Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 2F 80-90M2 Ariston,termet,immergas

siwsol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

Szukam pomocy w doborze pieca gazowego 2f. Dom nowy ocieplony +/- 80-90 m2, ogrzewanie podłogowe + grzejnik łazienka na górze.

Ze względu na brak miejsca nie będzie podajnika. Po jakiś wstępnych rozczytywaniach w oko wpadły mi termet silver, goldplus 25kw, aristo clas one oraz immer exa 28. Czy jest ktoś w stanie obiektywnie odpowiedzieć mi na pytanie co kupić, każdy poleca swoję stąd taki mentlik w głowie

Z góry dziękuje za wszystkie informacje.

Opublikowano

Dom nowy ocieplony +/- 80-90m2 potrzebuje kilku kilowatów mocy do ogrzania. Na pewno nie więcej niż 10 kW.

Sprawdziłem naprędce wymienione przez Ciebie Kotły i najodpowiedniejszy wydaje się:

Ariston CLAS ONE 24 KW (dwufunkcyjny) - Kocioł gazowy Rodzaj:kondensacyjny - dwufunkcyjny, Moc:c.o.: 3,7 ÷ 22,0 kW (c.w.u.: 3,5 ÷ 24,9 kW)

Dlaczego ?

Bo jego modulowana mocą praca zaczyna się już od 3,7kW, a Tobie przez większość sezonu ta ilość wystarczy.

Ciepłej wody do mycia też aż nadto: 24,9kW to już sporo.

Ciao ! B)

Opublikowano

Ok a co z termetem on ma 2,8 - 25,1 kW i wypada można powiedzieć chyba trochę lepiej pod tym kątem a co reszta składowych nie wiem i tutaj mam właśnie dylemat

Opublikowano

No właśnie mam trochę kocioł dziś mi ktoś polecił aristona genus premium Evo modulacja podobna do termeta niby, stąd dalej jestem w matni, gdzieś się przejawiło że termeta ma gorszy wymiennik od aristona i takie to cyrki z wyborem pieca

Opublikowano

Do termeta to w każdej dziurze jakiś fachman się znajdzie, a do włosko - rumuńskiego aristona to może być nawet z częściami kłopot, nie mówiąc o diagnostyce usterek.

Opublikowano

Sambor dobrze napisał, serwis do Termeta znajdziesz praktycznie wszędzie. Z tych dwóch brałbym polskiego producenta. Choć o Aristonie też mam dobre zdanie.

Opublikowano

Do termeta to w każdej dziurze jakiś fachman się znajdzie, a do włosko - rumuńskiego aristona to może być nawet z częściami kłopot, nie mówiąc o diagnostyce usterek.

ok w tematyce termeta czy silver czy gold plus uderzać różnica niewielka tak naprawdę a zakres modulacji na plus chyba golda

Opublikowano

Tak jak piszą Termert w razie awarii tańsze części ma i serwis nie ma problemu. .

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie mogę ścierpieć tego co to wypisujecie w poradach zakupu, jak się popsuje, serwis zrobi, otóż g...no zrobi serwis. Tylko parę stów w plecy, i to kilka razy pod rząd,

i poczekać kilka dni a przez ten czas grzej się siłą wyobraźni. Taaa... Ja nie dlatego polecam ten a nie inny kociołek czy markę bo mam takie widzimisię.

Ja po prostu przerabiałem w domu ogrzewanie Termetem i to jest składak bazujący na obcych technologiach wpasowany w pudło PL. Przerabiałem również Ariston w domu,

i mam jak najlepsze wrażenia pod względem jakości wykonania, technologi i zabezpieczenia antykorozyjnego.

Nie po to wybiera się kocioł do "C.O." aby zaraz myśleć o jego serwisie, raczej o długiej bezawaryjnej pracy. I tu niestety

polskie produkty przypominają montaż "Syreny Bosto" albo co najwyżej fiata "126p" na włoskiej licencji.

I właśnie włoskiej ... tak się składa że z tytułu wykonywanego zawodu miałem często styczność z włochami, uzgadnianiem z nimi projektów i technologią.

Życzył bym sobie takiego zaawansowania w  przemysłu w PL. Tyle że na razie przemysł w PL przypomina montownie, a serwis garażową chałturę.

Nnno .... to by było na tyle B)

Opublikowano

Hehe kolega dobrze prawi, w PL dobre są tylko ziemniaki i inne warzywa, produkcja przemysłowa jakościowo mniej więcej na poziomie tej droższej chiszczyzny, jeszcze kilka lat temu wybierałem nasze produkty ale przejechałem się kilka razy i na dobre wyleczyłem się z wyrobów made in poland. Nawet jak kupowałem oczyszczalnię to producent przyznał że oni robią tylko zbiorniki a sprężarkę, sterownik i cały osprzęt ściągają z rzeszy bo całość ma pracować bezawaryjnie przez lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.