Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor Poza Kotłownią

hamis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktokolwiek z Was stawiał bufor do kotła poza kotłownią? Ze względu na niską kotłownię (16m2, ale 1.9 wysokości i tragicznie wąskie schody) nie mam raczej opcji wstawić tam niczego sensownego - ciężko było wykręcić z kotłem MPM a co dopiero z buforem. A spawania na miejscu w kotłowni nikt się raczej nie podejmie.

Chciałbym bufor ze 2m3. Kotłownia znajduje się przy zewnętrznej ścianie domu i myślałem o przebiciu się przez ścianę z rurami i postawieniu bufora na zewnątrz. Oczywiście trzeba by było to obudować czymś w rodzaju "wychodka" i porządnie zaizolować - np 50cm keramzytu lub czegoś podobnego. Awaryjnie w bufor wrzucić grzałkę, żeby nie zamarzł w zimie w przypadku jakiejś awarii ogrzewania. No i podlać pod niego jakiś fundament.

Czy pomysł ma rację bytu czy raczej sobie odpuścić?

Opublikowano

Pytanie co chcesz osiągnąć wstawiając bufor ? Brzmi banalnie ale szczery rachunek sumienia może doprowadzić do wniosku, że nie zawsze trzeba albo ewentualny zysk jest nieproporcjonalnie mały w stosunku do kosztów. Kiedyś też myślałem, że inaczej się nie da a teraz spokojnie się obywam.

Opublikowano

...lub dwie puszki. Takie rozwiązanie, czyli 2 X 1000 l może okazać się nawet lepsze. Pamiętać trzeba, że im wyzszy zbiornik, tym parcie na dno i boki zbiornika przy dnie jest większe. Zbiornik fi 800 i 2 m wysokości to "zaledwie" niewiele ponad 1000 l.

Opublikowano

Tylko niestety do kotłowni zbiornik 2m wysoki nie wejdzie... A postawienie na zewnątrz dwóch baniakow jest bardziej pracochłonne niż jednego.

Choć póki co to tylki koncepcja, zobaczymy czy zrealizuje. Koszt dosyć spory...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.