Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe A Zawór Termostatyczny 3D Afriso.

Boryssov

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zaobserwowałem dziś nietypowe zjawisko. Nietypowe jak dla mnie, może to jest normalne. Otóż mam ogrzewanie podłogowe, do którego wodę przygotowuje zawór termostatyczny 3d Afriso z przedziałem 20-43 stopnie. Pompa, która obsługuje podłogówkę to IBO Beta 25-60 elektroniczna. Pompa działa na 3 biegu bo zupełnie nie radzi sobie na trybie Auto ( przepływ wtedy jest tak mały, że podłoga w sumie prawie nie grzeje ). Na 3 biegu przepływy większe i temperatura w pomieszczeniach ok.

Jednak największe zaskoczenie jakie mnie spotkało to różnica przepływu widoczna na rotametrach w zależności od temperatury jaką ustawię na zaworze 3d termostatycznym Afriso. Ogólnie mam ustawione 35 stopni na podłogę bo budynek dopiero wykańczam (  14 miesięcy temu rozpocząłem budowę ). I teraz do rzeczy. Gdy dziś obniżyłem temperaturę wody na zasilaniu do minimum ( 20 stopni ) rotametry pokazywały przepływ około 2l/min. Natomiast po zwiększeniu do max czyli 43 stopnie to przepływ spadł do 1 litra na każdej pętli. 

Ostatnia kwestia czy IBO Beta jest cokolwiek warta? O ile na grzejniki czy bojler nie mam zastrzeżeń do jej praca w podłogówce jest poniekąd wątpliwa. Jakby nie miała mocy pchać wody. Podłogówka odpowietrzona.

Opublikowano

A w którym miejscu masz pompę zainstalowana?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pompa zamontowana przed rozdzielaczem a za zaworem 3D termostatycznym afriso.

Do Sambor: Zawór 3d afriso 3/4-1 cal zakres 20-43 stopnie.

Opublikowano

Zawór ATM 361 GZ 3/4-1" 20-43 Afriso,

6 pętli, najdłuższa 80mb, najkrótsza 25.

Opublikowano

Zrobiłem zdjęcia instalacji.

Kierunek strzałek pokazuje przepływ. Rozdzielacz podłogówki mam na dole. Jest to zwykły rozdzielacz 6 sekcji z rotametrami i odpowietrznikiem na zasileniu. 5 seksji podłogówki mam na parterze, 1 sekcja na górze, i tam są 2 odpowietrzniki ( jeden na zasileniu pętli, drugi na powrocie ). Dziś zakręciłem odpowietrznik na powrocie bo może on zasysał powietrze. Ogólnie na górze w łazience te ogrzewanie działa mniej wydajniej niż te na dole.

post-72638-0-20582600-1520181622_thumb.jpg

post-72638-0-61012500-1520181630_thumb.jpg

Zdjęcia pokazują instalację. Nie mam siłownika na grzejniki ale wygrzewam dom bo budowa i jak jest zawór 4d w połowie to i grzejniki wystarczająco ciepłe i powrót ciepły. Temperatura na piecu 65 stopni.

Dziś znów próbowałem odpowietrzać obiegi podłogowe zostawiając jeden obieg otwarty i czekając aż powrót zrobi się ciepły. Te dłuższe odcinki robiły się ciepłe dopiero po kilkunastu minutach, natomiast te krótkie bardzo szybko łapały temperaturę na powrocie.

Ogólnie nie mogę uzyskać przepływu na rotametrach większe niż 1,2l/min. No chyba że idzie tylko jedna pętla to tam woda płynie szybko. Nie wiem czy to pompa nie domaga czy co?  W ogóle gdy jest ustawiona na AUTO to pracuje z mocą minimalną czyli 5-6 wat ( wtedy jest niesłyszalna ) ale przepływ tak niski, że praktycznie nie grzeje. Natomiast gdy pracuje na 2 biegu to słyszę jakby gwizd, przepływy większe ale szału nie ma. Na 3 biegu natomiast gwizdu nie ma ale słyszę dźwięk jaki słyszy się gdy ktoś w innym pomieszczeniu odkręci kran a ja słyszę szum wody w rurze.  Gadałem ze swoim hydraulikiem ale nic konkretnego nie ustaliliśmy. Mówił, że może faktycznie pompa słaba. 

Opublikowano

Źle wpięta podłogówka,powinna być za zaworem 4D i jak już kolega stwierdził większy zawór 3D Kvs 2,5

I prawdopodobnie za małe średnice rur do rozdzielacza OP.A co to jest za element w kółku?

Brak filtrów osadnikowych przed pompami

Nie używa się ocynku w instalacjach grzewczych

post-32948-0-13375600-1520183598_thumb.jpg

Opublikowano

W kółku jest zawór zwrotny. Wcześniej był to zawór ze sprężyną ale gwizdało i hydraulik wymienił na taki, który stawia mniejsze opory.

Podłogówka za zaworem 4d ale mówimy o tej nitce co leci do zbiornika przelewowego? Jaki wpływ ma ocynk na instalację?

Jeszcze jak można wiedzieć jaka różnica czy podłogówka jest jako pierwsza czy jakby miała być jako ostatnia?

Jutro zmierzę średnicę rur do rozdzielacza. Jaka powinna być prawidłowa?

Opublikowano

Średnica rur do rozdzielacza to 2.2cm.

Opublikowano

Na zewnątrz.  Rury miedziane.

Czy te wszystkie ocynkowane elementy do wymiany? Trochę już o tym poczytałem.

Opublikowano

Jeszcze raz,podłogówka źle wpięta,powinna być jak w załączniku(za 4D a przed pompą na grzejniki)jeżeli ten zawór zwrotny jest typu klapowego(wizualnie na taki wygląda) to nie ma prawa działać w tej pozycji,tego typu zawory montuje się w poziomie i są przeznaczone do układów grawitacyjnych ,powinien być sprężynowy i nie w tym miejscu.

Też sobie wybrałeś skośnooką pompę,było kupić np.LFP

post-32948-0-72188800-1520196745_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam u siebie zawór esbe vta 322 20-41 3/4 cala Kvs - 1,5 na rotametrach przepływ max 2l/min czytając ten temat po zmianie na vta 522 1cal gdzie Kvs-ok.3 przepływ będę miał lepszy i ogólnie grzanie podłogi ? Czy nie ruszać tego 3d ?

Opublikowano

Jak masz przepływ ok 2l/min to nie ma co zmieniać zaworu 3D.

Gdybyś miał 1l /min to tak, a 2l to górna granica praktycznych przepływów w podłogówce.

Opublikowano

Już kiedyś wspomniałem pompe mam alpha 2l 25-4 chodzi na max obiegi 4 , 2 duze oraz dwa małe . Woda płynie tylko w dwóch dużych obiegach i taki jest właśnie przepływ ok 2l/min.

Najwyżej przy rozbudowie rozdzielacza na 6/8 obiegów pomyśle o większym 3d oraz poprowadzeniem rur do rozdzielacza 1cal pompka może zostanie :)

Opublikowano

Sprawdziłem dzisiaj co kazał mi zamówić hydraulik a co dostałem ze sklepu. Faktycznie miał być zawór 3d 1 cal a wysłali mi 3/4 cala. Stąd taki numer. Zawór do wymiany. Pompa może trochę pochodzi. 

Dzięki za wskazówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.