brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Mam prośbę odnośnie pewnej sprawy dotyczącej dwóch obiegów grzewczych np w piecu vaillant . Z tego co wiem jest to możliwe wg schematów np vaillant z użyciem sterownika vr70 , widziałem też że np beretta czy saunier też ma taką opcję sterowania fbrycznym sterownikiem. Nie znalazłem jednak tkiego rozwiązania w przypadku zimmergaz? Czy ktoś spotkał się z takim czymś fabrycznymw tej marce. Chodzi mi głównie o rozdziały obiegów grzeczych które będą niezależne od siebie i będą sterowane osobnymi regulatorami pogodowo pokojowymi. Spotkałem się niedawno z takim sterownikiem http://sklep.stefmar.com.pl/sterowniki-do-instalacji/3718-tech-st-517-modul-2-obiegow-grzewczych-2000000104232.html Zamontowany był do pieca saunier jednofunkcyjnego i do tego sterownika były podłączone dwa regulatory salus i dwie pompy c.o. 1.Czy ten sterownik był wpięty zamiast zworki w piecu? 2. Czy regulator salus był w stanie regulować też cwu czyli ma możłiwośc sterowni dwuknałowego 3. czy istnieją jakieś inne niededykowane również dobre sterowniki np z obsługą wifi? Dziękuję za odpowiedzi
odpowietrznik Opublikowano 1 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Do sterowania dwoma obiegami musi być sterowanie dedykowane przez danego producenta do swojego kotła.Tak jak u Vaillanta jest to VR70 +Multimatic VRC700 tak w przypadku Immergasa jest rozdzielacz strefowy DIM A-BT wysoka-niska temp czyli innymi słowy podłogówka+grzejniki i trzeba sobie wybić z głowy jakieś inne śmieszne sterowniki które nie będą współpracować z automatyką kotła
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Stycznia 2018 no są dosyć drogie te dedykowane i tyle ale szperająć w necie znalazłem coś takiego dosyć fajne sterowanie ale tylko jeden obieg https://www.salus-controls.pl/produkty/sterowanie-pompa/wt100-regulator-pogodowy
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Oczywiście , możesz takie coś założyć, ale wtedy to na forum zostaniesz długo_ będą następne tematy o wysokim spalaniu , będą tematy o wyrzucającym alarmie kotła, o przegrzewaniu - jak dla ciebie podstawowym kryterium była cena to trzeba było brać najprostszego termeta lub immergasasa ew kotły o których piszesz w poście 1. Do nich każde g...o podłączysz, gdyż to kotły sterowane on/off i nic im więcej nie potrzeba. W innym temacie piszesz o dodaniu inst solarnej - też można obcy sterownik wstawić, ale już nie ma jak sterować kotłem - styk sterujący będzie zajęty przez sterowanie inst CO. Mnie to rybka, ale jak widzę jak marnujecie własną kasę - nie ważne czy zarobioną czy otrzymaną od innych to często mnie krew zalewa. Obecnie widzę , że słowa - nie firmowe, nie będzie działać prawidłowo większość domorosłych inwestorów i pseudo hydraulików traktuje jak obrazę lub chęć wyciągnięcia od nich kasy , ale tego nikt nie sprawdzi w teorii o tym trzeba przekonać się na własnej skórze lub kieszeni.
ameno25 Opublikowano 1 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Trzeba też zastanowić sie co oznacza sterowanie dwoma obiegami , bo sterownik który wyłaczy pompę w chwili osiągnięcia temp pomieszczenia to dla mnie żaden sterownik , równie dobrze zrobi to najzwyklejszy termostat bimetal , Znów jak chcesz sterować dwoma obiegami CO , moim zdaniem nie obejdzie sie bez zaworów 3d , ze sterownikiem który bedzię tak jak Sambor w innych tematach pisał , sterował i siłownikami i odpowiednio modulował mocą kotła , a takie sterowniki to już tylko producent kotła dodaje ,dlatego że one komunikują sie z sterownikiem wbudowanym w kotle , a wątpie by inne firmy robiły sterowniki które maja mozliwosć w ingerencje sterownika kotła .
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Stycznia 2018 I takiej odpowiedzi oczekiwałem czyli nie pozostaje nic innego jak zawsze stosować fabryczne komponenty. Ciekawe czy wszyscy producenci mają rozwiązania obiegów i rozszerzenia? Mi nie pozostaje nic innego jak kupić vr70 tylko czekam na okazję. Proszę mi powiedzieć w takim razie jaki zestaw solarny kupić i jak to podłączyć bo one mają jakieś swoje sterowniki
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Vajllant ma też sterownik do zestawu solarnego - bodaj vr40, ale sprawdź
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Vr 40 to jest tylko rozszerzenie wew. Kotła np o dodatkową pompę cyrkulacji. Vr 71 jest solarny tylko nie wiem jaki zestaw solarny kupić bo one mają zespół pompowy i swój sterownik. Czy w takim przypadku należy zrezygnować z tego stara od zestawu i podpiąć pompę solarną plus czujnik temp do vr 71 ?
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 1 Stycznia 2018 To można w kawałkach kupić- osobno solary, a resztę jak Vaillant propoponuje
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Ale ja mam vrc 700 więc jedynie vr70 lub 71 a co byście polecili z tych solarów czy ktoś zaproponuje jakiś zestaw
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zobacz na stronie Hewalexa - tam są i płyty i całe zestawy.Na lato możesz spróbować grzać takim zestawem bez ingerencji w kocioł, najwyżej kocioł trzeba będzie ręcznie wyłączać, aby niepotrzebnie nie grzał wody..
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 1 Stycznia 2018 w sumie to jakbym zamontował zestaw nawet bez sterowani z kotła to przecież kocioł ma czujnik temp w zasobniku i nie będxie się włączał jkak nie będzie potrzeby? czyż nie tak
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Teoretycznie tak, ale praktycznie to różnie bywa
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #15 Opublikowano 1 Stycznia 2018 no będę szukał ale z panelami nie ma problemu ale sam zestaw pompowy ciężko dobrać mało tego jest chyba że stworzyć samemu
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Pompę też u H.... kupisz, kup najlepiej w całości z izolacją i innymi pierdułkami.
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #17 Opublikowano 1 Stycznia 2018 http://allegro.pl/podwojna-grupa-pompowa-do-solarow-z-pompa-grundfos-i7097491647.html#thumb/1 a czy taga grupa pompowa też może być?
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Może być ,ale do tego to trzeba jeszcze sterownik i czujniki temp. Nie lepiej to wszystko w komplecie nabyć a tak nie masz pewności czy sterownik będzie pompę obsługiwał i jeszcze inne kwiatki mogą wyjść.
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Na początku pisałem że kupię zestaw ale on posiada sterownik a ja mam piec vaillant który będzie miał swój sterownik vr71. Ty napisałeś że możńa to kupić oddzielnie więc prosiłem o propozycję. Czyli najlepiej kupić zsestaw np http://allegro.pl/kolektory-sloneczne-zestaw-solarny-polski-produkt-i6676735513.html taki i albo sterować tym co jest w zestawie albo zrezygnować z kupionego sterownika i podłączyć do vr 71 czyż nie tak?
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 1 Stycznia 2018 a czy ups będzie potrzebny dla pompy??
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #21 Opublikowano 1 Stycznia 2018 kolego sambor jeszcze jeśli możńa pytanie z innej beczki czy do zaworu 3d afiso atm 341 da rady założyc siłownik którym by sterowal piec?
odpowietrznik Opublikowano 1 Stycznia 2018 #22 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Nie da się bo zawory typu ATM są stałotemperaturowe a zawory z siłownikiem są typu ARV
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #23 Opublikowano 1 Stycznia 2018 pytam z tego powodu gdyż chciałbym sterować pogodowo a na rozdzielaczu mam taki właśnie zawór i teraz kręce nim i nie wiem jak go ustawić aby była dobra temp w domu w podłogówce. a czy w to miejsce będzie pasował arv chyba ma takie same wymiary.
odpowietrznik Opublikowano 1 Stycznia 2018 #24 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Kocioł kondensacyjny w połączeniu z zaworem termost.stałotemp.to nieporozumienie. Chcąc sterować pogodowo musi być zawór termost.z siłownikiem
brovar Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor #25 Opublikowano 1 Stycznia 2018 no właśnei będe go musiał wymienić tylko narazie nie mam funduszy a jaką nastawę polecał byś dać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.