Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wzrosło Ciśnienie Wody I Zrobiły Się Problemy

KazioWihora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zmodernizowali coś w sieci wodociągowej w sektorze do którego jestem podłączony i ewidentnie wzrosło ciśnienie w sieci. Z racji tego że jestem w dołku - jednym z niższych punktów miasta - chyba jest u mnie dość duże, ale też nie jakoś przesadnie, bo pamiętam że jak jeszcze mieliśmy własny hydrofor bywało znacznie większe. Zrobił się jednak problem z elektrycznym bojlerem - z zaworu bezpieczeństwa zaczęło oczywiście kapać. Typowo kiedy temperatura na bojlerze spadnie o połowę i zacznie podgrzewać (załącza się 2 razy dziennie), wykapie z niego z pół szklanki wody, może ciut więcej. Jeśli ciepła zejdzie prawie cała to przy grzaniu wykapie i z pół litra. W związku z tym mam 2 pytania:

1). Przed bojlerem na przyłączu od zimnej wody, mam kolejno: zawór odcinający zimną wodę, zawór zwrotny z zaworem bezpieczeństwa i trójnik który na bocznym odgałęzieniu ma wkręcony korek. Czy w to miejsce można wkręcić naczynie przeponowe ? 

2) Teoretycznie naczynie przeponowe powinno dobierać się do wielkości zbiornika, przyrostu temperatury, ciśnienia itp. Czy wielkim błędem byłoby dobranie naczynia "na oko" i ewentualnie wziąć o rozmiar większe ? U mnie i tak pewnie potrzebne będzie jakieś z tych malutkich.

Opublikowano

Nie wiem tylko czy to rozwiąże moje problemy. 
Podejrzewam, że wcześniej po prostu ciśnienie w sieci było niskie, a teraz jest raczej po prostu normalne takie jak powinno być lub może trochę za wysokie. Muszę obejść instalację (stara i przerabiana z 5 razy) może znajdę gdzieś miejsce na wkręcenie manometru i zobaczę. 

Opublikowano

Zbiornik przeponowy powinien być mimo wszystko.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie po wpięciu hydroforu do instalacji wodnej odezwał się ZB na zimnej wodzie...podłączenie zbiornika przeponowego załatwiło sprawę...

Opublikowano

Wygląda na to, że naczynie przeponowe mnie nie ominie. Bojler ma 70 litrów, stary jak świat. Ciśnienie z tego co widzę podchodzi pod 4 bary. Reduktora ciśnienia na razie nie mogę założyć, widzę że przed nim potrzebne byłyby jeszcze filtry, ogólnie na chwilę obecną byłaby to zbyt duża i kosztowna ingerencja w starą instalację, od wodomierza do mieszkania mam z 60m starych i zamulonych rur stalowych ale wszystko pochowane w ścianach. 

Ponawiam więc pytanie - czy jeżeli na króciec zimnej wody bojlera założony mam trójnik, to w jego odgałęzienie gdzie obecnie jest korek, mogę wpiąć naczynie przeponowe ? Dość by mnie to urządzało, ponieważ wystarczyłby mi wtedy kawałek poziomej rurki na odejście w bok + kolanko. Zawór odcinający zimną wodę jest przed zaworem bezpieczeństwa/zwrotnym i przed trójnikiem, tak więc nawet jakbym go zakręcił, zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe dalej mają bezpośrednie połączenie do bojlera.

Opublikowano

Skoro przy 4 barach wywala ci wodę z zabezpieczenia to moim zdaniem zabezpieczenie też do wymiany.

Właściwy zbiornik przeponowy do CWU dopiero powyżej 4barów zaczyna przyjmować wodę. Wiec zabezpieczanie winno mieć ok 6barów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jednak wyszło na to że trzeba było spruć kawałek instalacji i założyć reduktor ciśnienia, bo za dnia ciśnienie zimnej wody dochodziło do 5,5 bara i były już takie momenty, że z zaworów bezpieczeństwa w nocy to kapało nawet bez grzania wody, a podczas grzania prawie leciało ciurkiem. Dodatkowo po czasie zaczęło kapać jeszcze w innym miejscu więc już nie było wyjścia  :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i kicha, dalej kapie tylko teraz nieregularnie, pewnie zależy ile się ciepłej wody wysiorbie. Ciśnienie na reduktorze ustawiłem niecałe 3 bary, mieszkanie jest trochę wyżej i jak się ustawi mniej słabo woda z kranu leci. Zawór bezpieczeństwa wymieniłem na nowy. Ciśnienie w termie faktycznie musi rosnąć do tych ponad 6 bar bo jak zacznie kapać i odkręcam ciepłą wodę to przez 1-2s siknie mocniej rozpędem. Pytanie czemu wcześniej tak nie było, bo ta terma ma prawie 40 lat i nic przy niej nie było ruszane w ostatnim czasie. Chyba czeka mnie jednak montaż naczynia przeponowego, a jak to nie pomoże to zostaje rurka z króćca zaworu bezpieczeństwa do kanalizacji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.