Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Optymalne Ustawienia Sterownika K1Pv4

royal1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy z czego masz komin

Opublikowano

A to co mi się nie podoba w algorytmie Techa to jest fakt że moc uzależniona jest od temperatury spalin co jest mało logiczne. Bo bywa tak że kocioł osiągnie temperaturę zadana a sterownik nie zwalnia i dąży do temperatury zadanej spalin i u mnie często przebijał w nadzór. Można temu zapobiec ograniczając moc kotła np tak jak kolega do 54%

Opublikowano

Żeby było jasne o co mi chodzi, na ile twoja ingerencja w ustawienia ma wpływ na spalanie i ilość spalonego eko w porównaniu do tych standardowych.

A skoro nie zależy ci na ilości spalanego eko to po co grzebiesz w serwisie.

Mi fajnie się spala w standardowych, minusem tylko brak ochrony powrotu co już testowałem i wiem że ma ogromny wpływ na pracę kotła.

Opublikowano

Temperaturę spalin mam taką (w przybliżeniu) od samego początku użytkowania pieca i myślałem, że będę miał z tym problem, że będzie mi przemakał komin, Na szczęści nic takiego nie występuje chociaż mam stary ceglany komin bez żadnego wkładu.

Niestety nie mam możliwości obserwowania płomienia w piecu przy zamkniętych drzwiach, ale myślę że ustawiłem tę szczelinę obserwując "ekran producenta" i jest ok ze spalaniem. 

Opublikowano

A skoro nie zależy ci na ilości spalanego eko to po co grzebiesz w serwisie.

Grzebię, a właściwie grzebałem w "serwisie" po to aby węgiel spalał się jak najlepiej, bez spieków i bez niedopalonego węgla. A skoro węgiel będzie się spalał dobrze, to będzie się spalał ekonomicznie, czyli jak na moje warunki - najlepiej. 

Opublikowano

Ale żeby powiedzieć że spała się ekonomicznie to jeszcze wymiennik musi być siwy a nie czarny od sadzy. Jak tak masz to znaczy ze już lepiej nie będzie. Sadza to nic innego jak węgiel który powinien spalić się na palniku i dać energię. Szczelinę trzeba właśnie ustawiać obserwując płomień.

Opublikowano

Ale żeby powiedzieć że spała się ekonomicznie to jeszcze wymiennik musi być siwy a nie czarny od sadzy. Jak tak masz to znaczy ze już lepiej nie będzie. Sadza to nic innego jak węgiel który powinien spalić się na palniku i dać energię. Szczelinę trzeba właśnie ustawiać obserwując płomień.

Wymiennik, czyli inaczej komora spalania, tak ?

Jeśli tak, to mam tam siwy nalot i tak samo na "zawirowaczach" , czyli ok. 

Opublikowano

Gdzie ustawia się tą szczelinę, możecie podać jakieś szczegóły, najlepiej zdjęcie

Poszukaj sobie gdzieś moich Wątkach, tam to opisywałem jak ja to zrobiłem.

Opublikowano

Od czego może zależeć temp spalin moja jest w granicach 60stopni ???

Opublikowano

Manx, a kiedy ostatnio czyściłeś czujnik temp spalin?

I nie tylko czujnik ale też jego otoczenie w czopuchu. Tam się potrafi naprawdę sporo nazbierać.

Opublikowano

czujnik czyściłem 2dni temu. ale dzięki za radę zaraz nad nim mam otwór, odkręcę i zobacze

zauważyłem też że jak otworzę drzwiczki wyczystki to wzrasta temp spalin, chyba zamontuje regulator ciągu

Opublikowano

Fakt że jak wentyl za mocno dmucha to też może obniżać temp spalin, ale żeby aż do 60 to trochę dużo.

A może kociołek tylko pyrka na małej mocy to i temp spalin będzie mała.

U mnie jesienią jak doszedł powyżej zadanej to temp spalin spadała do 70

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowiedzcie, proszę, co zrobić żeby w Pid podnieść troszkę kopczyk?

Jak dam mniej powietrza to kopci i robi sadzę.

Moc kotła 100%

Kor powietrza +1

Opublikowano

Daj korektę w dół np -3

I obserwuj

Opublikowano

Możesz też spróbować podnieśc kopczyk ręcznie i mocny nadmuch..może masz szczeliny pozapychane w koronie

Opublikowano

Prawdopodobnie będzie więcej sadzy.

Ale oczywiście spróbuje.

Opublikowano

A nadmuch po co? W celu przetkania szczelin?

Jeśli tak to co jakiś czas taki właśnie zabieg stosuję. Zresztą w ustawieniach jest taka opcja że co jakiś czas można ustawiać przedmuch według własnych nastaw.

Nie wiem dokładnie po co to jest ale tak wydumałem że można tego używać do przedmuchania kanałów powietrza.

Opublikowano

Dobrze myślisz...ja mam ustawione co 120min

Jeśli ci dymi to oznacza że powietrze nie ma jak wyjść albo możesz mieć niska temp powrotu.

Pamiętam że miałem chyba tak kiedyś

Opublikowano

Zrobiłem korektę powietrza na -3, kopczyk troszkę się podniósł i pali się na większej średnicy. Ale sadzy nie przybyło, co mnie cieszy, pali się spokojniej i większym płomieniem. Nawet spalanie troszkę spadło. Są to obserwacje narazie z 12 godzin po korekcie.

Opublikowano

Zobacz jak będzie przy -4

Opublikowano

Kolejne obserwacje po dobie na kotekcie -3, nie zdąży spalić podanego węgla.

Wróciłem korektę powietrza na 0.

Opublikowano

Ja mam -3 obecnie a im dalej czyli -4 a nawet -5 mam spieki

Obecnie fajnie się kruszy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.