Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Witkowski Ekw-Raps Ii Lux Problem Z Spalaniem Pomocyyyyy

max199124

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początku tego roku zakupiłem piec EKW-RAPS II w wersji lux TLOKOWIEC !! bo niestety stary wybuchl w powietrze  z polowa kotlowni ;/ jestem nowa osoba na forum wiec chetnie sie dowiem dobrych porad. 

sterownik :  Timel SKZP-02 Z PANELEM pokojowym 

Pompa Grundfos Magma 3 25-100

zawór 4d afriso z silownikiem  wszystkie czujniki zakupilem do pieca jakie byly mozliwe  

Teraz zacznijmy od problemow podkreslmy piec znajduje sie od poza domem okolo 8 m rura okolo 1,5 m pod ziemnia zabezpieczona  gabka wata szklana otulona porzadnie 

Problem z piecem jest taki duze spalanie mialu <okolo 40kg na dobe>  nie wiem jak ustawic mieszacz aby reagowal szybciej  ze spalaniem mialu `<MIAŁ PŁOMYKOWY>doszlem do ładu dopala sie bdb 

nadmuch mam ustawiony na 35%<powietrze min 10% mocy -15% powietrze max 100% mocy 35% dodmuch gdy podaje 5 

podajnik 0,30kg 

paliwo 24,8 korekta dawki -12% 

modulacja  min moc kotla 10% max moc kotla 100% 

max czas przekroczenia t 15  czuwaniee 20  czas nadmuchu 15  powietrze 30%  podaj paliwo co 3 

funkcja opcje nie wiem o co tu choodzi zbytnio jesli mozna prosze o wytlumaczenie 

czas wygaszania 180  czujnik pokrywy 0???????  czysc palnik co (min) 140  czas czyszczenia (s) 20 

Pompa co  zalaczenie 43stopnie 

stale wl gdy mieszacz 0 

A teraz do mieszacza 

co mieszacza 

T.zadana 55  t.min 30  T.max50 

mieszacz aktywny 1  zamknij gdy pompa wylaczona 0 

czas otwierania 120  wzmocnienie 10  min otwarcie 25%  max otwarcie 100%  czas stabilizacji 20 

OCHRONA powrotu wlaczona 40stopni 

a spaliny ustawione na 230stopni 

reg zewnetrzny aktywny jest wlaczony 

moze ktos mi wyjasnic jak to ustawic aby wszystko bylo dobrze 

na podlogowce mam zalozone zawory RTL  BOJLER jest wpiety w uklad I jest skrecony na minimum  w domu ustawiona temperatura 20,5  w nocy 19  pompa ustawiona na 60% stale cisnienie  na kotle mam ustawione 70stopni jesli moge bardzo prosze o pomoc

Opublikowano

Jaki miał kaloryczność .

Opublikowano

25

Opublikowano

czy ktos pomoze na tym forum halo ??

Opublikowano

Kocioł nowy, pewnikiem jest na gwarancji. 

Proponuję wykonać telefon do producenta lub jego serwisu, podać dane dotyczące instalacji i poprosić o podanie nastawów. 

To będzie chyba najbardziej właściwe podejście

Opublikowano

W Instrukcji obsługi każda funkcja jest opisana, poczytaj na spokojnie, ze zrozumieniem, będąc przy sterowniku i na bieżąco wchodząc w funkcje o których czytasz, a zobaczysz, że obsługa tego sterownika stanie się intuicyjna.

Opublikowano

Kocioł nowy, pewnikiem jest na gwarancji. 

Proponuję wykonać telefon do producenta lub jego serwisu, podać dane dotyczące instalacji i poprosić o podanie nastawów. 

To będzie chyba najbardziej właściwe podejście

mowiac uczciwie dzwonilem do Pana witkowskiego on sie tlumaczy opalem ze opal  to podstawa ok rozumiem to i nie przecze lecz przy jego ustawieniach mieszacza mialem calkiem zimno w domu jak to u was wygladaja parametry ustawienia mieszacza czy ktos z was ma taki sterownik timela ?? lub podobny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam na początku tego roku zakupiłem piec EKW-RAPS II w wersji lux TLOKOWIEC !! bo niestety stary wybuchl w powietrze  z polowa kotlowni ;/ jestem nowa osoba na forum wiec chetnie sie dowiem dobrych porad. 

sterownik :  Timel SKZP-02 Z PANELEM pokojowym 

Pompa Grundfos Magma 3 25-100

zawór 4d afriso z silownikiem  wszystkie czujniki zakupilem do pieca jakie byly mozliwe  

Teraz zacznijmy od problemow podkreslmy piec znajduje sie od poza domem okolo 8 m rura okolo 1,5 m pod ziemnia zabezpieczona  gabka wata szklana otulona porzadnie 

Problem z piecem jest taki duze spalanie mialu <okolo 40kg na dobe>  nie wiem jak ustawic mieszacz aby reagowal szybciej  ze spalaniem mialu `<MIAŁ PŁOMYKOWY>doszlem do ładu dopala sie bdb 

nadmuch mam ustawiony na 35%<powietrze min 10% mocy -15% powietrze max 100% mocy 35% dodmuch gdy podaje 5 

podajnik 0,30kg 

paliwo 24,8 korekta dawki -12% 

modulacja  min moc kotla 10% max moc kotla 100% 

max czas przekroczenia t 15  czuwaniee 20  czas nadmuchu 15  powietrze 30%  podaj paliwo co 3 

funkcja opcje nie wiem o co tu choodzi zbytnio jesli mozna prosze o wytlumaczenie 

czas wygaszania 180  czujnik pokrywy 0???????  czysc palnik co (min) 140  czas czyszczenia (s) 20 

Pompa co  zalaczenie 43stopnie 

stale wl gdy mieszacz 0 

A teraz do mieszacza 

co mieszacza 

T.zadana 55  t.min 30  T.max50 

mieszacz aktywny 1  zamknij gdy pompa wylaczona 0 

czas otwierania 120  wzmocnienie 10  min otwarcie 25%  max otwarcie 100%  czas stabilizacji 20 

OCHRONA powrotu wlaczona 40stopni 

a spaliny ustawione na 230stopni 

reg zewnetrzny aktywny jest wlaczony 

moze ktos mi wyjasnic jak to ustawic aby wszystko bylo dobrze 

na podlogowce mam zalozone zawory RTL  BOJLER jest wpiety w uklad I jest skrecony na minimum  w domu ustawiona temperatura 20,5  w nocy 19  pompa ustawiona na 60% stale cisnienie  na kotle mam ustawione 70stopni jesli moge bardzo prosze o pomoc

Kto w tej dobie pali miałem tym gu,,,,,,em.

Kupiłeś tłoka porażka brak precyzyjnego podawania , by go ustawić to cza duuuuuuuzo czasu.te obniżenie temp. Dzień noc nic nie daje i tak kocioł rano musi gonić do góry by naciągnąć ta 20,5 w sumie mała różnica,

Na forum jest temat Skzp -02 poczytaj .

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopie troche temat. Gdyby ktos szukal odpowiedzi na temat tlok vs slimak

3 tygodnie temu wymienilismy podajnik w ekw raps plus 28.5kw z tloka, multipal 15-35kw na aprq. Spalanie spadlo z okolo 35kg na 18-24(zaleznie od nastaw, wciaz kombinuje oraz temperatur zewnetrznych)

Paliwo ktore wcześniej stwarzało mnóstwo problemow ze spiekami i niedopalonymi kawalkami, dopala sie teraz bardzo dobrze tylko ze ma duzo popiolu w sobie (juz wymienilem na kgm gold) 

Jesli ktos sie meczy z tlokiem to polecam wymiane na retorte. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.