Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moc Nadmuchu A Regulacja Przysłona Wentylator

poll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Od paru dni próbuję zrozumieć efekt spalania i różnice jaka jest

przy dużym nadmuchu (70%) a przysłona lekko otwarta 1,5cm

Bądź mały nadmuch (42%)a przysłona otwarta na max

I czy naprzyklad przy dużym nadmuchu więcej ciepła idzie w komin? Ale za tym szybciej nabija temp.?

Jak jest najlepiej?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie ma na to recepty bo wynika to często z lokalnych uwarunkowań wynikających z konstrukcji kotła i zapotrzebowania instalacji i samego paliwa  . Oprócz samego nadmuchu w kotle jest jeszcze podciśnienie ( ciąg kominowy ) które samo wymusza spalanie na palniku gdy dmuchawa jest wyłączona . Przysłona w takiej sytuacji pomaga utrzymać żar na palenisku i nie dopuszcza do zbyt szybkiego wypalenia paliwa ( niepotrzebnego  podbijania temperatury ) . Pozwala również w pewnym stopniu przytłumić zapędy dmuchawy podczas pracy . Chociaż w tym momencie pracy dmuchawy lepsze efekty daje ( jak pisał kiedyś @Zawijan ) tłumienie dmuchawy na sprężu a nie zasysaniu . Trzeba to traktować jako dodatkowa regulacja i starać się to dopasować do swoich warunków . Czy dmuchawa wyrzuca ciepło z kotła to zależy jak jest ustawiona i widać to po płomieniu na palniku i temperaturze  spalin ( moim zdaniem termometr spalin powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdego kotła ) Znając te parametry i widząc kształt i kolor płomienia na palniku można sobie ustawić jakieś graniczne parametry spalania których się nie przekracza a reszta to już tylko kosmetyka . Właściwy nadmuch pozwala również uniknąć spieków z popiołu na palniku nawet przy trudnych węglach które potrzebują spalać się powoli i trochę dłużej poleżakować żeby się dopalić bez spiekania .

Pozdrawiam 

Opublikowano

W kwestii czy dmuchać szybciej przez mały otwór, czy wolniej przez większy otwór (objętość przepływu powietrza taka sama)

Coś pcha mnie w stronę szybko przez mały.

Opublikowano

Założyłem kiedyś bliźniaczy temat ale nie doczekałem się odpowiedzi.

Z moich obserwacji wynika że lepiej jest dać większy nadmuch i mniej uchylić niż mniejszy a więcej otworzyć.

Np. Nadmuch 30% otwarcie na ok 2,5cm żar wiekszy jakby tylko z jednej strony (od strony podajnika)

Nadmuch 40% otwarcie na ok 1cm żar mniej-więcej równy na całości i co ciekawe szybciej się pojawia ogień po przejściu z trybu podtrzymania.

Ale natomiast pojawiają się drobne spieki.

Próbowałem także nadmuch na 100% i przysłona zamknięta (pobiera powietrze jedynie przez otwory w przysłanie) ale z takimi ustawieniami nie dałem rady zejść z mocą palnika na 12kW.

Ale jeszcze testuje co i jak.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy RCK i pracy ciągłej przesłony lepiej nie mieć wcale. Ale całkiem możliwe jest, że w zależności od konstrukcji palnika mocniejszy nadmuch lepiej przeciśnie powietrze na drugi koniec paleniska niż przy szerszym otwarciu. U mnie RCK i brak przesłony - jest OK, ale widać, że przy małym nadmuchu płomień od strony podajnika jest trochę większy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.