qqde23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Witam serdecznie, posiadam instalację pieca na ekogroszek Skam-P 12 kW z SPPv2 dla nowego domu 133 mkw po podłodze. Instalacja wykonana wg schematu: Dodatkowo cyrkulacja wg schematu: Moja kotłownia oraz grzejniki wyglądają w następujący sposób: Kotłownia_aktualne.pdf Grzejniki_gora.pdf Grzejniki_dol.pdf Palnik_59_1.pdf Pompa CO to Circula 25-40 180 (http://arka-instalacje.pl/produkty/pompy-obiegowe-i-obejscia-pompowe/circula/pompy-elektroniczne/) poprzednio była Alpha2 ale uległa awarii Pompa CWU to Alpha2 L 25-40 W instalacji posiadam zawór ESBE VTC 55 stopni jako ochronę powrotu W łazienkach są podłogówki na RTLach na małych obwodach. Aktualnie mam dwa problemy. Po pierwsze wydaje mi się, że moja pompa CO nie daje rady rozprowadzić wody po wszystkich grzejnikach na pierwszym biegu. Grzejniki na piętrze mam ciepłe, natomiast na parterze są zimne lub lekko letnie. Po drugie jak włączyłem CWU na pierwszym biegu na pracę ciągłą w celu dogrzania powrotu zauważyłem, że zasilanie na rozdzielnicy parterowej jest zimne tak jakby pompa CWU "zgarniała" całe ciepło. Po wyłączeniu CWU rozdzielnica znowu była ciepła. Poniżej część układu. Podgląd internetowy sterownika: https://ekotlownia.pl/sterownik-5/426 Co w tym przypadku nie działa prawidłowo? Z góry dziękuję za odpowiedź.
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie byłbym pewien, czy tylko pompa cwu jest tu głównym winowajcą. Uważam, że powrót CWU powinien być wpiety przed VTC, który ma puszczać na kocioł powyżej nastawy, czyli 50-55 C. Powrót cwu podłączony juz za VTC obniża defacto temperaturę powrotu kotła poniżej nastawy VTC. Podmieszanie VTC z zasilania jako pierwsze od kotła, dopiero potem zasilania c.o. i cwu. Poprawiony po "mojemu" schemat ponizej: Wg mnie najprościej to byłoby zrobić na jednej pompie bez VTC, zaś ochronę powrotu zrobić przez bojler CWU. Stabilny przepływ przez kocioł wtedy jest - zmieniają się jedynie proporcje zasilania na c.o. i c.w.u.. Tylko że instalacja już jest wykonan, więc trzeba szukać rozwiązań jak najmniej ingerujących w układ.
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Schemat autora tematu jest prawidłowy. Tylko pompa jest zbyt mocno obciążona - zaw VTC 55C przy temp na kotle rzędu 52-55C dopiero co się otwiera i stawia duże opory pompie. Ustaw na kotle min 60C to będzie OK, lub jak chcesz dalej tak męczyć tą pompę to daj ją na drugi bieg.
qqde23 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dzięki za pomoc. Aktualnie ustawiłem pompę na 3 i przy 55 na kotle grzejniki na górze są ciepłe natomiast na dole ledwo letnie. Dodatkowo, czemu występuje ten problem z bolerem?
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ten budynek jest nowy, więc potrzebuje więcej ciepła niż normalnie , kocioł też nie jest duży, jest dobrany do normalnej eksploatacji. CW można grzać w tzw priorytecie - wtedy nie grzeją grzejniki, tylko cała moc jest podawana na CW - sprawdź jak masz ustawione na swoim sterowniku. Ponadto istnieje coś takiego jak regulacja hydrauliczna grzejników - zrób to przez odpowiednie nastawy wstępne na zaworach grzejników - pod głowicami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.