adamu Opublikowano 6 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Witam , kilka lat temu poruszałem już ten temat gdy zakupiłem ową pompe problem był wtedy taki sam jak teraz mianowicie AUTOadapt cały czas chodziło na max 33w i przepływ 3.3m3 , wina leżała zapewne po stronie starej instalacji gdzie alpha obsługiwała CO , CWU i podłogówkę .Pompa to 25-6 z racji dużej instalacji i ilości grzejników,wszędzie termostaty bez drabinek łazienkowych. Teraz jest troszke inaczej bo mam nową instalacje oddzielne pompy na CWU I podłogę , a alpha obsługuje tylko CO . Znów po ustawieniu Autoadapt jest 33w ,ale max przepływ już zmalał do 1,6m3 . Bawiłem się też opcja proporcjonalnego ciśnienia(PP) gdzie widzę ,że w miare to reguluje ,ale nie zadowala mnie ta opcja bo na PP1 występuje problem grzania połowy grzejnika góra ciepła dół zimny ,a na PP2 już powstają szumy w instalacji . Różnica między PP1 a PP2 to zazwyczaj moc w jednym przypadku 7w ,a w drugim 15w bo przepływ jest na podobnym poziomie ( 0,7-1.1) . Dlatego chciałbym aby chodziło to w autoadapt i się w miare wyregulowało .Słyszałem ,że u jednych działa to od razu inni zaś mówią ,że to kwestia kilku dni ,aż moc zacznie spadać . Z góry dziękuje za pomoc.
pawelll Opublikowano 6 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2018 W moim przypadku pompa przez 7 dni "regulowała się".Pobór mocy spadł z 33 do 12-5 W ( w zależności od przepływu przez zawory termostatyczne na grzejnikach ).Ale musiało minąć 7 dni,obecnie pompa startuje z mocą 13W i w ciągu kilkunastu sekund usala właściwy pobór mocy.
adamu Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2018 W takim razie ustawie i poczekam max. kilka dni bo szum jest dość wyraźny i męczący. Może coś sie zmieni.
czoper75 Opublikowano 7 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2018 szum w każdym grzejniku czy w niektórych?
nalest Opublikowano 7 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Ja również mam Alpha 2 ale tylko na grzejniki bo op, cwu i obieg kotłowy mają swoje pompy. I również miałem dylemat z ustawieniem bo na autoadapt pobierała dużo prądu ale faktycznie po ok tygodniu nie zmieniania opcji wyregulowała się i teraz pobiera ok 5W przy 6 grzejnikach z termostatami. Musisz cierpliwie poczekać.Gdzieś czytałem że ona ucząc się przechodzi przez każdą nastawę i na koniec dobiera optymalną ale najlepiej jej w tym nie przeszkadzać.
adamu Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Nie we wszystkich oczywiście najbardziej słychać na pionach . W mojej instalacji jest 17 grzejników z czego 10 ma praktycznie zamknięte termostaty stąd zrozumiałe ,że jak na max chodzi to jest za duży przepływ . Trzeba się będzie zmusić i odczekać ten tydzień , najwyżej pootwieram pozostałe grzejniki na tą pore to szum jakoś sie zniweluje . Innego wyjścia chyba nie ma.
czoper75 Opublikowano 7 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2018 im mniejszy przepływ przez zawór termostatyczny tym większy szum
adamu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Czyli wadę pompy możemy wykluczyć . Po 2 dniach zero różnicy dalej tłoczy na maxa.
adamu Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 21 Listopada 2018 Wracając do tematu pompy 25-6 i autoadapt . Dokupiłem pompę 25-4 i w układzie CO normalnie działa autoadapt reguluje moc , a pompa 25-6 od nowości po włączeniu w autoadapt wchodzi na max. moc . Na próbe wrzuciłem ją do podłogówki i tam autoadapt wynosił 17w . Pompę zakupiłem 2 lata temu może jeszcze uda się to wysłać na gwarancje bo chyba to jedyne wyjście . Elektronika siadła ,że tak się dzieje ? W pompie 25-4 przepływ w auto wynosi 1.2 16w ,a na 25-6 3.2 33w czyli max.
adamu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor #11 Opublikowano 25 Listopada 2018 Nikt nic ? Tydzień sugerowany też nic nie dał na ustawienie się pompy . Skoro 25-4 działa normalnie i reguluje się na 10w ,a za chwile przepinam 25-6 i leci na maxa 33w to producent powinien wymienić na nową ? 3 lata od zakupu nie wiadomo jak gwarancja to rozpatrzy .
adamu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 25 Listopada 2018 Pozakręcałem wszystkie głowice i pompa 25-6 wskazywała 10w poboru i 0,1 m3/h , poustawiałem głowice na grzejnikach i 33w i 1,3 m3/h , szum w instalacji nadal słyszalny spać nie idzie czyli za mocno chodzi . 25-4 po załączeniu w auto wskazywała też coś około 1,1 m3/h ale chodzi o wiele wolniej i pobór 17w ,a teraz spadło do 10w. Nie wiem jak to rozumieć , słabsza pompa sobie lepiej radzi czy po prostu 25-6 jest za słaba do mojej instalacji ?
sambor Opublikowano 25 Listopada 2018 #13 Opublikowano 25 Listopada 2018 Sam widzisz że dobór pompy to też wiedza i pomyśle że im większa to lepsza sam się "przejechałeś" - daj 25/40 i będzie OK. Pompa ma przeważnie ograniczenie z dołu - inaczej wchodzi na większe ciśnienia i większe obroty co powoduje hałas i większe zużycie prądu. Jak chcesz tą 60--kę dać to musisz przykręcić po stronie instalacji zawór aby ją zdławić.
adamu Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 26 Listopada 2018 Raczej ta 60 wyleci bo do oporu zawór musiałem zdławić ,żeby wartości coś zmalały ,a to nie jest rozwiązanie problemu . Wcześniej gdy jedna pompa obsługiwała obieg CO i CWU miałem pompę halm 25-7 pracowala na 3 biegu dlatego tez po przerobieniu instalacji na oddzielne obiegi ,na CO zakupiłem 25-6 sądziłem ,że da radę bo instalacja jest dość duża pow. ogrzewana ok. 300m2 w instalacji : 18 grzejników (15-20 żeberek ) + stara podłoga z miedzi na 6m2 . Dzięki ,że wytłumaczyłeś , dogadywałem się już z producentem na temat wysyłki i sprawdzenia przez nich elektroniki z możliwa wymiana ,ale w takim razie mogę to sobie oszczędzić .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.