Skocz do zawartości
IGNOROWANY

2 Obiegi Grzewcze Piec Kondensacyjny Vaillant

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę odnośnie pewnej sprawy dotyczącej dwóch obiegów grzewczych np w piecu vaillant . Z tego co wiem jest to możliwe wg schematów np vaillant z użyciem sterownika vr70 , widziałem też że np beretta czy saunier też ma taką opcję sterowania fbrycznym sterownikiem. Nie znalazłem jednak tkiego rozwiązania w przypadku zimmergaz?

Czy ktoś spotkał się z takim czymś fabrycznymw tej marce. 

Chodzi mi głównie o rozdziały obiegów grzeczych które będą niezależne od siebie i będą sterowane osobnymi regulatorami pogodowo pokojowymi.

Spotkałem się niedawno z takim sterownikiem http://sklep.stefmar.com.pl/sterowniki-do-instalacji/3718-tech-st-517-modul-2-obiegow-grzewczych-2000000104232.html

post-75980-0-40775500-1514798606_thumb.jpg

Zamontowany był do pieca saunier jednofunkcyjnego i do tego sterownika były podłączone dwa regulatory salus i dwie pompy c.o.

1.Czy ten sterownik był wpięty zamiast zworki w piecu?

2. Czy regulator salus był w stanie regulować też cwu czyli ma możłiwośc sterowni dwuknałowego

3. czy istnieją jakieś inne niededykowane również dobre sterowniki np z obsługą wifi?

Dziękuję za odpowiedzi 

Opublikowano

Do sterowania dwoma obiegami musi być sterowanie dedykowane przez danego producenta do swojego kotła.Tak jak u Vaillanta jest to VR70 +Multimatic VRC700 tak w przypadku Immergasa jest rozdzielacz strefowy DIM A-BT wysoka-niska temp czyli innymi słowy podłogówka+grzejniki i trzeba sobie wybić z głowy jakieś inne śmieszne sterowniki  które nie będą współpracować z automatyką kotła

Opublikowano

Oczywiście , możesz takie coś założyć, ale wtedy to na forum zostaniesz długo_ będą następne tematy o wysokim spalaniu , będą tematy o wyrzucającym alarmie kotła, o przegrzewaniu - jak dla ciebie podstawowym kryterium była cena to trzeba było brać najprostszego termeta lub immergasasa ew kotły o których piszesz w poście 1.

Do nich każde g...o podłączysz, gdyż to kotły sterowane  on/off i nic im więcej nie potrzeba.

W innym temacie piszesz o dodaniu inst solarnej - też można obcy sterownik wstawić, ale już nie ma jak sterować kotłem - styk sterujący będzie zajęty przez sterowanie inst CO.

Mnie to rybka, ale jak widzę jak marnujecie własną kasę - nie ważne czy zarobioną czy otrzymaną od innych to często mnie krew zalewa.

Obecnie widzę , że słowa - nie firmowe, nie będzie działać prawidłowo większość domorosłych inwestorów i pseudo hydraulików traktuje jak obrazę lub chęć wyciągnięcia od nich kasy , ale tego nikt nie sprawdzi w teorii o tym trzeba przekonać się na własnej skórze lub kieszeni.

Opublikowano

Trzeba też zastanowić sie co oznacza sterowanie dwoma obiegami , bo sterownik który wyłaczy pompę w chwili osiągnięcia temp pomieszczenia to dla mnie żaden sterownik , równie dobrze zrobi to najzwyklejszy termostat bimetal , 

Znów jak chcesz sterować dwoma obiegami  CO , moim zdaniem nie obejdzie sie bez zaworów 3d , ze sterownikiem który bedzię  tak jak Sambor w innych tematach pisał , sterował i siłownikami i odpowiednio modulował mocą kotła , a takie sterowniki to  już tylko producent kotła dodaje ,dlatego że one komunikują sie z  sterownikiem wbudowanym w kotle , a wątpie by inne firmy robiły sterowniki które maja mozliwosć w ingerencje sterownika kotła . 

Opublikowano

I takiej odpowiedzi oczekiwałem czyli nie pozostaje nic innego jak zawsze stosować fabryczne komponenty. Ciekawe czy wszyscy producenci mają rozwiązania obiegów i rozszerzenia? Mi nie pozostaje nic innego jak kupić vr70 tylko czekam na okazję. Proszę mi powiedzieć w takim razie jaki zestaw solarny kupić i jak to podłączyć bo one mają jakieś swoje sterowniki

Opublikowano

Vr 40 to jest tylko rozszerzenie wew. Kotła np o dodatkową pompę cyrkulacji. Vr 71 jest solarny tylko nie wiem jaki zestaw solarny kupić bo one mają zespół pompowy i swój sterownik. Czy w takim przypadku należy zrezygnować z tego stara od zestawu i podpiąć pompę solarną plus czujnik temp do vr 71 ?

Opublikowano

630 steruje

Opublikowano

Zobacz na stronie Hewalexa - tam są i płyty i całe zestawy.
Na lato możesz spróbować grzać takim zestawem bez ingerencji w kocioł, najwyżej kocioł trzeba będzie ręcznie wyłączać, aby niepotrzebnie nie grzał wody..

Opublikowano

w sumie to jakbym zamontował zestaw nawet bez sterowani z kotła to przecież kocioł ma czujnik temp w zasobniku i nie będxie się włączał jkak nie będzie potrzeby? czyż nie tak

Opublikowano

Może być ,ale do tego to trzeba jeszcze sterownik i czujniki temp.

Nie lepiej to wszystko w komplecie nabyć a tak nie masz pewności czy sterownik będzie pompę obsługiwał i jeszcze inne kwiatki mogą wyjść.

Opublikowano

Na początku pisałem że kupię zestaw ale on posiada sterownik a ja mam piec vaillant który będzie miał swój sterownik vr71.

Ty napisałeś że możńa to kupić oddzielnie więc prosiłem o propozycję. Czyli najlepiej kupić zsestaw np http://allegro.pl/kolektory-sloneczne-zestaw-solarny-polski-produkt-i6676735513.html taki i albo sterować tym co jest w zestawie albo zrezygnować z kupionego sterownika i podłączyć do vr 71 czyż nie tak?

Opublikowano

pytam z tego powodu gdyż chciałbym sterować pogodowo a na rozdzielaczu mam taki właśnie zawór i teraz kręce nim i nie wiem jak go ustawić aby była dobra temp w domu w podłogówce. a czy w to miejsce będzie pasował arv chyba ma takie same wymiary.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.