Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zaworem Kątowym - Prośba O Radę

onatoona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

dawno nie udzielałam się na forum, ale muszę prosić o radę. 

Mam następujący problem. Od pewnego czasu zauważyłam, że w mojej instalacji zapowietrzają się grzejniki i bulgocze woda w kotłowni. Kombinowałam na wszystkie sposoby, odpowietrzone wszystko po kilkanaście razy - praktycznie codziennie grzejniki do odpowietrzania i wodę dalej słychać. 

Mam taki zawór, którym dolewam wodę do naczynia wzbiorczego na strychu (zdjęcie z kluczem w zaworze) I niestety z nim jest problem ponieważ tez zawór nie trzyma, mimo, że jest zakręcony. Wystarczy dostawić ucho i słychać delikatne syczenie wody. Weryfikowałam ten zawór w ten sposób, że całkowicie zakręcam dojście wody do domu i syczenie przy tym zaworze ustaje. Po 5 minutach odkręcam główny zawór i widać na wodomierzu, że nieco wody dolewa się z powrotem do układu.

Pasuje więc ten zawór wymienić, a że wszystko lubię robić sama stąd pytanie do forumowiczów - co mam zakręcić w swojej instalacji, żeby nie zalać całej kotłowni?

Bardzo proszę o pomoc.

post-73308-0-60820000-1518496790_thumb.jpg

post-73308-0-06817800-1518496814_thumb.jpg

post-73308-0-00233700-1518496868_thumb.jpg

Opublikowano

Wymiana tego zaworu jest utrudniona. Potrzeba zgrzewarki do PP, bo nie ma śrubunku. Do obcięcia dolna rura, rozkręcić, dołożyć śrubunek, zgrzać.

Opublikowano

Jest śrubunek,to zawór grzejnikowy kątowy powrotny z półśrubunkiem.Ale przy próbie demonatażu tego zaworu spłynie woda z całej instalacji CO (no prawie z całej pod warunkiem że odetnie się grzejniki zaworami to tylko z rur,bo kocioł jest niżej)

Raczej zawór do napełniania instalacji nie jest przyczyną jej zapowietrzania.Jedną z przyczyn mogą być zamontowane odpowietrzniki automatyczne na powrocie przez które pompa może zasysać powietrze

Opublikowano

A faktycznie, kolega ma oczywiście rację. Tylko warto zakręcić wszystkie zawory przy kaloryferach. Przyczyną może być materiał, z którego wykonano instalację. Mogą to być odpowietrzniki jeżeli pompa CO jest na powrocie. Może być ocynk pomieszany z miedzią i do tego grzejniki aluminiowe.

Opublikowano

Jest śrubunek,to zawór grzejnikowy kątowy powrotny z półśrubunkiem.Ale przy próbie demonatażu tego zaworu spłynie woda z całej instalacji CO (no prawie z całej pod warunkiem że odetnie się grzejniki zaworami to tylko z rur,bo kocioł jest niżej)

Raczej zawór do napełniania instalacji nie jest przyczyną jej zapowietrzania.Jedną z przyczyn mogą być zamontowane odpowietrzniki automatyczne na powrocie przez które pompa może zasysać powietrze

co w tym przypadku pomoże? Ich wymiana/zakręcenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.