Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż Pomp(Y) I Zaworu 3D - Wątpliwości

MarioMK85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie. Mianowicie mam zawór trójdrożny ARV i siłownikiem ARM i oczywiście sterownik SKZP -02. Z tego co się dowiedziałem to na zasilaniu za 3D powinna być pompa. Tylko co zrobić gdy mam już pompę na powrocie( obejście pompy)? Mogą być dwie? czyli jedna na zasilaniu a druga na powrocie? Mam obecnie ustawiony zawór na mieszanie wody do grzejników i dogrzanie powrotu do pieca. A i jeszcze jedno mam podajnik 10-24KW, a piec 18KW wsypałem 150kg spalanie całkowite wynosi 120kg tylko ze w zasobniku mam jeszcze z 10-15kg jak albo co zmienić żeby sie zgadzało spalanie z faktycznym stanem? Podajnik może podać 25kg\h ale nie sprawdzałem. Mam ustawione na 22kg\h Pozdrawiam

Opublikowano

MarioMk85 licznik spalania aby prawidłowo pokazał rzeczywiste zużycie musisz ustawić potencjał podajnika, poszukaj w postach było opisane jak to zmierzyć i ustawić,bodajże kolega Jockey to opisywal

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam mam takie pytanie. Mianowicie mam zawór trójdrożny ARV i siłownikiem ARM i oczywiście sterownik SKZP -02. Z tego co się dowiedziałem to na zasilaniu za 3D powinna być pompa. Tylko co zrobić gdy mam już pompę na powrocie( obejście pompy)? Mogą być dwie? czyli jedna na zasilaniu a druga na powrocie? Mam obecnie ustawiony zawór na mieszanie wody do grzejników i dogrzanie powrotu do pieca. A i jeszcze jedno mam podajnik 10-24KW, a piec 18KW wsypałem 150kg spalanie całkowite wynosi 120kg tylko ze w zasobniku mam jeszcze z 10-15kg jak albo co zmienić żeby sie zgadzało spalanie z faktycznym stanem? Podajnik może podać 25kg\h ale nie sprawdzałem. Mam ustawione na 22kg\h Pozdrawiam

Ja mam pompę za 3D i jedni piszą abym dał pompę przed 3d inni jeszcze inaczej i tak naprawdę cholera. Też mam Skzp02.
Opublikowano

Jak masz.pompe na powrocie to żeby zamontować kolejną na.zasilaniu musisz dołożyć sprzęgło. Zawór 3d też masz na powrocie czy na zasilaniu? Wrzuć najlepiej schemat albo zdjęcia

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jaką rolę ma spełniać 3d

Tylko kto doradzi jaka rola najlepsza?
Opublikowano

To nie tak że któraś jest lepsza/gorsza. Zależy którą funkcję chcesz wykorzystać, która Ci potrzebna

Opublikowano

Ogólnie mam termostaty na grzejnikach a powrót oscyluje około 46* na kotle zadana 52* mam wymuszony obieg poprzez pompę cwu. Z domu jest 22.5.

Opublikowano

Jak masz termostaty na grzejnikach to ten zawór z siłownikiem to niepotrzebnie wydane pieniądze ale jak już jest to możesz go wykorzystać

1. do obniżenia temperatury na CO (podnieść zadaną na kotle do ok 60 co jest zdrowsze dla kotła, podniesie się jednocześnie temp powrotu)

2. do ochrony powrotu - montujesz go na powrocie wraz z pompą a CWU grzejesz wg zapotrzebowania

Opublikowano

Jak masz termostaty na grzejnikach to ten zawór z siłownikiem to niepotrzebnie wydane pieniądze ale jak już jest to możesz go wykorzystać

1. do obniżenia temperatury na CO (podnieść zadaną na kotle do ok 60 co jest zdrowsze dla kotła, podniesie się jednocześnie temp powrotu)

2. do ochrony powrotu - montujesz go na powrocie wraz z pompą a CWU grzejesz wg zapotrzebowania

Jeżeli było to kierowane do mnie to ja nie mam siłownika na 3D.
Opublikowano

A sorry- pomyliłem Cię z autorem tematu ale nawet jeśli nie masz siłownika to powyższe uwagi są aktualne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.