Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Polspaw Eko Plus 15Kw + St37 - Spieki / Parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jako nowy, zarejestrowany użytkownik forum :)
Do tej pory korzystałem z Waszych rad anonimowo, studiując poszczególne tematy - bardzo mi pomogły, także dziękuję.

Obecnie borykam się z problemem spieków, które tworzą się po 2-3 dniach wewnątrz paleniska i wychodzą na boki - efekt jest taki, że muszę taki spiek wyciągnąć ręcznie z paleniska, gdyż inaczej zostaje wypchnięty, ale z bardzo dużą ilością przesypanego żaru.

Generalnie pali się dobrze, nie mam problemów z utrzymaniem temperatury oraz dojściem do zadanej, tylko te spieki... które pojawiły się ni stąd ni z owąd jakieś 3-4 tygodnie temu... do tej pry od początku sezonu grzewczego nie miałem żadnych problemów, ekogroszek z tej samej dostawy.

Moja konfiguracja:

- piec produkcji Polspaw Ekoplus 15kw (powierzchnia do ogrzania 140-150m2 + woda, dom średnio ocieplony - tzn styropian 10cm, wełna na poddaszu, okna pvc starszego typu. Grzejniki + podłogówka w kuchni, łazience. Temperatura zadana na kotle 55 stopni

- sterownik ST37 parametry:
    czas podawania 12s
    czas przerwy 55s
    siła nadmuchu 10%
    wentylator odsłonięty na ok 4-5cm
    parametry w podtrzymaniu są chyba na tym etapie nieistotne, bo przy obecnych temperaturach piec chodzi dość często, ale:
        przerwa w podtrzymaniu 30min
        czas podawania w podtrzymaniu 20s co 20min
        czas pracy wentylatora w podtrzymaniu 10s

W załączniku dołączam zdjęcia jak to wygląda w moim przypadku (zarówno w przerwie, jak i pracy palnika oraz samego popiołu). Może wpadniecie na jakiś pomysł co robię nie tak... tym bardziej, że do tej pory na takich parametrach przepaliłem spory czas i nie miałem tego typu problemów, a tu taka niespodzianka...

Próbowałem ze zwiększaniem nadmuchu oraz zmniejszaniem - bez efektów pozytywnych. Podniosłem również kopczyk poprzez skrócenie przerwy w podawaniu o 5s (do tej pory przerwa była 60-65s) - jest chyba troszkę lepiej, ale spieki nadal są... a kopczyk już dość spory, więc chyba więcej nie mogę za bardzo podawać.

No i zgłupiałem....

Bardzo proszę o sugestię /pomoc

post-78284-0-71625700-1519977780_thumb.jpg

post-78284-0-99671900-1519977785_thumb.jpg

post-78284-0-52059100-1519977790_thumb.jpg

post-78284-0-43040200-1519977795_thumb.jpg

post-78284-0-67683300-1519977799_thumb.jpg

post-78284-0-85079500-1519977803_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje.

Opublikowano

Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje.

No właśnie już próbowałem, tylko wtedy mam już płomień bardzo czerwony, co z kolei sugeruje za mało tlenu...  taki paradoks :)

Mi się pomysły skończyły, dlatego postanowiłem napisać na forum.

Opublikowano

Hmmm.....  zaraz... to masz spieki twarde szkliste czy niedopały?  Bo to są dwie różne rzeczy

Opublikowano (edytowane)

Twarde... jak zdejmę taki jeden z palnika po 2-3 dniach to ciężko jest go rozłupać metalową szufelką/łopatką. A duża część spieku jest w żarze który dopala się w popielniku po jego zrzuceniu - ale spieki twarde. Na 2gim załączonym przeze mnie zdjęciu widać kawałki spieków w popielniku który zostały rozłupane przy ściąganiu.Jutro może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wygląda że to ekogroszek tak się spieka....

Żeby się o tym przekonać jest tylko jeden sposób - Kupić inny gatunek, nawet kilka i sypać po kolei , sprawdzać co się dzieje. Albo stosować domieszkę  małokalorycznego grochu.

Innego sposobu nie widzę , chyba że ktoś ma inny pomysł.

Opublikowano

a może warto skrócić czas podawania???

przy spiekających węglach lepiej podawać częściej małymi dawkami- daje to częstsze wzruszanie złoża i w efekcie jesli nawet wystepują spieki to będą mniejsze.

może zatem zamiast 12/55 zastosować np 5/22

moc zostanie taka sama praktycznie a warunki pracy ulegną poprawie