Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alpha 2 W Instalacji Co

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , 

kilka lat temu poruszałem już ten temat gdy zakupiłem ową pompe problem był wtedy taki sam jak teraz mianowicie AUTOadapt cały czas chodziło na max 33w i przepływ 3.3m3 , wina leżała zapewne po stronie starej instalacji gdzie alpha obsługiwała CO , CWU i podłogówkę .Pompa to 25-6 z racji dużej instalacji i ilości grzejników,wszędzie termostaty bez drabinek łazienkowych. Teraz jest troszke inaczej bo mam nową instalacje oddzielne pompy na CWU I podłogę , a alpha obsługuje tylko CO . Znów po ustawieniu Autoadapt jest 33w ,ale max przepływ już zmalał do 1,6m3 . Bawiłem się też opcja proporcjonalnego ciśnienia(PP)  gdzie widzę ,że w miare to reguluje ,ale nie zadowala mnie ta opcja bo na PP1 występuje problem grzania połowy grzejnika góra ciepła dół zimny ,a na PP2 już powstają szumy w instalacji . Różnica między PP1 a PP2 to zazwyczaj moc w jednym przypadku 7w ,a w drugim 15w bo przepływ jest na podobnym poziomie ( 0,7-1.1) . Dlatego chciałbym aby chodziło to w autoadapt i się w miare wyregulowało .Słyszałem ,że u jednych działa to od razu inni zaś mówią ,że to kwestia kilku dni ,aż moc zacznie spadać . Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

W moim przypadku pompa przez 7 dni "regulowała się".Pobór mocy spadł z 33 do 12-5 W ( w zależności od przepływu przez zawory termostatyczne na grzejnikach ).Ale musiało minąć 7 dni,obecnie pompa startuje z mocą 13W i w ciągu kilkunastu sekund usala właściwy pobór mocy.

Opublikowano

Ja również mam Alpha 2 ale tylko na grzejniki bo op, cwu i obieg kotłowy mają swoje pompy. I również miałem dylemat z ustawieniem bo na autoadapt pobierała dużo prądu ale faktycznie po ok tygodniu nie zmieniania opcji wyregulowała się i teraz pobiera ok 5W przy 6 grzejnikach z termostatami. Musisz cierpliwie poczekać.Gdzieś czytałem że ona ucząc się przechodzi przez każdą nastawę i na koniec dobiera optymalną ale najlepiej jej w tym nie przeszkadzać. 

Opublikowano

Nie we wszystkich oczywiście najbardziej słychać na pionach . W mojej instalacji jest 17 grzejników z czego 10 ma praktycznie zamknięte termostaty stąd zrozumiałe ,że jak na max chodzi to jest za duży przepływ .

Trzeba się będzie zmusić i odczekać ten tydzień , najwyżej pootwieram pozostałe grzejniki na tą pore to szum jakoś sie zniweluje . Innego wyjścia chyba nie ma.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Wracając do tematu pompy 25-6 i autoadapt .

Dokupiłem pompę 25-4 i w układzie CO normalnie działa autoadapt reguluje moc , a pompa 25-6 od nowości po włączeniu w autoadapt wchodzi na max. moc . Na próbe wrzuciłem ją do podłogówki i tam autoadapt wynosił 17w . Pompę zakupiłem 2 lata temu może jeszcze uda się to wysłać na gwarancje bo chyba to jedyne wyjście . Elektronika siadła ,że tak się dzieje ? W pompie 25-4 przepływ w auto wynosi 1.2 16w ,a na 25-6 3.2 33w czyli max.

Opublikowano

Nikt nic ? Tydzień sugerowany też nic nie dał na ustawienie się pompy .

Skoro 25-4 działa normalnie i reguluje się na 10w ,a za chwile przepinam 25-6 i leci na maxa 33w to producent powinien wymienić na nową ? 3 lata od zakupu nie wiadomo jak gwarancja to rozpatrzy .

Opublikowano

Pozakręcałem wszystkie głowice i pompa 25-6 wskazywała 10w poboru i 0,1 m3/h , poustawiałem głowice na grzejnikach i 33w i 1,3 m3/h , szum w instalacji nadal słyszalny spać nie idzie czyli za mocno chodzi .

25-4 po załączeniu w auto wskazywała też coś około 1,1 m3/h ale chodzi o wiele wolniej i pobór 17w ,a teraz spadło do 10w.

Nie wiem jak to rozumieć , słabsza pompa sobie lepiej radzi czy po prostu 25-6 jest za słaba do mojej instalacji ?

Opublikowano

Sam widzisz że dobór pompy to też wiedza i pomyśle że im większa to lepsza sam się "przejechałeś" - daj 25/40 i będzie OK.

Pompa ma przeważnie ograniczenie z dołu - inaczej wchodzi na większe ciśnienia i większe obroty co powoduje hałas i większe zużycie prądu.

Jak chcesz tą 60--kę dać to musisz przykręcić po stronie instalacji zawór aby ją zdławić.

Opublikowano

Raczej ta 60 wyleci bo do oporu zawór musiałem zdławić ,żeby wartości coś zmalały ,a to nie jest rozwiązanie problemu .

Wcześniej gdy jedna pompa obsługiwała obieg CO i CWU miałem pompę halm 25-7 pracowala na 3 biegu dlatego tez po przerobieniu instalacji na oddzielne obiegi ,na CO zakupiłem 25-6 sądziłem ,że da radę bo instalacja jest dość duża pow. ogrzewana ok. 300m2 w instalacji : 18 grzejników (15-20 żeberek ) + stara podłoga z miedzi na 6m2 . Dzięki ,że wytłumaczyłeś , dogadywałem się już z producentem na temat wysyłki i sprawdzenia przez nich elektroniki z możliwa wymiana ,ale w takim razie mogę to sobie oszczędzić  .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.