odpowietrznik Opublikowano 11 Lutego 2018 #51 Opublikowano 11 Lutego 2018 Dobrze,że o przepływach w ostatnim zdaniu wspomniałeś, bo wielu o tym zapomina. Moc to w końcu temperatura X przepływ :) A nie musiałem wspominać o przepływie)Wystarczy moc i delta T) czyli albo albo,na to samo wychodzi,doskonale wiesz że przypływ się liczy z mocy i różnicy temp.)
Deiv82 Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor #52 Opublikowano 12 Lutego 2018 Panowie, jakie konkretne potrzebujecie dane na temat tej mojej instalacji żeby określić prawidłowość tej instalacji (czy dobre rury, moc pieca) ? A tak jeszcze, czym obniżyć temp. CO na piętrze: zaworem trójdrożnym czy termostatem a może jeszcze czymś innym?
dorecho Opublikowano 12 Lutego 2018 #53 Opublikowano 12 Lutego 2018 Skupiłbym się jeszcze na temacie zmiany rury 1" METALOWEJ do naczynia wzbiorczego. Jak nie można? jej zmienić. TRZEBA i to niezwłocznie. Temat będzie ci wracał co jakiś czas jak cosik nawali.
Deiv82 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #54 Opublikowano 18 Lutego 2018 Za jakiś czas i tak czeka mnie wymiana pieca więc też instalacji. Czy taka jak na obrazku jest ok, zwłaszcza jeśli chodzi o usytuowanie zaworu 3D na podłogówkę? Czy może zabezpieczyć to jeszcze zaworem termostatycznym i w którym miejcu go umieścić? Prosiłbym o naniesienie ew. zmian na rysunek. Z góry dzięki.
odpowietrznik Opublikowano 18 Lutego 2018 #55 Opublikowano 18 Lutego 2018 Źle wpięta podłogówka.Zawór różańcowy zbyteczny i tak grawitacja nie zadziała.Jaka duża jest ta podłogówka?i jaki jest typ zaworu dla niej przewidziany?Chcąc mieć szanse na grawitację w obiegu kotłowym sam zawór 4D musi być też 6/4"
Deiv82 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #56 Opublikowano 18 Lutego 2018 Źle wpięta podłogówka.Zawór różańcowy zbyteczny i tak grawitacja nie zadziała.Jaka duża jest ta podłogówka?i jaki jest typ zaworu dla niej przewidziany?Chcąc mieć szanse na grawitację w obiegu kotłowym sam zawór 4D musi być też 6/4" Podłogówka ok.70m2 zawór 3D 1 cal bo mam 4D 1 cal i smiga, zawór w obiegu kotłowym mam 4D 1 cal plus pompa kotlowa, jak zmienie na 6/4 i grawitacja kotlowa nie zadziala to pompa 25/40 co mam moge wykozystac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.