Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kotłem Defro Sigma E 16Kw

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg Ciebie zadana na kotle 65 to jaka powinna być na powrocie? przy założeniu chodz nie wiem czy to ma znaczenie na grzejniki z zaworu 3d idzie obecnie 40stopni

czy dla kotła ma znaczenie czy pójdzie 50 czy 55stopni na powrót ?

Opublikowano

cyt: "Na piecu mam ustawione 62 st na zaworze trójdrożnym mieszającym ustawiłem 57 st na instalacje i tyle mam w bojlerze".

To jak na kotle masz 62 C, to za zaworem ustaw maksymalnie 50 C. Będziesz mieć cieplejszy powrót.

Im mniej wody z zasilania kotła pójdzie na zawór, tym mniej jej wróci z powrotu instalacji do kotła.

...

Coś mi się tu nie podoba. Być może od razu po obniżeniu będzie cieplejszy ale po krótkiej / dłuższej chwili i tak samo wróci do poprzedniej temperatury, czy nie?

PS. Zakladam że temperatura w domu ma być stała.

Nie sama temperatura ma wpływ a temperatura X przepływ.

...

Tutaj jest ok.

Opublikowano

Nie łap za słowa, bo się zaraz we własne sidła zaplaczę :)  

Chodzi o to, że im mniej wody ( a więc o wyzszej temperaturze) sprzed mieszacza pójdzie na instalację, tym mniej jej wróci z powrotu instalacji ( o nizszej temperaturze) do kotła. Innymi słowy: im wyższa różnica temp. przed i za mieszaczem, tym mniej wody z powrotu instalacji do kotła.

Więc lepiej jak jest 62/50 niż 55/50

Opublikowano

Nie nie nie o to chodziło :)

Ale @dormario (jak dobrze zrozumiałem) pisał o tym samy tylko jakoś tak inaczej :)

Opublikowano

Nie łap za słowa, bo się zaraz we własne sidła zaplaczę :)  

Chodzi o to, że im mniej wody ( a więc o wyzszej temperaturze) sprzed mieszacza pójdzie na instalację, tym mniej jej wróci z powrotu instalacji ( o nizszej temperaturze) do kotła. Innymi słowy: im wyższa różnica temp. przed i za mieszaczem, tym mniej wody z powrotu instalacji do kotła.

Więc lepiej jak jest 62/50 niż 55/50

czyli zadana 65 za zaworem 3d na grzejniki 40

powrót 55

czy tak jest ok?

Opublikowano

Jak na grzejniki chcesz 40 C to na kotle nie ma sensu trzymać powyżej 60 C. 

Opublikowano

Poprostu przy 40 mam komfort cieplny w domu.

A twoim zdaniem ile zamiast 60?

I jak to wpłynie na pracę kotła?

Opublikowano

Nie stoję przy Twoim kotle ani bojlerze. To juz musisz sam wywnioskować, ustawiając przepływy zaworami i pompą. 

Opublikowano

Nierozumiem twojej wypowiedzi.

Pompy ustawione w Auto

Zadana co 60 histereza 2

Zadana cwu 50 histereza 3

3d z siłownikiem plus pogodówka

Powrót zimny ale to już nie raz pisałem.

Więc jakie znaczenie ma czy dam 60 czy 50

I jak to wpłynie na pracę oraz spalanie.

Opublikowano

To po kolei: 3D jest do obniżania temp. za zaworem a nie do ochrony powrotu. Tą zrealizujesz w tej chwili tylko pompą cwu. Temp. cwu będzie zbliżona do tej na kotle, z tym musisz się pogodzić. Na kotle 55C, za zaworem 40C, pompa cwu na pracę ciągłą i zaworem wyregulowac tak przepływ na obiegu bojlera, aby powrót kotła był ok.8-10 stopni niższy niż zasilanie.

Teraz to o czym pisałem wcześniej: im temp. przed mieszaczem będzie wyźsza,tym bardziej będziesz mógł zdławić obieg bojlera.

Teraz chyba jasne :)

Opublikowano

Kolego dormario zobacz na fotkach jaki wplyw ma cwu na stabilna prace pieca. Praca w pid zaczyna sie od ok godz 15 i zaraz byly piki w dół bo cwu zaczęło grzać i tak kilka razy a potem stabilnie. Cwu robi duże zamieszanie w piecu, tak zauważyłem. Jest wtedy wiekszy przeplyw wdy przez kocioł.

post-66718-0-22096300-1515464434_thumb.jpg

post-66718-0-01109100-1515464516_thumb.jpg

Opublikowano

Ok. Widzę. Pozostaje pytanie czy więcej spałam jak ciagle grzeje wodę i wykorzystuje obieg CWU do ochrony powrotu.

Dobrzebyloby zamieścić tez wykres bojlera.

Opublikowano

Moim zdaniem tak. W moim przypadku jak pompa cwu działała non stop spalanie było wyższe.

Opublikowano

Kurczę. Co Wy z tymi określeniami?

Co znaczy konkretnie DUŻE?

Dla jednego duże jest takie dla drugiego inne?

Można spracyzowac o ile większe?

A może tylko Wam się wydaje, bo dzień do dnia nie równy.

Na logikę to mi się to niezgrywa, bo energi trzeba tyle samo zużyć żeby zagrzać zimny powrót co zagrzać wodę w bojlerze która mieszając się z powrotem podnosi jego temperature.

Bojler mam od pieca 2 m wiec strat na przesyle nie będzie wiele.

Opublikowano

To wyciagnij czujnik cwu jak to inni radzą i sprawdź.

A jeśli dla Ciebie np 2kg na dobę to mało to przelicz ile to na rok.

Chyba każdemu zależy na niskim spalaniu.

Opublikowano

To mi nic nie da bo cały układ chodzi na jednej pompie.

Pompa tłoczy i do bojlera i do CO

Opublikowano

I to jest najlepsze rozwiązanie moim zdaniem. Oczywiście wtedy auto adapt mija się z celem, tak jak i w przypadku obniżania za zaworem 3D, jeśli brak głowic termo na grzejnikach.

Opublikowano

Myślicie ze to dobry pomysł montować pompę na powrocie 3d czy lepiej przed na krótkim obiegu?

Opublikowano

I to jest najlepsze rozwiązanie moim zdaniem. Oczywiście wtedy auto adapt mija się z celem, tak jak i w przypadku obniżania za zaworem 3D, jeśli brak głowic termo na grzejnikach.

Głowice mam i pompę autoadapt. Pompa dobiera ciśnienie do zapotrzebowania na przepływająca wodę. Jak zaobserwowałem zużywa 6 - 7W energii.

Pozostaje pytanie czy jest sens przerabiać i rozdzielać układ na CO i CWU celem uzyskania oszczędności w spalaniu. Jeżeli nie będzie różnicy to taki prosty układ jest dla mnie wystarczający.

Opublikowano

Jeśli masz tylko jedna pompę to nie zrobisz myka z cwu. Teraz pewnie regulujesz temp cwu zaworem. Wiec tylko pompa na krotkim obiegu, albo pogodzic sie z chlodnym powrotem.

Opublikowano

Temperature reguluje zaworem 3D idzie jednakowa na kaloryfery i bojler (57 st) zawór odcinający do bojlera zlekkonprzymknolem żeby zmniejszyć przepływ powrót wchodzący do pieca waha się w zależności jak się otwieraj głowice w przedziale 45-51 st.

Dalej nie wiem.

Czy jest sens przerabiać instalacje wspinając bojler na oddzielny obwód z dodatkowa pompą A powrót zabezpieczać jakimś innym zaworem (3D, 4,D czy tez zaworem termostytycznym) czy lepiej zostawić to wszystkobtak jak jest bo różnica może być nieznaczna a co za tym idzie oszczędności zerowe.

Opublikowano

Przy 60 na piecu i powrocie góra 15st mniejszym to jeszcze tragedii nie masz. Ja przy zadanej 65 powrot byl max 35st lepiej bylo gdy cwu sie zalaczylo. Wykres wtedy jak Himalaje i spalanie 25-35kg/doba.

Opublikowano

Powrót mógłbym podnieść zwiększajac przepływ na bojlerze ale po co? Serwisant z defro mówił ze jak będzie 45 st to tragedii nie będzie.

Opublikowano

Ale warunki gwarancji mowia co innego. Jeśli taki powrot cie satysfakcjonuje oraz ilość spalanego groszku to zostaw tak jak jest. Decyzje musisz podjąć sam.

Opublikowano

Tylko ja mam powrót z 35 przy zadanej 60 czasami 65.

Więc musze to zmienić i najprościej albo jeśli tak można na powrocie 3d albo dodatkowy krótki obieg z pompą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.