bialymiro Opublikowano 11 Marca 2018 #1 Opublikowano 11 Marca 2018 Witam Na działce Mam miejsce na poziomy wymiennik ciepła grunt jest podmokły (jak kopali kanalizacje to biły źródła) z granica działki płynie rzeka .Opis budynku z ciepło właściwe :238m2 .Jakość izolacji przeciętna — ściany (5cm)druga polowa budynku 10 cm , dach (15cm), podłoga parteru (brak), okna 2 szybowe , wentylacja grawitacyjna..http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3s0ychciałem zainstalować kocioł na pellet ale muszę postawić nowy komin iprzystosować kotłownię w innym miejscu w domu więc koszty się nazbierają dlatego rozmyślam o pompie ciepła uwzględniając wymianę grzejników (przewymiarować)dom jest podzielony na dwie rodziny i chcemy spalać w jednym kotle lub PC razem idzie nam na opał 3 tony węgla piasta , i 15 m drzewaMam same grzejniki nie posiadam podłogówek .Czy posiadacie wiedze jakie koszty ogrzewania będą takiego domu z PC GRUNTOWĄ oraz Powietrzną? Jaka pompę ciepła zastosować .? czeka mnie wybór..... nie chce mieć już styczności z syfem w kotłowni tylko kwestia czy mój budżet wytrzyma użytkowanie PC POZDRAWIAM
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2018 #2 Opublikowano 11 Marca 2018 Na gruntowej rachunki najmniejsze ale jak ma ci to robić firma to z torbami byś poszedł
bialymiro Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2018 No właśnie chodzi mi o rachunki 2500 zł czy bliżej będzie 4000-5000 zł ?
sambor Opublikowano 11 Marca 2018 #4 Opublikowano 11 Marca 2018 Raczej ta większa kwota Proponuję najpierw docieplić chałupę
dorecho Opublikowano 12 Marca 2018 #5 Opublikowano 12 Marca 2018 Hallo. Troszkę widzę rozbieżności w wyliczeniach... ale przyjmując zapotrzebowanie budynku na 30.000 kWh ciepła za prawidłowe, to z mojej praktyki widzę,że spaliłbyś 8-8,5 tony peletu na rok, wyliczenia podają 6,4 t węgla, a prądu do pompy ciepła wyszłoby 9-10 tys. kWh. Myślę, że jest to wszystko trochę za dużo. Skoro spalasz 3 tony węgla + 12-15 mp.drewna, to wydaje się,że zużywasz ok. 23-25 tys.kWh rzeczywiście; czyli ze 20% mniej niż wyliczenia. Pompa ciepła rzędu 14 kW mocy byłaby na styk przy rzeczywistym poborze +- 8.000 kWh energii elektr. Jak zostawiłbyś kocioł w rezerwie /gdyby nie było prądu ze 3 dni/ pompa ciepła będzie dobrym wyborem; również mając na uwadze tanią taryfę/nocną. Pozdro
CooleR Opublikowano 12 Marca 2018 #6 Opublikowano 12 Marca 2018 derecho ale przy takiej izolacji taryfa nocna chyba nie zagwarantuje komfortu domownikom?
dorecho Opublikowano 12 Marca 2018 #7 Opublikowano 12 Marca 2018 Hallo. Oczywiście...z wykorzystaniem taniej taryfy..... jeśli tylko tania to zład wody musiałby być baaaardzo duży. Pozdro
automatyk Opublikowano 15 Marca 2018 #8 Opublikowano 15 Marca 2018 przy pompie powietrznej nie powinienes przekrczyc 3500zł na rok na gruntowej ok 4000zł powinno wystarczyc
Ksieciunio Opublikowano 16 Marca 2018 #9 Opublikowano 16 Marca 2018 W ogóle pompa powietrzna pracująca tylko w taryfie tańszej (22-6)jest w stanie nagrzać bufor by było ciepło w domu w dzień (15-21) ?.
automatyk Opublikowano 18 Marca 2018 #10 Opublikowano 18 Marca 2018 Pompa ciepłą inwerterowa powietrzna np Samsung lub Panasonic musi pracować cały czas Do tego uruchamiasz dwie taryfy np G12R i wszytko jest proste w nocy jest chłodniej na zewnatrz związku z tym pompa potrzebuje więcej energi ,w dzien w taniej taryfie od 13-16 ustawiasz podbijanie Wody w zasobniku czyli też potrzebuje wiecej energi i przy takim ustawieniu masz bilans 65/35% Energi i tyle z kombinacji a nie jakies kombinowanie a grzanie a nie grzanie jak chcesz kombinować to sobie załóż gruntowy zwykły 0-1 o mocy dwa razy wiekszej niz potrzebujesz i zobie mozesz włączać i wyłączać jak chcesz i tak cały bilans wyjdzie do D.... No i najważniejsze ŻADNYCH BUFORÓW dla pompy ciepła!!!!!!!!!!!!
atralprojection Opublikowano 8 Maja 2018 #11 Opublikowano 8 Maja 2018 W dniu 18.03.2018 o 10:09, automatyk napisał: No i najważniejsze ŻADNYCH BUFORÓW dla pompy ciepła!!!!!!!!!!!! dlaczego? zaleca się umieszczanie bufora przy instalacjach starszego typu (grzejnikowych lub z przewagą grzejników) w celu zwiększenia zładu wodnego.
jedlica Opublikowano 10 Maja 2018 #12 Opublikowano 10 Maja 2018 Może dla tego, że kiedyś były pompy onn-off i po to zalecali żeby ograniczyć ilość cykli włączeń/wyłączeń.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.