Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica Wyjścia Na Instalację Z Zaworu Czterodrożnego

ManiekWRC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako,że jest to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich.
Na wiosnę planuję wymienić mój stary kocioł na Defro Optima Komfort 8 kW, z racji że na grzejnikach nie posiadam głowic termostatycznych chciał bym
dołożyć zawór czterodrożny, żeby chronić powrót i regulować temperaturę na grzejnikach. Zawór czterodrożny chciałbym zamontować do istniejącej instalacji
ale zawór i obieg kotłowy chcę zrobić 1 cal i rury 28mm natomiast obecne wyjście z kotła i powrót mam zrobiony rurami 22 mm, czy jeżeli za zaworem
wyjście z instalacji i powrót będzie zredukowany na 22 mm to nie będzie problemu z mieszaniem wody w zaworze? Dodam że instalacja jest w mieszkaniu 60m, dość zimnym z uwagi na to, że w bloku 4 rodzinnym mieszkam sam, bez CWU i zamontowanych jest 6 grzejników, podłogówki też nie posiadam.

Opublikowano

Średmice kroćców przyłączeniowe są 1 1/2 cała. Najlepiej aby taki był równieź zawór 4 D. Wtedy obieg kotłowy ma szansę działać na grawitacji. Rury za zaworem mogą pozostać fi 22.

Skąd taki wybór kotła. skoro jednym z najbardziej tu polecanych jest MPM?

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłyby głowice termo na grzejnikach i zawór 3D do ochrony powrotu.

Opublikowano

Z tego co czytałem tu na forum, to do 12 kW zawór 1 cal i rury 28 spokojnie wystarczą do obiegu kotłowego bez pompy. Jeżeli chodzi o termostaty to chciałem założyć na grzejnik w kuchni i sypialni, natomiast grzejnik w łazience i drabinkę, oraz dwa grzejniki w salonie pozostawić bez, ale cena dobrych termostatów to ok 90 zł, np. Danfoss, to za tą cenę w sumie mam zawór czterodrożny Afriso, więc sam już nie wiem, czy lepiej montować zawór, czy po prostu termostaty. Natomiast jeżeli chodzi o kocioł to wolałem górniaka, ponieważ do dolniaka trzeba mieć trochę cierpliwości i wiedzy natomiast u mnie w piecu pali jeszcze żona, więc rozpalanie od góry nie sprawia jej problemu. Defro wybrałem ze względu, że do 60 m mieszkania 8 kW to i tak jest w sam raz, a nic innego ciekawego nie znalazłem, szukałem Setlansa Air 9 kW, ale tam skąd chciałem kupić to już go nie mieli.

Opublikowano

Przepraszam cię kego z calym szacunkie chcesz się bawic w kominiarstwo. Nie lepiej kupic sobie peleciaka i zapomniec o paleniu lub ekogroszek wiem cena jest okrutna ale raz kupisz i spokój na pare lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.