onatoona Opublikowano 13 Lutego 2018 #1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Dzień dobry, dawno nie udzielałam się na forum, ale muszę prosić o radę. Mam następujący problem. Od pewnego czasu zauważyłam, że w mojej instalacji zapowietrzają się grzejniki i bulgocze woda w kotłowni. Kombinowałam na wszystkie sposoby, odpowietrzone wszystko po kilkanaście razy - praktycznie codziennie grzejniki do odpowietrzania i wodę dalej słychać. Mam taki zawór, którym dolewam wodę do naczynia wzbiorczego na strychu (zdjęcie z kluczem w zaworze) I niestety z nim jest problem ponieważ tez zawór nie trzyma, mimo, że jest zakręcony. Wystarczy dostawić ucho i słychać delikatne syczenie wody. Weryfikowałam ten zawór w ten sposób, że całkowicie zakręcam dojście wody do domu i syczenie przy tym zaworze ustaje. Po 5 minutach odkręcam główny zawór i widać na wodomierzu, że nieco wody dolewa się z powrotem do układu. Pasuje więc ten zawór wymienić, a że wszystko lubię robić sama stąd pytanie do forumowiczów - co mam zakręcić w swojej instalacji, żeby nie zalać całej kotłowni? Bardzo proszę o pomoc.
teres Opublikowano 13 Lutego 2018 #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Wymiana tego zaworu jest utrudniona. Potrzeba zgrzewarki do PP, bo nie ma śrubunku. Do obcięcia dolna rura, rozkręcić, dołożyć śrubunek, zgrzać.
odpowietrznik Opublikowano 13 Lutego 2018 #3 Opublikowano 13 Lutego 2018 Jest śrubunek,to zawór grzejnikowy kątowy powrotny z półśrubunkiem.Ale przy próbie demonatażu tego zaworu spłynie woda z całej instalacji CO (no prawie z całej pod warunkiem że odetnie się grzejniki zaworami to tylko z rur,bo kocioł jest niżej) Raczej zawór do napełniania instalacji nie jest przyczyną jej zapowietrzania.Jedną z przyczyn mogą być zamontowane odpowietrzniki automatyczne na powrocie przez które pompa może zasysać powietrze
teres Opublikowano 13 Lutego 2018 #4 Opublikowano 13 Lutego 2018 A faktycznie, kolega ma oczywiście rację. Tylko warto zakręcić wszystkie zawory przy kaloryferach. Przyczyną może być materiał, z którego wykonano instalację. Mogą to być odpowietrzniki jeżeli pompa CO jest na powrocie. Może być ocynk pomieszany z miedzią i do tego grzejniki aluminiowe.
onatoona Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 13 Lutego 2018 Jest śrubunek,to zawór grzejnikowy kątowy powrotny z półśrubunkiem.Ale przy próbie demonatażu tego zaworu spłynie woda z całej instalacji CO (no prawie z całej pod warunkiem że odetnie się grzejniki zaworami to tylko z rur,bo kocioł jest niżej) Raczej zawór do napełniania instalacji nie jest przyczyną jej zapowietrzania.Jedną z przyczyn mogą być zamontowane odpowietrzniki automatyczne na powrocie przez które pompa może zasysać powietrze co w tym przypadku pomoże? Ich wymiana/zakręcenie?
odpowietrznik Opublikowano 13 Lutego 2018 #6 Opublikowano 13 Lutego 2018 Jeżeli rzeczywiście są jakieś odpowietrzniki automatyczne na powrocie to zakręć na nich taki kapturek(już nie będą automatyczne :)) ale dzięki temu nie będą już łykać powietrza)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.