Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Pieca-Pomoc

Pablo007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam ogromną prośbę o pomoc: niedługo czeka mnie wymiana instalacji, grzejników żeliwnych i pieca  CO, a jako że nie mam pełnego zaufania do moich "miejscowych instalatorów" CO więc proszę o pomoc w doborze kotła i osprzętu kotłowni. Przedstawię teraz jak będzie wyglądać nowa instalacja:

Parter: w kuchni i korytarzu - podłogówka w sumie 15,5 m2, salon - 2 grzejniki Brugman K22 600x1200, łazienka - grzejnik drabinkowy 550x1400, przedpokój - grzejnik aluminiowy 5-cio żeberkowy nova florida, ganek - grzejnik aluminiowy 10-cio żeberkowy nova florida.

Piętro: 1 pokój - grzejnik Brugman K22 600x600, 3 pokoje po 1 grzejniku Brugman K22 600x1200, korytarz - grzejnik aluminiowy 10-ci żeberkowy nova florida.

Poddasze: pokój - grzejnik aluminiowy 10-ci żeberkowy nova florida, pokój - grzejnik aluminiowy 15-sto żeberkowy nova florida, korytarz - grzejnik aluminiowy 10-ci żeberkowy nova florida.

Planuję jeszcze zasobnik CWU 200-300 l, a całą instalację wykonać w miedzi (jeden pion mam już zrobiony) opartą na grawitacji w razie "W" z naczyniem zbiorczym na strychu powyżej poddasza.

Grzejniki aluminiowe kupione dwa lata temu więc chciałbym je zostawić.

Mój dom to budynek z lat 70-tych (pustak+pustka+cegła) ocieplony styropianem 5, poddasze ocieplone wełną mineralną 15, powierzchnia do ogrzania:170-180 m2, a z obliczeń na stronie: ciepło właściwe wyszło, że piec powinien mieć 16kW.

Interesuje mnie kocioł w miarę mało obsługowy(raz na kilka dni) i oczywiście ekonomiczny dla kieszeni. Bardzo proszę o wskazówki także jaki osprzęt zastosować (pompy, zawory 3d, 4d itd.) aby całość dobrze funkcjonowała.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, a ponieważ zaczynam dopiero przygodę z CO proszę o wyrozumiałość i konkretne porady.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ponownie!

Przeglądając i analizując oferty producentów pieców z rusztem zastępczym, bo taki chciałbym mieć, wybrałem takie typy (kolejność przypadkowa):

1. Galmet KWPD 17 kW.

2. Krzaczek SKP Eco Multi 18 kW.

3. Rakoczy Multimax 16 kW.

4. Sas Multi 17 kW.

Bardzo proszę o opinie, argumenty "za i przeciw" oraz może nowe sugestie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Chętnie bym Ci doradził ale sam jestem laikiem. Ja osobiście wybrałbym sas ale w swoim piecu chciałbym palnik obrotowy. Ogólnie palenie Ekogroszkiem wymaga cierpliwości, uwagi i wcale nie jest takie proste. Coraz częściej myślę o przejściu na gaz.

Opublikowano

Witam!

Obrotową retortę ma kocioł GALMET, SAS i RAKOCZY. Jakie korzyści daje retorta obrotowa? Znalazłem jeszcze takie piece:

Setlans Tower

Setlans Tower Aqua

Setlans Eko Plus

Fire Eco Epos.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Opublikowano

Obrotowa retorta obraca się podczas podawania węgla i zrywa przy tym spieki jak masz kiepski węgiel. Ja osobiście mam stałą pancerpol i za miesiąc zamierzam przerobić na obrotową. Kiedyś czytałem dużo o zaletach kotłów które mają póki pionowe ale jak jest w praktyce?

Opublikowano

Ja na pewno nie brał bym kotła z awaryjnym rusztem wodnym, tylko gromadzi się sadza (tak mam ja kocioł viadrus i moi rodzice kocioł malina) co najwyżej skusił bym się na awaryjny ale takie raszki żeliwne wkładane. Do mnie jakoś ten sas najbardziej przemawia.

Opublikowano

Pewnie jeszcze ktoś się tu odezwie i coś doradzi. Prawda jest taka że u jednego piec będzie chodził a u drugiego taki sam i będą problemy. Ogólnie ten krzaczek wygląda solidnie.

Opublikowano

Przez półtora roku byłem użytkownikiem kotła Galmet KWPD M 22kw z obrotową retortą, wybrał mi go instalator, nie za bardzo się kiedyś orientowałem w szczegółach dot. rodzaju rusztu awaryjnego. Moje wrażenia dot. samego kotła były pozytywne. Ale szukaj Modelu Galmet KWP M 17 kw (bez D-oznaczenie rusztu wodnego), tam jest ruszt awaryjny żeliwny wyjmowany w zależności od potrzeb. U mnie było własnie bardzo dużo sadzy przez ruszt wodny.

Opublikowano

KIlka podstawowych pytań:

- w jakim rejonie mieszkasz - czy w ogóle możesz zastosować kocioł z rusztem dodatkowym.

- czy jest prawidłowe zabezpieczenie obecnego kotła zbiornikiem otwartym - prawidłowe, tzn. rurą stalową, co najmniej DN25 bezpośrednio z kotła a nie z któregoś z pionów

- Czy brany jest pod uwagę układ zamkniety?

- piszesz o wymianie instalacji : czy obejmuje ona również rury - jesli nie-to jakie są obecnie w instalacji

- jak wysokie jest pomieszczenie, w którym będzie stał kocioł? Czy jest to piwnica i czy rury zasilania i powrotu sa nisko, czy pod stropem?

- wypełnij solidnie to: http://cieplowlasciwie.pl/start i podaj link do wyniku

Tyle na początek...

Opublikowano

Mój dom to budynek z lat 70-tych (pustak+pustka+cegła) ocieplony styropianem 5, poddasze ocieplone wełną mineralną 15, powierzchnia do ogrzania:170-180 m2, a z obliczeń na stronie: ciepło właściwe wyszło, że piec powinien mieć 16kW.

Interesuje mnie kocioł w miarę mało obsługowy(raz na kilka dni) i oczywiście ekonomiczny dla kieszeni. Bardzo proszę o wskazówki także jaki osprzęt zastosować (pompy, zawory 3d, 4d itd.) aby całość dobrze funkcjonowała.

Proponuję Skam-PV 20 z palnikiem rurowym - ma wysoką sprawność, 5 klasę a od biedy na stalowym rusztodeflektorze można i drewnem napalić choć wejdzie go bardzo mało.

Opublikowano

KIlka podstawowych pytań:

- w jakim rejonie mieszkasz - czy w ogóle możesz zastosować kocioł z rusztem dodatkowym.

- czy jest prawidłowe zabezpieczenie obecnego kotła zbiornikiem otwartym - prawidłowe, tzn. rurą stalową, co najmniej DN25 bezpośrednio z kotła a nie z któregoś z pionów

- Czy brany jest pod uwagę układ zamkniety?

- piszesz o wymianie instalacji : czy obejmuje ona również rury - jesli nie-to jakie są obecnie w instalacji

- jak wysokie jest pomieszczenie, w którym będzie stał kocioł? Czy jest to piwnica i czy rury zasilania i powrotu sa nisko, czy pod stropem?

- wypełnij solidnie to: http://cieplowlasciwie.pl/start i podaj link do wyniku

Tyle na początek...

Mieszkam w woj. podkarpackim, w Dubiecku. Obecnie na strychu mam zainstalowane naczynie zbiorcze podciągnięte rurką miedzianą. Układ zamknięty raczej nie chyba, że nie byłoby innej możliwości. Wymiana instalacji obejmuje całość łącznie z rurami w pionach, w piwnicy i w samej kotłowni, gdzie instalacja będzie zbudowana pod nowy kocioł. Piwnica ma wysokość ok 215 cm (odnośnie prowadzenia rur w kotłowni: proszę o wskazówki jak to zrobić najlepiej).

Oto link do wyniku ze strony: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3980

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak chcesz mieć piec 5tej klasy a nie masz wkładu kominowego to zostaje Ci:

SkamPV20
Sztoker +18

Reszta klasy piątej zeżre Ci komin - poza tym te 2 kotły są spoko i w normalnych pieniądzach. Reszta klasy piątej jest dużo większa, droższa i wcale nie lepsza.
Albo to albo bezklasowy składak z Allegro po piniądzach - bo jak mam dać te powiedzmy 7-8 tys. to na te piece właśnie (piąta klasa, serwis, dobry sterownik i święty spokój), albo dać 5,5 tys za składaka i być świadomym jego wad (dobry składak i tak jest lepszy od połowy kotłów na rynku).

Opublikowano

Jest jeszcze "stary" RBR 17 kW. Pisząc stary, mam na myśli z palnikiem Ekoenergii lub Batory, bo na temat tego nowego palnika nic nie wiem.

Opublikowano

Stoję również przed zakupem kotła 5kl + ekodesign.

Również myślę nad Sztokerem + 12 lub Skampem 13 z palnikiem sv200.

Chętnie wysłucham opinii użytkowników i nie tylko : )

Opublikowano

Tak patrzę na niektóre "składaki", to mam wrażenie, że dołożenie palnika peletowego jest sposobem na pozbycie się leżaków magazynowych śmieciuchów. Taki zabieg oczywiście piątej klasy z niego nie zrobi :)

Opublikowano

Czasem chyba lepiej dołożyć palnik do własnego pieca jak jest w niezłej kondycji niż kupować wungloka 5ta klasa za 10-11 tys.
To już dla mnie przegięcie.

Co ciekawe ten ulep grizzly niby 5tą klasę ma - wygląda że spaliny będą wysokie co też winno być OK dla komina, ale gorzej dla portfela :D

Ale z obrotówką można w to iść...

Opublikowano

Nie wiem co jest prawdą ale to 4 klasa,tak przedstawia tabelka:

post-50212-0-73245100-1516283703.jpg

niestety nie można powiększyć...

podaję link do strony:

https://www.emag.pl/ekologiczny-kociol-piec-co-z-palnikiem-na-pellety-ecoline-grizzly-pellet-5-16kw-7328/pd/DQV4TDBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=DSA_All_Website&cmpid=60056&gclid=EAIaIQobChMIwIPPgdTh2AIVw6sYCh187QylEAAYASAAEgJVbfD_BwE

Opublikowano

Tak podejrzewałem,że konstrukcja podobna do sierściucha Cichewicza,link OLX potwierdził moje przypuszczenia.

Żeby pozbyć się zapasów albo utrzymać dotychczasową produkcję tych gniotów,wpadli na pomysł żeby robiły za 5 klasę ;)

Opublikowano

Nie tylko , że tyłka nie urywa ja bym go nie chciał za darmo , tam pelet w komin idzie. A jaka ma być Pluma.

Kolego @gmaj22 Klasa 5 bo sam palnik ma klase 5 w spalaniu. Nie źle chcą się pozbyć badziewia i jeszcze kasy zarobić, żałosne to jest.

Opublikowano

Najlepszy jest wpis: "• Wysoka sprawność – ok. 90,4% - spełnia wymogi 5 klasy emisji"

Z tym że 5 klasa to nie tylko sprawność, ale również emisja. O tym ani wzmianki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.