Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Spala Ogromne Ilosci Ekogroszku

Creattine1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest poprawa znaczna ale też widzę że żar lubi się cofać w stronę podajnika i mimo że dam dużo podawania jest niby na środku ale część jest cofnieta pomogło by dorobienie daszka takiego jak istnieje już tylko go jakby przedłużyć mam też trochę dymu w zasobniku ? Takie zużycie przy tych temperaturach 30 kg na nirocieplony dom jest norma czy można jeszcze coś z tym zrobić można bo trochę nie wierzę ktoś na forum napisał że 80 kg idzie na 2 tyg to wychodzi 5 kl dobowo przecież to nie możliwe jest

Opublikowano

5kg/doba jest możliwa ale:

- nie przy "normalnych" styczniowych temp zew

- w małych/średnich dobrze ocieplonych domach

- stabilnej instalacji grzewczej (żeby nie huśtało kotłem w prawo i w lewo)

- przy dobrym palniku i sterowaniu

- przy dobrym paliwie i nastawach

- przy opanowanym ciągu kominowym

- przy wyczyszczonym kotle ;)

Oprócz tego, na zużycie wpływają upodobania i zwyczaje domowników (zużycie CWU, temp wewnetrzne, wentylacja itp...).

5kg/doba w domu nieocieplonym jest nierealne, chyba że palimy tylko by nie zamarznąć :D .

Wypełnij rzetelnie cieplowlasciwie.pl, dostaniesz przybliżone zużycie opału dla swojego budynku.

Może być tak że nie marnujesz energii tylko zużywasz tyle co dom potrzebuje i niewiele poprawisz, co nie znaczy że należy spocząć na laurach ;) .

Opublikowano

A mam pytanie czy można jak ma działać ten zawór mieszajacy jak wyłączę pompę co to ładnie pracuje jestem w stanie ustawić temperaturę powrotu jak i zasilania na podobnej temperaturę jak włączę pompę powrót mam dużo chłodniejsze i ciężko a prawie wgl nie mogę ustawić to wychodzi z błędu instalacji mojej że za daleko jest zawór 4 d i jeszcze pod spadkiem proszę o pomóc

Opublikowano

To chyba musisz zapukać na dział Instalacje, chyba że koledzy tu zaglądają. Na pewno będzie potrzebny schemat tego co masz, nawet odreczny ale dokładny i przydały by się dobre zdjęcia bo na filmie słabo widać.

Opublikowano

Kolego ile czekasz po zmianie nastaw zaworu. Normalne że po zmianie(wyższa temp na układ) spadnie powrót. Po prostu mniej ciepła idzie na podmieszanie. Daj mu popracować po zmianie u mnie stabilizacja trwa 2-3h, ale ja mam stary układ stare grzejniki i duuzo wody.

Opublikowano

U mnie jest to samo stara instalacja i rury grzejniki żeliwne bez termostatow nie czekam tylko tak dotykam czy coś ciepła czuć i bez pompy jest odrazu czuć różnice a z nią już problem jest praktycznie zimny powrót

Opublikowano

Gdzie czujesz ta różnice?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak wyłączę pompę co i mieszam mieszaczem wtedy odczuwalne czuję różnice ciepła i mogę ustawić zbliżona temperaturę czuję różnice na powrocie do kotla

Opublikowano

Nie wiem jak masz układ zrobiony. Możesz rzucic schemat? Zmień na wlaczonej pompie i poczekaj godzinkę i sprawdz. U mnie jest tak że zawsze powrót spadnie z 6-8 stopnie a zasilanie podniesie się o 1, a po 2 h jest wyrownanjie zasilanie np +3 powrót - 3

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego Creattine1, mam podobną powierzchnię budynku nieocieplonego i podobną instalację do Twojej, piec również 25kW (tyle że Defro), spalanie mam podobne - ok. 30kg na dobę, teraz odrobinę zmniejszyłem na układ z 45st na 43st. przez dodatnie temp. to aktualnie wychodzi ok. 25kg/dobę

Jeśli chodzi o podtrzymanie to tak jak mac65 Ci napisał, nie ma co porównywać, u każdego będzie inaczej, u mnie w tej chwili 20-30min

Opublikowano

Jak wyłączę pompę co i mieszam mieszaczem wtedy odczuwalne czuję różnice ciepła i mogę ustawić zbliżona temperaturę czuję różnice na powrocie do kotla

Wyłączanie pompy CO przy kotle węglowym jest niewskazane. Nie lepiej zejść z temperaturą za zaworem na niższą, tak aby pompa pracowała non stop a dom się nie przegrzewał? Pomyśl o sterowniku pogodowym dla swoich grzejników.

Co do zimnego powrotu, to masz standardowo źle zrobiony montaż 4D i pogódź się z tym, że ochrony powrotu nie wysterujesz. Pytanie w jakim celu montowałeś 4D skoro i tak wyłączasz pompę? Termostatem pokojowym?

Opublikowano

Mimo takiego montażu 4D, to w momencie wyłączenia pompy c.o., obieg kotłowy jak najbardziej grawitacyjnie zadziała. Zresztą wspomina o tym wcześniej autor..

.Natomiast obieg grzejników już nie - ponieważ jest syfon na zasileniu oraz powrocie do 4D.

Opublikowano

Na dziale instalacji poradzili bu dać pompę na powrót do pieca i będzie działać zawór 4 d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.