Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Ze Spalaniem Groszku Defro Eko Komfort 15 Kw

Maladd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze spalaniem ekogroszku w piecu defro eko komfort 15 kW, piec ma ponad dwa lata i w tym roku jest ogromny problem z groszkiem i piecem. Groszek się nie dopala, jest dużo spisków, codziennie wyjmuje z popielnika dwa wiadra tego „popiołu”. Spalanie jest bardzo wysokie 50 kg na dobre. Bardzo długo dochodzi do zadanej temperatury ale tez szybko temp spada. Dom jest ocieplony.

Nastawy mam takie:

Temperatura zadana 58

Czas podawania 5 S

Przerwa podawania 55 S

Siła nadmuchu 10%

Histeraza co 2, cwu 5

Praca w podtrzymaniu 10

Przerwa w podtrzymaniu 18 min

Went w podtrzymaniu

praca 10 S

Przerwa 9 min

Przesłona wentylatora otwarta na 2 cm, retorta nie była uszczelniania. Zawor napewno 3D, ale co do reszty nie bardzo wiem.

Może macie jakieś pomysły co można zrobić?

Opublikowano

...

Może macie jakieś pomysły co można zrobić?

Tak !

Ja mam Dobry Pomysł !

Trzeba kupić dobry kaloryczny niezakamieniony  niezapopielony i niespiekający się węgiel. Sam takiego nie trafiłem już od kilku lat.

Albo zmienić ogrzewanie na gaz, i płacz i płać, chociaż przy obecnych cenach węgla i gazu znów zaczynam się zastanawiać, bo gazem paliłem

ze dwadzieścia lat temu i przeszłem z oszczędności na węgiel. Ale już mam dość tych lat szwindli z węglem, jego kalorycznością, jak ładnie się nazywa kopalnia, wyzssane z palca megadżule, kaloryczność. polski, zagraniczny, kosmiczny, megamocny a .. i tak za każdym razem coraz gorszy i droższy.

Tak więc chopie... ^_^

Nie jesteś odosobniony w swych problemach palenia ekogroszkiem , węglem (co to wogóle jest ekogroszek !??, to odpady kopalniane pokruszone z odrobiną węgla aby chciało się palić, bo w dalszym ciągu nie ma na to norm i kontroli, czy prawa  odnośnie jakości).

Ewentualnie kocioł na pellet, lub jeszcze lepiej zgazowujący drewno. Dla majętniejszych pompa ciepła ziemia.. I ogrzewanie za grosze B)

Opublikowano

Zmieniałeś ustawienia w tym roku czy całe 2 lata jedziesz na tych samych ? Zaskakujący przynajmniej dla mnie jest ten nadmuch 10% przy 2cm szczeliny

Też mam Defro i u mnie takie nastawy nadmuchu ledwo co by żar podtrzymywały

Opublikowano

Niestety przy średniej jakosci węgla defro ciężko ustawić też się męczyłem zmieniłem sterownik i teraz zapomniałem o kotle korone uszczelnij i za wszelką cene podnieś kopczyk tak na 2.3cm nad retorte dobierz powietrze plomien kasno żółty spokojny nie poszarpany. Ewidentnie palisz na niskiej mocy 5 do 55 to 8.5kw wiec przy zle dobranym powietrzu może kopiec sie zapadac lub źle dobrane masz podtrzymanie no i jeszcze sprawa ciągu kominowego czy nie za duży.

Opublikowano

Jaki sterownik posiadasz?

Opublikowano

A co to za "ekogroszek"? Czy przypadkiem nie "różowy" Tauron?

Opublikowano

Przy mniejszych przerwach jest mnóstwo niedopalonego groszku i bardzo przesypuje. Generalnie piec dużo bierze groszku bo 50 kg na dobę. Poza tym widzę dziwna rzecz, mianowicie piec dochodzi jedynie do zadanej temp np 60 S i nic poza tym, później temp bardzo szybko spada i praca załącza się od nowa wiec piec nawet nie jest w podtrzymaniu tyle ile w ustawieniach. Ale jest jeszcze tak, ze jak biorę na prace ręczna to wtedy temp zaczyna rosnąć. Tylko w tym jednym przypadku.

Dziś zmiana nawet na dłuższa przerwę w podawaniu bo bardzo zasypany był popielnik tym niedopalonym groszkiem wiec teraz 60 S przerwy.

Było testowane nawet do 75 S, i tez praca wyglądała podobnie, a żar mimo to się utrzymywał taki 2,5 cm

Opublikowano

Palnik Ekoenergia? Jaka dmuchawa? Typ/moc?

Opublikowano

Jak ma K1 czyli stary motor podajnika tak jak ja mam. Czyli podawanie vs przerwa ustaw 1 do 6 max do 7. Czyli 5sec podawanie 30 lub 35 przerwa. 1 do 10 to za mała moc.

Ja na manualu miałem ustawienia 5 sec podawanie 35 przerwa wiatr 25%.

Ogólnie w tabeli dla 15kw. Moc była podana 10sec podawanie 55sec przerwa. Wiatr wtedy na 28% też śmiga.

A ogólnie polecam instalacje oprogramowania K1P (będzie pid śmiga nawet bez czujnika spalin trzeba wyłączyć hallotron nadmuchu)

Opublikowano

Może masz włączoną "ochronę powrotu" ? Ona przy zaworze 3D robi duże zamieszanie.

Opublikowano

Masz piec dwa lata i nie wiesz co masz w sterowniku, a masz instrukcje?

Może masz zapchane szczeliny w palniku bo skoro mówisz że zmiana powietrza nic ci nie daje, może coś z uszczelnieniem jest nie tak.

A tak w ogóle wrzuć foty palnika, sterownika itp.

Będzie łatwiej innym ci pomóc

Opublikowano

Pytałem, jaki palnik, jaka dmuchawa - zero odpowiedzi. Jeszcze jakby podał, czy motoreduktor ma ok. 1 obrotu na minute czy inaczej?

Opublikowano

Jak ma K1 to ma stary motoreduktor. Jak ma K1 V2 to ten nowy.

Ustaw inne parametry. Pali dużo bo ma za mała moc.

Opublikowano

Masz piec dwa lata i nie wiesz co masz w sterowniku, a masz instrukcje?

Może masz zapchane szczeliny w palniku bo skoro mówisz że zmiana powietrza nic ci nie daje, może coś z uszczelnieniem jest nie tak.

A tak w ogóle wrzuć foty palnika, sterownika itp.

Będzie łatwiej innym ci pomóc

Patrz dokładnie kto pyta a nie sie wymądrzasz, ja akurat nie jestem autorem tematu, piec mam pół roku i zadałem zwykłe pytanie
Opublikowano

Mafik to nie było do ciebie.

Opublikowano

A może ktoś napisać co z tą "ochroną powrotu'? Jest taka funkcja w menu ?

Dobra nie było pytania, przewertowałem instrukcję, sprawdziłem u siebie w ustawieniach, ja mam akurat wyłączone

Opublikowano

A jest coś takiego jak włączenie "ochrony powrotu" ?

U mnie jest. Mam sterownik KV coś tam, coś tam i w menu jest przy "zaworze wbudowanym" włączenie/wyłączenie tejże ochrony. 

Kiedyś próbowałem to włączyć i piec zwariował. 

Opublikowano

To są maje nastawy z tamtego roku, w tym roku zmieniłem na inne i z 3 m -ce sie męczyłem i nie dopracowalem, wróciłem na te i jest mało spieków19b9c35fec5334b3c6516d0809fda542.jpg468238aef94db9fe74c5f46631c29158.jpg33c65ae8d6e6c1c0fa9345afd4685077.jpg983fba2ba029a53a2666e0653a9860b9.jpgcc88bad469a883d96de685f6ac51c8e0.jpg66eb8b1624624f8815bc263bd4f494d8.jpg93a08a92eb3737ee5377859a365f4fa9.jpg587b17766af33788feba48be0efe2cd0.jpgd11480bfa7effe9609d2992137519d3b.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Weź jeszcze dolej wody do kaloryferów czy podłogi, odpowietrz pompy obiegowe (głównie tą od boliera), dopompuj powietrza do hydroforu czy zbiornika wyrównawczego - w jednym czy drugim coś może nie grać i najlepsze nastawy nic ci nie dadzą. I zainewtuj w dobrej jakości opał jak drogi to chociaż w zimie pal lepszym bo jak wrzucasz lekko wilgotny to w takim tempie podawania to Ci nie doschnie

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.