99willy99 Opublikowano 2 Lutego 2018 #1 Opublikowano 2 Lutego 2018 Czy ta instalacja jest dobrze zrobiona? Na piecu 64stopnie a na kaloryfer nie idzie wieksza temperatura niż 40st, natomiast gdzie 3d na 1 idzie 45st i trzeba ją zamykać w rozdzielni , po ponownym otwarciu temu. z pieca spada do 42 stopni i piec długo buja, chyba on jest žle i myślę że cała instalacjia do poprawki Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 2 Lutego 2018 #2 Opublikowano 2 Lutego 2018 Juz gdzieś ta instalacja była oceniana - pamiętam zdjęcia.
hajtaler428 Opublikowano 2 Lutego 2018 #3 Opublikowano 2 Lutego 2018 W złym miejscu wpięty powrót CWU. Napisz o co chodzi ale po polsku. Nie bardzo wiadomo co to znaczy na kaloryfer nie idzie wieksza temperatura niż 40st, natomiast gdzie 3d na 1 idzie 45st i trzeba ją zamykać w rozdzielni , Prawdopodobnie wysoka temp za zaworem mimo minimalnego otearcia jest właśnie z powodu źle wpiętego powrotu CWU - zawór 3d do podmieszania bierze wodę z wężownicy CWU bo tam najmniejszy opór i nie zbija temperatury
gmaj22 Opublikowano 2 Lutego 2018 #4 Opublikowano 2 Lutego 2018 Tam i powrót/podmieszanie do 3D jest dyskusyjny. A na pewno zawór zwrotny zza pompy mieszacza do przeniesienia. I jak autor wkleja zdjęcia, to najpierw je zmniejszyć a potem obrócić.
99willy99 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zasilanie po lewej idzie na kaloryfery i cwu.Temperatura na kaloryfer 40 stopni, większej niedarady, po prawej zasilanie podłogówki Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 2 Lutego 2018 #6 Opublikowano 2 Lutego 2018 wow - to nieźle że się pofatygowałeś z tym opisem - myślałem że zawór 3d to na grzejniki a po lewo to popma CWU. W takim układzie to zawór 3d na podłogówkę powinien być termostatyczny lub siłownik na ten który jest teraz 40 na grzejniki więcej nie da rady w sensie że nie da rady posłać więcej(osiągnąć wyższej) czy nie ma termostatów i 40 to max temp bo poowyżej za gorąco w pomieszczeniach? Kolejna sprawa filtry źle zamontowane, uzupełniania instalacji nie montuje się "na sztywno". I na końcu najważniejsze - zabezpieczenie. Nie widać rury bezpieczeństwa ani zabezpieczeń układu zamkniętego. Zawór bezpieczeństwa to nie wszystko
gmaj22 Opublikowano 2 Lutego 2018 #7 Opublikowano 2 Lutego 2018 ...ani nie ma zabezpieczenia bojlera. Na zimnej wodzie pod bojlerem, na trójniku w miejscu korka powinien wisieć zbiornik membranowy (do wody pitnej a nie c.o.)
99willy99 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 Są termostaty ale nie daje rady posłać więcej niż 40st i kaloryfery są letnie Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 2 Lutego 2018 #9 Opublikowano 2 Lutego 2018 pompa na grzejniki też prawdopodobnie podbiera wodę z wężownicy CWU przez podmieszanie zaworu 3d. Zamknij na próbę zawór na powrocie wężownicy CWU i zobacz czy zmieni się temp zasilania na CO w/w przeróbki bez zmian - obowiązkowe i jak z tym zabezpieczeniem jest ?
99willy99 Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #10 Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam zawory zamknięte od bojler ale nic to nie dało tylko 40st dalej na grzejniki Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.