Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E, Zasypany Ruszt, Błąd Podajnika

Bachusek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakieś 10 dni temu hydraulik montował piec Defro Sigma E (nowobudowany dom) i miał problem - skończyło się na przyjeździe serwisanta z Defro. Jak napisał hydraulik "poprawił styki i płytkę i wszystko działa" (16 luty). I wszystko było w porządku aż do dziś. Zaczął wyć alarm, z pieca się dymi, wyskoczył błąd podajnika. Okazało się, że podał duuuuużo za dużo ekogroszku - wygląda, że cały ekogroszek z podajnika został podany/zasypany na ruszt/ogień i poprostu ogień zgasł i zaczęło sie dymić. Pytanie co teraz z tym robić? Co to się stało? Hydraulik obiecał podjechać i popatrzeć, ale jaką mam gwarancję, że to jednorazowy problem? Błąd jakiś ustawień? Czy to jest jakaś usterka pieca? Żądać serwisanta czy wymiany na nowy piec? A może wystarczy zmienić ustawienia? Jesteśmy zieloni jak idzie o piec, ustawienia (całe życie w bloku z centralnym ogrzewaniem). Serwisant (razem z hydraulikiem) ustawili wszystko 16stego lutego i działało, ale teraz przyszły te mrozy, a my nie zmienialiśmy żadnych ustawień od 16 lutego - może to być tym spowodowane? Używamy ekogroszku skarbek z piekar, orginalnie workowany. Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Pewnie czujnik temperatury podajnika wykryl za wysoką temp. I myslac ze pali sie w podajniku zaczął wypychac żar z podajnika do popielnika dlatego przesypalo sie przez palnik. Nie masz instrukcji do tego pieca? Tam wszystko jest napisane.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wygląda jakby temperatura podajnika skoczyła w górę i ster wyrzucił opał z rury żeby się w koszu nie zapaliło.

Jeśli kosz jest szczelnie zamknięty to może być jakiś problem z ustawieniami i żar się cofa albo temperatura alarmu podajnika ustawiona za nisko.

U mnie w innym kotle i sterowniku temperatura alarmowa jest domyślnie na 70C.

Edit.

Widzę że kolega wyżej podobnie myśli.

Defro ma jeszcze swoje patenty (turbinki, klapki itp...) może żar się cofa bo komin zasysa powietrze.

Najlepiej przewertuj dokumentację, upewnij się jaka powinna być temp. alarmowa podajnika (zadzwoń do Defro lub może koledzy z takimi kotłami coś napiszą).

Opublikowano

Trzeba sprawdzić historię alarmów. Może będzie opisany alarm

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam jeżeli można podpiąć się do tematu . Mój piec defro sigma e 16 kW 6 miesięcy użytkowania od kilku dni  wyskakuje błąd :

ALARM 258.  ZABLOKOWANY PODAJNIK. ZATRZYMANIE SILNIKA PODCZAS COFANIA 2. Co może być przyczyną

groszek wg mnie ok granulacja ślimak ok , kolano rozebrane czyściutko . Piec tak jak wcześniej napisałem użytkuje dopiero od 6 m-cy

do tej pory było ok. Jakieś sugestie?

Opublikowano

Czy slimak obraca sie bez wiekszych oporow? Czy nie jest zablokowany mechanicznie przez kamienie, gwozdzie, nagar itp.

Jezeli jest czysto sprawdz czy podczas obrotu na gorze ekranu pojawia sie niebeska literka H - to jest hallotron podajnika. Literka powinna byc widoczna gdy obraca sie silnik podajnika.

Opublikowano

Czy slimak obraca sie bez wiekszych oporow? Czy nie jest zablokowany mechanicznie przez kamienie, gwozdzie, nagar itp.

Jezeli jest czysto sprawdz czy podczas obrotu na gorze ekranu pojawia sie niebeska literka H - to jest hallotron podajnika. Literka powinna byc widoczna gdy obraca sie silnik podajnika.

Jest czysto piec rozebrałem sprawdziłem wszystko czyste, groszek czysty , literka H jest podczas pracy podajnika.

Teraz chodzi sobie w trybie letnim , wszystko ok , tryb grzania domu rownolegle z cwu  wszystko działa i w najmniej oczekiwanym momencie np. o północy zonk alarm piszczy jak głupi rano piec wygaszony. ?

Opublikowano

Prawdopodobnie w pewnym momencie sterownik nie widzi obrotów silnika poprzez hallotron na podajniku (dokładnie to jest czujnik na silniku od tyłu).

Możliwe przyczyny to:

- uszkodzony sam czujnik,

- uszkodzony przewód lub wtyczka (nie łączy, przerywa),

- uszkodzone wejście na sterowniku,

- "dziwne" parametry w konfiguracji samego hallotronu podajnika. Wklej ustawienia ze sterownika: impulsy rozruchu oraz impulsy blokady - aczkolwiek jeżeli nigdy nic tam nie zmieniałeś to ustawienia fabryczne powinny być dobre i nie szukał bym tutaj. To samo jeśli działało (nikt nic nie zmienia) i nagle przestało.

Jeżeli jesteż pewnym, że jest czyto to ostatecznie w opcjach hallotron podajnika zrób na WYŁĄCZONY (brak zabezpieczenia przed spaleniem silnika w momencie zablokowania)...

Opublikowano

Prawdopodobnie w pewnym momencie sterownik nie widzi obrotów silnika poprzez hallotron na podajniku (dokładnie to jest czujnik na silniku od tyłu).

Możliwe przyczyny to:

- uszkodzony sam czujnik,

- uszkodzony przewód lub wtyczka (nie łączy, przerywa),

- uszkodzone wejście na sterowniku,

- "dziwne" parametry w konfiguracji samego hallotronu podajnika. Wklej ustawienia ze sterownika: impulsy rozruchu oraz impulsy blokady - aczkolwiek jeżeli nigdy nic tam nie zmieniałeś to ustawienia fabryczne powinny być dobre i nie szukał bym tutaj. To samo jeśli działało (nikt nic nie zmienia) i nagle przestało.

Jeżeli jesteż pewnym, że jest czyto to ostatecznie w opcjach hallotron podajnika zrób na WYŁĄCZONY (brak zabezpieczenia przed spaleniem silnika w momencie zablokowania)...

Opublikowano

W ustawieniach fabrycznych nic nie zmieniałem , jedynie korektą nadmuchu poprawiałem palenie groszku .

Jutro wrzucę te parametry o których pisałeś ale taka jak pisze nic tam nie było zmieniane. Zgłosiłem problem do defro

ma podjechać serwis. Ciekaw jestem co stwierdza .

Opublikowano

Witam. A wiec 10.04.2018 przyjeżdża serwis defro kontrola kabli, połączeń etc. , montują nowy motoreduktor z silnikiem (podejrzewają uszkodzenie czujnika. Odpalają piec, pracuje ok , szybkie info o ewentualnym wyłączeniu czujnika klapy (nie wiemy czy będzie już ok).

Godzina 23:16  awaria podajnika, zatrzymanie silnika podczas cofania.

Rano telefon 11.04.2018 do serwisanta że " kupa" błąd wyskoczył ponownie (daje znać o problemie w firmie).

za 1,5 godziny telefon z defro ze jedzie serwisant z " nowym" sterownikiem ( serwis stwierdza ze wina jest uszkodzony sterownik)

15 godzina serwisant  podjeżdża montuje (jak się okazuje mało używany sterownik ) i zonk bo uszkodzony. Rece mi opadają , miał być nowy a oni stary używany i jeszcze zepsuty sterownik daja , czekam z nadzieją ze już będzie ok a tu lipa. Czy WY tez macie/ mieliście takie problemy z defro

Opublikowano

Sa różne awarie - i różne przyczyny. Nie zawsze jest prosto i jednoznacznie postawić diagnozę. Nie to żebym bronił tutaj Defro ale poniekąd rozumiem pracę serwisu.

Jedyne co mogę polecić to: spokojnie monituj sprawę do końca aż problem rozwiążą :)

PS. Żona sama w domu i kocioł zgłosił błąd hallotronu. Mówię dzwoń po serwis bo sama tego nie ogarniesz. Serwis przyjechał, wymienił przewód i czujnik - dalej błąd. Okazało się że przewód się stopił od hallotronu ale... nadmuch (wiatraka). I bądź tu mądry! Serwisant przez przypadek to wyłapał.

Opublikowano

Witam

Ja akurat z piecem i calym osprzętem nie mam problemu. Jeżeli chodzi o pomoc i informacje to zawsze dostałem. Jak domawiałem części to też szybko i bezproblemowo.

Jestem użytkownikiem kotla i jestem zadowolony

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc serwis był wymienili sterownik okablowanie oraz motoreduktor . Na razie wszystko działa poprawnie. Mam nadzięje ze to były chwilowe problemy i już będzie ok . Pozdrawiam i dziękuje koledze PioBin z informacje i pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.