Creattine1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor #26 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Jest poprawa znaczna ale też widzę że żar lubi się cofać w stronę podajnika i mimo że dam dużo podawania jest niby na środku ale część jest cofnieta pomogło by dorobienie daszka takiego jak istnieje już tylko go jakby przedłużyć mam też trochę dymu w zasobniku ? Takie zużycie przy tych temperaturach 30 kg na nirocieplony dom jest norma czy można jeszcze coś z tym zrobić można bo trochę nie wierzę ktoś na forum napisał że 80 kg idzie na 2 tyg to wychodzi 5 kl dobowo przecież to nie możliwe jest
krisgie Opublikowano 7 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 7 Stycznia 2018 5kg/doba jest możliwa ale: - nie przy "normalnych" styczniowych temp zew - w małych/średnich dobrze ocieplonych domach - stabilnej instalacji grzewczej (żeby nie huśtało kotłem w prawo i w lewo) - przy dobrym palniku i sterowaniu - przy dobrym paliwie i nastawach - przy opanowanym ciągu kominowym - przy wyczyszczonym kotle ;) Oprócz tego, na zużycie wpływają upodobania i zwyczaje domowników (zużycie CWU, temp wewnetrzne, wentylacja itp...). 5kg/doba w domu nieocieplonym jest nierealne, chyba że palimy tylko by nie zamarznąć :D . Wypełnij rzetelnie cieplowlasciwie.pl, dostaniesz przybliżone zużycie opału dla swojego budynku. Może być tak że nie marnujesz energii tylko zużywasz tyle co dom potrzebuje i niewiele poprawisz, co nie znaczy że należy spocząć na laurach ;) .
Creattine1 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor #28 Opublikowano 7 Stycznia 2018 A mam pytanie czy można jak ma działać ten zawór mieszajacy jak wyłączę pompę co to ładnie pracuje jestem w stanie ustawić temperaturę powrotu jak i zasilania na podobnej temperaturę jak włączę pompę powrót mam dużo chłodniejsze i ciężko a prawie wgl nie mogę ustawić to wychodzi z błędu instalacji mojej że za daleko jest zawór 4 d i jeszcze pod spadkiem proszę o pomóc
krisgie Opublikowano 7 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 7 Stycznia 2018 To chyba musisz zapukać na dział Instalacje, chyba że koledzy tu zaglądają. Na pewno będzie potrzebny schemat tego co masz, nawet odreczny ale dokładny i przydały by się dobre zdjęcia bo na filmie słabo widać.
staryk Opublikowano 7 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Kolego ile czekasz po zmianie nastaw zaworu. Normalne że po zmianie(wyższa temp na układ) spadnie powrót. Po prostu mniej ciepła idzie na podmieszanie. Daj mu popracować po zmianie u mnie stabilizacja trwa 2-3h, ale ja mam stary układ stare grzejniki i duuzo wody.
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #31 Opublikowano 8 Stycznia 2018 U mnie jest to samo stara instalacja i rury grzejniki żeliwne bez termostatow nie czekam tylko tak dotykam czy coś ciepła czuć i bez pompy jest odrazu czuć różnice a z nią już problem jest praktycznie zimny powrót
staryk Opublikowano 8 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Gdzie czujesz ta różnice? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #33 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jak wyłączę pompę co i mieszam mieszaczem wtedy odczuwalne czuję różnice ciepła i mogę ustawić zbliżona temperaturę czuję różnice na powrocie do kotla
staryk Opublikowano 8 Stycznia 2018 #34 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Nie wiem jak masz układ zrobiony. Możesz rzucic schemat? Zmień na wlaczonej pompie i poczekaj godzinkę i sprawdz. U mnie jest tak że zawsze powrót spadnie z 6-8 stopnie a zasilanie podniesie się o 1, a po 2 h jest wyrownanjie zasilanie np +3 powrót - 3 Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
mafik Opublikowano 8 Stycznia 2018 #35 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Kolego Creattine1, mam podobną powierzchnię budynku nieocieplonego i podobną instalację do Twojej, piec również 25kW (tyle że Defro), spalanie mam podobne - ok. 30kg na dobę, teraz odrobinę zmniejszyłem na układ z 45st na 43st. przez dodatnie temp. to aktualnie wychodzi ok. 25kg/dobę Jeśli chodzi o podtrzymanie to tak jak mac65 Ci napisał, nie ma co porównywać, u każdego będzie inaczej, u mnie w tej chwili 20-30min
kiminero Opublikowano 8 Stycznia 2018 #36 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jak wyłączę pompę co i mieszam mieszaczem wtedy odczuwalne czuję różnice ciepła i mogę ustawić zbliżona temperaturę czuję różnice na powrocie do kotla Wyłączanie pompy CO przy kotle węglowym jest niewskazane. Nie lepiej zejść z temperaturą za zaworem na niższą, tak aby pompa pracowała non stop a dom się nie przegrzewał? Pomyśl o sterowniku pogodowym dla swoich grzejników. Co do zimnego powrotu, to masz standardowo źle zrobiony montaż 4D i pogódź się z tym, że ochrony powrotu nie wysterujesz. Pytanie w jakim celu montowałeś 4D skoro i tak wyłączasz pompę? Termostatem pokojowym?
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #37 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Mimo takiego montażu 4D, to w momencie wyłączenia pompy c.o., obieg kotłowy jak najbardziej grawitacyjnie zadziała. Zresztą wspomina o tym wcześniej autor.. .Natomiast obieg grzejników już nie - ponieważ jest syfon na zasileniu oraz powrocie do 4D.
Creattine1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #38 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Na dziale instalacji poradzili bu dać pompę na powrót do pieca i będzie działać zawór 4 d
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.