forumowicze - o kotłach moich poproszę, jeśli można. Dziękuję Proszę bardzo. Do nowych domów z ogrzewaniem podłogowym najekonomiczniejsze z pelletowych to kotły kondensacyjne.
Gość Opublikowano 16 Marca 2018 #28 Opublikowano 16 Marca 2018 @Animus Jesteś zorientowany ile kosztuje ten wynalazek?,asekuracyjnie trzymam się już stołu ;)
Animus Opublikowano 16 Marca 2018 #29 Opublikowano 16 Marca 2018 Tyle co jakaś tam pompa ciepła. Ale trzeba zaznaczyć że to kotły z nierdzewki. http://www.ogrzewaniedomu.ekoszok.pl/interfire-lazar-kondensacyjny-kociol-na-pellet-p-36.html A ten drugi to hybryda. Kocioł Pellematic Smart_e oferuje zaopatrzenie budynku mieszkalnego w prąd i ciepło z pelletu. Podczas produkcji prądu z pelletu powstaje również ciepło wykorzystywane do produckji ciepłej wody użytkowej i centralnego ogrzewania. Prąd produkowany jest przez zintegrowany z kotłem silnik Stirlinga.
Animus Opublikowano 16 Marca 2018 #30 Opublikowano 16 Marca 2018 Karta produktu: http://www.rencraft.eu/wp-content/uploads/2017/06/OKOFEN-PELLEMATIC-SMART-E_KARTA-PRODUKTU-1.pdf
MarcinPa Opublikowano 16 Marca 2018 Autor #31 Opublikowano 16 Marca 2018 Tak Lazar Inter Fire - jest super, jednak nieco zbyt kosztowny. Zastanawiam się jeszcze nad EG Pellet 10kw. 320l. - mogę go mieć za 15tys - spełnia on wszystkie moje wymagania. Z innej strony Stalmark EkoSilver 14kw mam za 10300zł. - jeśli dołożę sondę i moduł internetowy to wyjdzie jakieś 12.5 - 13tys. Tylko te 14 kw. - chyba to za dużo.
Animus Opublikowano 16 Marca 2018 #32 Opublikowano 16 Marca 2018 Bierz jak najmniejszy. Najgorsze jet to, że przy budowie domu, na finiszu, potrzeba najwięcej kasy.
Gość robin60 Opublikowano 17 Marca 2018 #33 Opublikowano 17 Marca 2018 Bierz jak najmniejszy i jak najdroższy a najlepiej jak by ze swych odchodów jeszcze produkował pellet to w tedy superr. Weź kocioł w palnik samoczyszczący . Chyba Cie stać na to by, po dwóch tygodniach wysypać z popielnika popiół . dosypać pellet do zasobnika . no i dla utrzymania sprawności kotła ręcznie szczotką drapnąć ścianki wymiennika. Czy to takie trudne. Unikaj rozwiązań gdzie serwis za Ciebie wszystko robi o chyba , że Cię na to stać to i wysypie popiół za jakiś czasz. Nie wierz w bzdury typu blacha kwasówka wytrzyma wszystko a na dodatek Cię przeżyję. To mit i niech takim pozostanie.
Vik Opublikowano 17 Kwietnia 2019 #34 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Sam stoję przed wyborem i stanęło na Lazar interfire cena katalogowa spora ale idzie sie dogadać i cena bedzie sporo mniejsza,dlaczego ten cały z nierdzewny na plus niskie temp pracy u mnie przy podlogowkach spoko,nie potrzebuje zabezpieczenia termicznego zaworów mieszających co daje porównywalne ceny z instalacja,boli cena wkładu kominowego około 2,3tys ale wracając do tematu na twoim miejscu wybrałbym kominek peletowy mały zgrabny z płaszczem wodnym bo do 80m ciezko bedzie znaleźć kocioł co który byłby odpowiedni pamietaj ze poleciała jak i pompy niewolno przewymiarowac-kupujemy to poto by w miarę tanio ogrzewać ,pompa ciepła tez jest spoko o ile nie bedziesz chajcowal za mocno to w opłatach tez bedzie dobrze Dodam jeszcze jedno zobacz budowę pieców i dowiedz sie cos na ten temat bo wiele pieców ma standardowa budowę i założony tylko palnik peletowy z tego co wiem defro ma alfę lazar sf i inter,i jeszcze eg ale tam był montowany podajnik retortowy moze to zmienili bo potrzebował peletu naprawdę wysokiej jakosci
Marek33K Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #35 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Tak jak wielu w tym temacie stoję przed wyborem kotła na pellet , od 2 tygodni zbieram informacje na w/w temat. Dom ocieplony 240m2 + garaż 80m2 Na dzień dzisiejszy moje typy to : Kostrzewa EEI Pellets 24 kW 13.3tyś zł rewelacyjny palnik chyba najlepszy na rynku ,pali bez problemu wszelkiego rodzaju tani pellet , mechaniczne czyszczenie i zmienna geometria nadmuchu podczas spalania to główne atuty tego palnika . Wadą tego kotła jest to że przy kożystaniu z taniego pelletu będziemy musieli częściej czyścić wymiennik ciepła (w sezonie grzewczym raz w miesiacu ) a część sadzy z tej operacji wybierać z umiejscowionej z tyłu pieca wyczystki . Stalmark EKO SILVER 24kW 13.2tyś zł To jedyny kocioł z automatycznym czyszczeniem wymiennika ciepła w tej cenie , palnik również z automatycznym czyszczeniem mechanicznym daje sobie radę z każdym słabej jakości pelletem oraz spiekach jakie po nim zostają. Cała sadza z wymiennika ciepła automatycznie ląduje w popielniku , brak potrzeby gimastyki na kolanach przy wyczystkach z tyłu pieca. Dodam na koniec że na dzień dzisiejszy przeglądnąłem oferty co najmnie kilkunastu kotłów od 5 producentów , i jak narazie mój faworyt to Stalmark EKO Silver ,powód oczywisty ... najmniej przy nim roboty.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #36 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 W dobrym kotle pelletowym nie wystepuje cos takiego jak sadza
sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #37 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Marek33K napisał: rewelacyjny palnik chyba najlepszy na rynku ,pali bez problemu wszelkiego rodzaju tani pellet , mechaniczne czyszczenie i zmienna geometria nadmuchu podczas spalania to główne atuty tego palnika . Nam nadzieję że wiesz co piszesz i nie jest to reklama. 2 godziny temu, Marek33K napisał: a część sadzy z tej operacji wybierać z umiejscowionej z tyłu pieca wyczystki . Ale rewelacja to jednak nie jest - skąd sadza w kotle kl5 z "rewelacyjnym palnikiem", chyba że o takie właśnie rewelacje jak sadza idzie .
Marek33K Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #38 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 sambor Jak dasz blondynce pustej w łeb najlepsze sportowe Audi RS to ona go *** przy trzecim zakręcie inna blondynka powie że to było kulawe auto że na zakręcie nie utrzymało kierunku jazdy. Palnik VG od Kostrzewy jest jak narazie bezkonkurencyjny , wedle mojej wiedzy żaden inny palnik nie zmienia geometri nadmuchu spalanego pelletu . To nie są wprawdzie jakieś ogromne różnice porównując dla przykładu do bardzo dobrego palnika DFRO Biopel ale w/w nadmuch palniku VG przynajmniej w teori powinien lepiej spalać pellet poniżej mocy nominalnej kotła.
Marek33K Opublikowano 26 Kwietnia 2019 #39 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Visitor1230 napisał: W dobrym kotle pelletowym nie wystepuje cos takiego jak sadza Jak zwał tak zwał , Ja widziałem coś co przypominało sadzę w kotłach za ponad 18tyś zł , tak naprawdę bez zaawansowanej elektroniki i kilku czujników w tym sondy lambda spalanie w kotłach o których tu rozprawiamy jest dość często przypadkowe. Niejako przy okazji , jeżeli ktoś z was posiada jakieś informacje o palniku zastosowanym w : Stalmark EKO SILVER 24kW proszę o zapodanie tu na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.